Geriausi savanorių pajėgose – Trakų kariai

Birželio 4-5 d. Tauragės apylinkėse įvyko Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) geriausio pėstininkų skyriaus varžybos. Jose pirmą vietą iškovojo KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės 804 (Trakų-Elektrėnų) pėstininkų kuopos kariai savanoriai. Tai istorinė pergalė. Šį titulą Trakų kariai savanoriai iškovojo pirmą kartą varžybų istorijoje. Kartu jie pelnė kelialapį į varžybų finalinį Sausumos pajėgų etapą.      

Varžybos be poilsio ir pertraukų truko net dvi paras. Jos pareikalavo daug jėgų ir ištvermės. Besivaržantys skyriai turėjo įveikti gausybę kariams pėstininkams skirtų užduočių. Tarp jų buvo taktinė medicina, loginė rungtis, padegamojo butelio paruošimas ir metimas, kliūčių ruožas, ginklų išardymas ir surinkimas, inžinerijos rungtis, išgyvenimo rungtis, kovinis šaudymas, minų lauko įveikimas, granatų metimas, pastabumo rungtis, perkėla su virve, persikėlimas per vandens kliūtį, karinės technikos atpažinimas, rungtis karys mūšio lauke.

Dalyvavimas šiose varžybose – tai ilgi ir alinantys pasirengimo mėnesiai. Varžybos vyksta kasmet pavasario ir vasaros mėnesiais trimis etapais: rinktinės, KASP ir sausumos pajėgų. Kasmet Trakų kariams savanoriams pasirengimas prasideda vos tik atšventus Naujuosius metus. Žiemos mėnesiais pradėjusi ruoštis komanda pavasario ir vasaros mėnesiais įgyja varžyboms tinkamą formą. Kruopštus pasirengimas – raktas į sėkmę. Dažnai Trakų miesto ir rajono gyventojai darbo ir savaitgalių dienomis gali išvysti Trakų kuopos karius savanorius besitreniruojančius šalia kuopavietės Gedimino gatvėje arba Trakų apylinkėse. Įveik save – įveiksi ir kitus! Tai Trakų karių savanorių devizas, įkvepiantis dažnoms ir ilgoms treniruotėms.

Pirmajame atrankiniame geriausio pėstininkų skyriaus etape paaiškėja geriausi pėstininkų skyriai kiekvienoje iš KASP rinktinių. Šiemet pirmas etapas įvyko balandžio 30 d. – gegužės 1 d. Šiose KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės geriausio pėstininkų skyriaus varžybose Trakų komanda iškovojo antrąją vietą ir kelialapį į KASP varžybų etapą. Birželio 4-5 d. įvykusiame KASP etape susikovė geriausi rinktinių skyriai ir paaiškėjo, kas iš jų yra geriausi visose savanorių pajėgose. Pergalė šiose rungtynėse suteikia Trakų komandai teisę KASP atstovauti finaliniame Sausumos pajėgų varžybų etape. Čia susikaus geriausi Sausumos pajėgų skyriai. Kovą laimėjęs skyrius bus pripažintas pačiu geriausiu Sausumos pajėgose.

Trakų kariai savanoriai – nenaujokai šiose rungtynėse. Varžybose jie dalyvauja ir pergales skina kasmet. Daugiausiai kartų Trakų kariams savanoriams yra pavykę tapti geriausiais savo rinktinėje. Įspūdingiausias laimėjimas pasiektas 2020 metais. Tuomet Trakų kariai savanoriai iškovojo pirmąją vietą finaliniame varžybų etape ir pelnė geriausio Sausumos pajėgų pėstininkų skyriaus titulą. Šiemet iškovoję pergalę KASP geriausio pėstininkų skyriaus varžybose, Trakų kariai savanoriai gali pelnytai didžiuotis pasiekę pirmąsias vietas visuose trijuose varžybų etapuose. Vos keliems Lietuvos kariuomenės padaliniams yra pavykę pelnyti geriausiųjų titulus rinktinėje, KASP ir Sausumos pajėgose.

Kaip Trakų kariams savanoriams seksis finaliniame Sausumos pajėgų etape sužinosime jau greitai – liepos mėnesio pirmosiomis dienomis. O kol kas jiems linkime pačios didžiausios sėkmės. Kokia yra sėkmės formulė? „Ilgamečiu dalyvavimu varžybose įgyta patirtis“, – nedvejodamas atsako skyriaus vadas leitenantas Marius Bankauskas. „Varžybose dalyvauja aštuonių karių komanda. Svarbu, kad komandą sudarytų pajėgūs kariai. Dar svarbiau, kad kariai būtų kuo geriau susidirbę kaip komanda“, – papildo ltn. M. Bankauskas.

KASP 804-oji (Trakų-Elektrėnų) pėstininkų kuopa yra įsikūrusi Trakuose, jos atsakomybės rajonas – Trakų rajono ir Elektrėnų savivaldybės teritorijos. Kariai savanoriai, tai Trakų ir Elektrėnų gyventojai. Jie kiekvieną dieną atlieka kasdieninius įprastus darbus, o savaitgaliais civilinius rūbus iškeičia į kario uniformą, ima ginklus į rankas ir ruošiasi ginti Trakus ir Elektrėnus, jei tik to prireiktų. Savanoriška tarnyba Krašto apsaugos savanorių pajėgose yra geriausias būdas įtraukti sąmoningus Lietuvos piliečius į aktyvią valstybės gynybą. Pagrindinis KASP vienetų uždavinys taikos metu – karinis rengimas. Karinio rengimo tikslas – ugdyti gebėjimą savarankiškai ir efektyviai naudoti ginkluotės sistemas ir veikti kartu su kitais vienetais. Karinė parengtis taip pat gerinama didinant personalo skaičių, įsigyjant naują ginkluotę ir įrangą. Aplankykite puslapį „KASP 804-oji Trakų-Elektrėnų kuopa“ socialiniame tinkle Facebook ir sužinokite daugiau apie Trakų-Elektrėnų karius savanorius bei sekite jų naujienas.

KASP 8-osios rinktinės Didžiosios Kovos apygardos 804 (Trakų-Elektrėnų) pėstininkų kuopos informacija. 

Nuotraukos: vyr. eil. Erikos Čebatorienės

Naujienos iš interneto