Siūlomos naujovės vaiko priežiūros atostogose: ką svarbu žinoti apie išmokas?

Europos Sąjungai priėmus direktyvą, numatančią pareigą visoms šalims įtvirtinti neperleidžiamas vaiko priežiūros atostogas moterims ir vyrams bei įtraukti kitas šeimos ir darbo derinimo priemones, keisis vaiko priežiūros atostogų tvarka ir išmokų dydžiai jų metu. Neperleidžiamus vaiko priežiūros mėnesius tėčiai ir mamos turės ir kitose Europos Sąjungos šalyse narėse.  Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja apie tai, kaip keisis vaiko priežiūros atostogų trukmė ir išmokų dydžiai.

 

„Pokyčiai dėl vaiko priežiūros atostogų inicijuoti, nes Europos Sąjunga priėmė direktyvą, kuri numato pareigą visoms valstybėms numatyti tiek tėčiui, tiek mamai būtinus vaiko priežiūros mėnesius. Tai reiškia, kad tiek vaiko tėtis, tiek mama bent po 2 mėnesius turėtų prižiūrėti savo mažylį ir nedirbti, o likusį laiką bus galima dalintis pagal šeimos poreikį. Šiais siūlymais siekiama lyčių lygybės užtikrinimo profesiniame ir asmeniniame gyvenime, vyrų įtraukimo į šeimos gyvenimą, moterų išlaikymo darbo rinkoje“, – savo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyresnioji patarėja Donata Telišauskaitė-Čekanavičė.

VAIKO PRIEŽIŪROS ATOSTOGŲ IŠMOKŲ DYDŽIAI. Neperleidžiamais vaiko priežiūros atostogų mėnesiais bus mokama 78 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio vaiko priežiūros išmoka, „į rankas“ išmoka siektų 100,54 proc. Tokiu būdu tėvai bus skatinami pasinaudoti neperleidžiamais vaiko priežiūros atostogų mėnesiais, nes vaiko priežiūros išmokos dydis nesiskirs nuo gauto darbo užmokesčio. Tiesa, gaunantys didelį darbo užmokestį turi žinoti, kad vaiko priežiūros išmoka negali būti didesnė nei 2 vidutiniai darbo užmokesčiai (šiuo metu 3333,8 EUR „popieriuje“. Šis dydis keičiasi kiekvieną ketvirtį).

 

Pasirinkus vaiko priežiūros išmoką gauti iki vaikui sueis 18 mėnesių, vaiko priežiūros išmokos dydis bus 60 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio, t. y. 60 proc. asmens draudžiamųjų pajamų, turėtų per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš teisę gauti vaiko priežiūros išmoką atsiradimo mėnesį, dydžio. „Į rankas“ vaiko priežiūros atostogų išmoka būtų 77,34 proc.

Pasirinkus vaiko priežiūros išmoką gauti iki vaikui sueis 24 mėnesiai, vaiko priežiūros išmokos dydis iki vaikui sueis 12 mėnesių bus 45 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio, tai atitinka 58 proc. „į rankas“,  o nuo 12 mėnesių iki vaikui sueis 24 mėnesiai išmokos dydis siektų 30 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio, „į rankas“ vienas iš tėvų gautų 38,67 proc.

Vaiko priežiūros išmokos mokėjimo trukmė ir dydžiai pasirinkti tokie, kad vaiko priežiūros išmokų gavėjai nenukentėtų ir, susumavus vaiko priežiūros išmokas už visus metus, gautų tokio pat dydžio ar net didesnes vaiko priežiūros išmokas, nei gauna šiuo metu.

Jeigu vaiką augina tik vienas iš tėvų, jis turės teisę į 2 neperleidžiamus vaiko priežiūros atostogų mėnesius ir turės teisę gauti vaiko priežiūros išmoką už papildomą 2 mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogų dalį, t. y. 4 mėnesius gaus po 78 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio vaiko priežiūros išmoką, jei „Sodros“ teritorinis skyrius nustatys, kad vaiką augina vienas tėvų (įtėvių) ar globėjų.

Jeigu gimė du ir daugiau vaikų ar asmuo įvaikino, arba globoja du ir daugiau vaikų, mokama bendra vaiko priežiūros išmokų suma negalės būti didesnė kaip 78 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Jei asmuo, gaunantis vaiko priežiūros išmoką, įgyja teisę gauti motinystės ar vaiko priežiūros išmoką dėl kito vaiko gimimo, globos ar įvaikinimo, jam bus mokamos abi šios išmokos, tačiau bendra išmokų suma negali būti didesnė kaip 78 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio, pagal kurį yra apskaičiuota motinystės išmoka arba vaiko priežiūros išmoka.

 

TĖVYSTĖS IŠMOKA. Tėčiai ne tik turės teisę į 2 neperleidžiamos vaiko priežiūros atostogų mėnesius, jie ir toliau galės pasinaudoti tėvystės atostogomis iki vaikui sueis 12 mėn. Mažėja reikalavimai šiai išmokai gauti: jei šiuo metu būtina turėti 12 mėn. motinystės socialinio draudimo stažą per pastaruosius dvejus metus, tai siūloma nustatyti 6 mėn. motinystės socialinio draudimo stažo reikalavimą per pastaruosius metus. Tėvystės išmoka yra skirta tėvui, mokama 30 kalendorinių dienų, kurios dydis yra 77,58 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio, „į rankas“ tai atitinka 100 proc.

PLATESNĖS GALIMYBĖ DIRBTI IR UŽSIDIRBTI. Siekiant paskatinti vaiko priežiūros išmokų gavėjus užsiimti darbine veikla vaiko auginimo metu, patikslintos nuostatos dėl vaiko priežiūros išmokų dydžio tais atvejais, kai mama ar tėtis gauna ir darbinės veiklos pajamų.

Mėnesiais, kurie skiriami mamai ir tėčiui bei kurių negalima niekam perleisti, egzistuos galimybė dirbti, tačiau papildomai gaunamos pajamos sumažins vaiko priežiūros išmoką. t. y. jeigu papildomai gautų pajamų dydis yra mažesnis už vaiko priežiūros išmoką, asmeniui mokamas vaiko priežiūros išmokos ir jam atitinkamą mėnesį priskaičiuotų pajamų skirtumas, o jeigu jų dydis yra didesnis už jam paskirtos vaiko priežiūros išmokos dydį ar jam lygus, vaiko priežiūros išmoka nemokama.

Tais atvejais, kai vaiką augina vienas iš tėvų ir jis gauna vaiko priežiūros išmoką už papildomą dviejų mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogų dalį bei turi papildomų pajamų, vaiko priežiūros išmoka mokama neatsižvelgiant į tuo metu gautas papildomas pajamas.

SVARBU. Būdami vaiko priežiūros atostogose tėvai gali užsiimti savarankiška veikla. Tuo laikotarpiu jiems yra mokama visa vaiko priežiūros išmoka, o uždirbamos pajamos iš savarankiškai vykdomos veiklos neribojamos.

Seimui pritarus, vaiko priežiūros atostogų pakeitimai įsigaliotų nuo 2023 m. sausio 1 dienos.

sadm.lt inf.

Naujienos iš interneto