Beata Nicholson kviečia atsidėkoti ūkininkams, kurie rūpinasi mūsų „stalu“ ištisus metus

Baltijos aplinkos forumo nuotr.

„Gero ūkininko“ čempionatas sugrįžta: antrą kartą vykstančiame konkurse valgytojai kviečiami rinkti geriausius ūkininkus, kurie savo produkciją augina darnoje su gamta. Čempionatą globojanti Beata Nicholson teigia, kad taip galime išreikšti padėką žmonėms, besirūpinantiems mūsų kasdieniu „stalu“. Ūkininkus gali nominuoti auginamo maisto valgytojai, kaimo bendruomenė ar kiti. Ūkininkai gali ir patys užregistruoti save konkursui, – rašoma pranešime spaudai.  

Visi gali nominuoti pamėgtus ūkininkus

„Kviečiame aktyviai į šį čempionatą įsitraukti ne tik ūkininkus, bet ir visą visuomenę. Juk jei ne ūkininkai, ant mūsų stalo nebūtų šviežių daržovių ar kokybiškos mėsos. Vis daugiau žmonių nori žinoti, kaip buvo auginti ar gaminti jų įsigyjami produktai. Apie tai ūkininkai ir pirkėjai diskutuoja ūkininkų turguose ir turgeliuose, ten užsimezga draugystės, žmonės vieni kitiems rekomenduoja pamėgtą ūkininką. Šiame konkurse visi turime progą nominuoti pamėgtus ūkius ir taip atsidėkoti už rūpinimąsi mūsų „stalu“ ištisus metus“, – sako vienas Beata Nicholson, šio čempionato globėja.

Ji priduria, kad iš ūkininkų maisto produktus įsigyjame visų pirma dėl to, jog jie auginti ir puoselėti jų pačių rankomis. Iš ūkininkų įsigyjame ne tipinį produktą, kuris niekuo nesiskiria nuo tokio paties kitame prekybos centre, bet visą produkto istoriją. Tuo pačiu produkto auginimo ir vartojimo tradicijomis kuriamą kultūrą.

Ūkininkus, kurie yra mūsų stalo gero skonio ambasadoriai, galime nominuoti iki birželio 25 dienos, užpildant anketą www.gerasukinininkas.lt.

Atkurti prarandamą santykį tarp maisto gamintojų ir valgytojų

„Šiuo čempionatu siekiame atkurti prarandamą santykį tarp maisto gamintojų ir valgytojų. Tuo pačiu diskutuoti, kas mums yra geras ūkininkas. Kodėl kaimiški kiaušiniai, kuriuos įsigyjame iš konkretaus ūkio, yra geri ir geresni nei tie, kuriuos galiu įsigyti prekybos centre? Juk tai ne tik dėl to, kad kiaušiniai yra iš kaimo, kaip mums dažnai atrodo. Yra daug daugiau dedamųjų, dėl ko konkretus ūkis ir jo kiaušiniai tampa geri ir vertinami vartotojų. Mūsų nuomone, tai darbas ūkyje palaikant darną su gamta ir bendruomene, todėl geras ūkininkas – tas, kuris yra gamtai ir bendruomenei empatiškas ūkio šeimininkas“, –  sako vienas iš čempionato iniciatorių, Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas.

Jis priduria, kad toks gero ūkininko apibrėžimas nėra vienintelis atsakymas. Teisinga ir visiems artima gero ūkininko samprata gali gimti tik diskusijoje, į kurią ir kviečia šio čempionato iniciatoriai.

Beata Nicholson ir Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas. Mikos Savičiūtės nuotr.

Ž. Morkvėno teigimu, kitas svarbus aspektas, apie kurį kviečiama diskutuoti čempionate – tai pamažu prarandamas santykis tarp maisto gamintojų ir valgytojų. Praradę tiesioginį santykį su ūkininkais, nematydami jų vaidmens, kenčiame ir patys – juk neretai asmeninis santykis su gamta, kultūra, tradicijomis ir istorijomis kyla iš santykio su vietoje auginamais maisto produktais.

„Visgi jaučiame, kad dėl karo besiformuojančios maisto krizės akivaizdoje žmonės atsigręžia ir iš naujo atranda ūkininkus. Mūsų tikslas – ir toliau palaikyti bei stiprinti šiuos abipusius santykius“ , –  priduria Ž. Morkvėnas.

„Gero ūkininko“ čempionate visi atrankos kriterijai kyla iš pagrindinės ūkininko savybės – atsakomybės gamtai ir bendruomenei. Čempionato iniciatorius pasakoja, jog vertindami nominantus, pirmiausiai atsižvelgia į ūkininkavimo darną su gamta, dirbamos žemės išteklių išsaugojimą, gerą kaimynystę bendruomenei, atsakingai užauginamą maistą ir ekonominę ūkio kuriamą naudą.

„Gero ūkininko“ ambasadorius: reikia norėti savo kraštą padaryti geresniu

Praėjusiais metais vykusiame „Gero ūkininko“ čempionate buvo nominuoti 5 ambasadoriai. Jie dalijasi, kad kai veiklą pastebi ir įvertina bendruomenė, tuomet ir darbas ne toks sunkus. Geram ūkininkui jis nėra lengvas – tenka investuoti daugiau laiko ir dėmesio ten, kur  kitokio požiūrio ūkininkas numotų ranka.

„Parduodu veislinius galvijus ir avis, ir mano pirkėjams labiausiai rūpi, kad gyvuliai būtų ramūs ir jaukūs. Niekaip kitaip to nepasieksi, tik dažnai juos lankydamas ir su jais būdamas.  Tai užima laiko, bet ilgainiui atsiperka ir ekonomiškai, ir morališkai“, – dalijasi Nerijus Sukackas, praėjusių metų „Gero ūkininko“ ambasadorius ir nominacijos „Publikos simpatija“ nugalėtojas.

Nerijus Sukackas. Baltijos aplinkos forumo nuotr.

N. Sukackas, jau ne vienerius metus tvariai kuriantis savo gyvulių ūkį, sako, jog geras ūkininkas pirmiausiai turi mylėti savo kraštą ir žemę. Tuomet ir troškimas padaryti jį gražesniu bei geresniu bus natūralus, norėsis puoselėti tradicijas, semtis artumo ir meilės artimui iš savo šaknų.

„Jei visa tai pavyksta, tai bet kokia veikla, kuria užsiimi rūpindamasis savo krašto žeme bus pelninga, darbas nesunkus, o prireikus visada sulauksi pagalbos“, – kalba N. Sukackas iš savo patirties.

Paraiškas galima pildyti iki birželio 25 dienos

Paraiškas į „Gero ūkininko“ čempionatą galima pildyti iki birželio 25 dienos, užpildant anketą www.gerasukininkas.lt Ūkininkus gali užregistruoti trečiosios šalys – vartotojai, asociacijos, kaimo bendruomenės, seniūnijų darbuotojai, saugomų teritorijų specialistai, kiti ūkininkai. Paraiškas ūkininkai gali teikti ir patys.

„Gero ūkininko“ čempionatą organizuoja LIFE integruotojo projekto „Naturalit” partneriai – Aplinkos ministerija, Žemės ūkio ministerija, Nacionalinė mokėjimo agentūra, Aplinkos projektų valdymo agentūra ir VšĮ Baltijos aplinkos forumas.

Kartu „Gero ūkininko“ čempionate vyks ir seniūnijų konkursas, kuriame bus vertinamos didžiausią proveržį agrarinėje aplinkosaugoje tarp seniūnijų pasiekusios seniūnijos.