Vieta, kur prasideda vasara: Trakai žada neužmirštamą šventę

Turbūt nesuklysime pasakę, kad daugeliui Lietuvoje mėgstamiausias metų laikas yra vasara. Tai – ir atostogų metas, ir šiluma, ir ilgos dienos, ir saulės bei vandens malonumai.
Visą tai rasite Trakuose. Pajusti ir pamatyti gamtos išskirtinumą ir renginių įvairovę gali kiekvienas.

Trakų rajonas ypač turtingas nematerialiuoju kultūros paveldu – renginiais: pažintiniais etnokultūriniais, tradiciniais prekymečiais, etnopopietėmis ir edukaciniais užsiėmimais, meno mėgėjų kolektyvų veikla, kuri puoselėja etnokultūrą. „Tai renginiai, kurie atspindi mūsų krašto šaknis, savitumą bei leidžia išlaikyti Trakų krašto tautinį tapatumą ir savimonę“, – sakė Trakų rajono savivaldybės meras Andrius Šatevičius. Viena įspūdingiausių vasaros pradžios švenčių – Trakų miesto šventė „Trakų vasara“ sutraukianti tūkstančius lankytojų ir dalyvių, tradiciškai jau ne vieną dešimtmetį rengiama Trakuose. „Trakų vasaros“ šventės užuomazgos siekia 1990 metus, kada Trakų klebonas pašventino Šv. Jono Nepomuko koplytstulpį. Tada ir įvyko pirmoji Trakų miesto šventė. Koplytstulpis stovi Karaimų ir Vytauto gatvių sankirtoje, buvusios turgaus (arba Rotušės) aikštės centre. Jis mena septynioliktą amžių, kuomet buvo naudojamas kaip skelbimų lenta.“ – priminė Trakų rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Ana Baltutienė. Šiandien Šv. Nepomuko koplytstulpis akcentuoja ir primena mums istorinį Trakų centrą, kur vykdavo dideli prekymečiai, turgus, buvo švenčiamos šventės. Istoriniuose šaltiniuose minima, kad 1470 m. šioje buvusios turgaus aikštės vietoje gyveno įvairių tautybių žmonės, tikėtina – prekybininkai. Pats Šv. Nepomukas saugo nuo nelaimių vandenyje, yra žvejų globėjas.

Jubiliejinė šventė

Pirmąjį birželio savaitgalį rengiama miesto šventė – „Trakų vasara“ – kasmet į savo linksmybių sūkurį įtraukia ne tik miestiečius ir svečius iš kitų Lietuvos miestų, bet ir turistus iš užsienio. Tris dienas trunkantis linksmas, pilnas spalvų, meno festivalių, atrakcijų, pramogų, linksmos muzikos ir giedros nuotaikos pripildytas renginys – puiki proga susipažinti tiek su nematerialiuoju, tiek su materialiuoju Trakų rajono kultūros paveldu. „Renginys kiekvienam atvykusiam dovanoja galimybę visapusiškai pažinti senąją sostinę. Nuo interaktyvių žaidimų ir maršrutų iki Rotušės Turgaus, teatralizuotos eisenos, koncertų, įspūdingų fejerverkų ir lazerių fejerijų“, – sakė A.Baltutienė.

Trakų miesto šventė kasmet sutraukia 5 tūkst. ir daugiau lankytojų, dalyvauja apie 1 tūkst. dalyvių. Dėl karantino dvejus metus iš eilės (2020–2021 m.) šventė nebuvo organizuojama. Užtat šiemet žadama atsigriebti su kaupu. Juolab, kad ir šventė neeilinė – 30-oji Trakų vasara, įsiliejanti į Trakų miesto 700 – ąjį miesto jubiliejų. Birželio 3 d. (penktadienį) šventė prasidės nuo Nacionalinės ekspedicijos diskusijų. „Ar Trakai – antras svarbiausias miestas Lietuvos istorijoje? Kokia Vytauto sėkmės istorija? Kaip Trakų kunigaikštis tapo Lietuvos valdovu?“ – tokius istorinius klausimus gvildens nacionalinės ekspedicijos diskusijų dalyviai. Vėliau lauks įspūdingi vakaro pasirodymai su Lietuvos folkroko grupe „Žalvarinis“ bei šokių ir ugnies studija „Čiutyta“.

Šeštadieninė šventės programa patiks ir patiems mažiausiems, ir patiems didžiausiems lankytojams. Vaikų šventėje vyks smagūs pasirodymai, mažieji lenktyniaus dviračiais, triračiais, rungtyniaus bėgimo varžybose. Jaunimo erdvėje vyks pokalbiai apie savanorystę, edukacijos, diskusijos su žymiais žmonėmis, komiko pasirodymas, žaidimai ir koncertas. Muzikantai, dainininkai bei dailininkai stebins savo išmone meno festivaliuose. Jaunimo tautinių šokių festivalyje „Žvaigždūnė“ dalyvaus ansambliai iš Vilniaus, Pabradės ir Trakų. Taip pat vyks Trakų rajono meno mėgėjų kolektyvų koncertas „Gyvos kalbos, gyvų žmonių versmė“. Vyks specialūs policijos ir ugniagesių pasirodymai, lauks šaulių palapinė, o Karaimų gatvėje nusidriekęs Rotušės turgus pritrauks ne vieną pirkėją.

Grįžta lyg į namus

Birželio 4 d. salos pilį muzikos garsais drebins pučiamųjų instrumentų orkestrų festivalis „Atataria vamzdžiai“, vyks vakaro koncertas su Neda Malūnavičiūte, Sherman Tan, Jessica Shy ir Donatu Montvydu, o vakarą vainikuos lazerių, ugnies ir šviesos šou „Trakų fejerija 2022“. Atlikėjas Donatas Montvydas šių metų „Trakų vasaros“ šventėje pasirodys nebe pirmą kartą. Kaip pats sako, norint suskaičiuoti, kiek iš viso kartų yra tekę koncertuoti Trakuose, neužtektų ne tik rankų, bet ir kojų pirštų. „Buvo koncertų ir pilyje, ir daugybė privačių švenčių, ir miesto švenčių. Skaičius pamestas jau labai seniai“, – prisipažino.

Pasak atlikėjo, koncertuoti Trakuose visada smagu, žmonės nuoširdžiai linksminasi, prisijungia, ploja, tad kaskart važiuoja čia puikiai nusiteikęs ir jaučiasi lyg namuose. „Visada gera grįžti į šį miestą, nors jis aplankytas jau daugybę kartų. Trakai man siejasi su mano vaikyste. Važiuodavom čia su tėvais – pilis, kibinai… Šis miestas man labai mylimas“, – sakė D.Montvydas, kuriam „Trakų vasara“ taps vasaros koncertų sezono pradžia.

Sutraukia būrius amatininkų Neatsiejama „Trakų vasaros“ šventės dalis – jos metu šurmuliuojantis Rotušės turgus (birželio 3–5 d.), sutraukiantis amatininkus iš visos Lietuvos, kurių prekyba ir amato demonstravimas driekiasi Karaimų gatve. „Iš jų dalis prekiauja sertifikuotais amatais, demonstruoja amatą – drožia, gamina vaistažolių arbatą, mezga, gamina odinius gaminius, ir pan. Todėl natūraliai susiformavo ir renginio pagrindinis tikslas – tautinio paveldo produktų realizavimas ir tradicinių amatų demonstravimas. Svarbu, kad būtų prekiaujama nemasinės gamybos amatininkų dirbiniais, maisto gaminiais, liaudies muzikos instrumentais ir kitais etninio materialaus paveldo gaminiais, pagamintais iš tradicinių žaliavų, naudojantis rankų darbu ir kitomis senosiomis arba jas atitinkančiomis naujomis technologijomis“, – pasakojo Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos pirmininkė Dominyka Semionovė. Birželio 5 d. smalsių svečių ir gyventojų lauks orientacinis-pažintinis galvosūkių žaidimas „Trakio kodas“. Mėgstančius aktyviai leisti laiką kvies turistinis-pažintinis žygis dviračiais „Vytauto keliu“. Nuo 11 val. Iš anksto užsiregistravusių lauks tautinių mažumų festivalio dirbtuvės. Nuo 14 val. vyks Tautinių mažumų kolektyvų koncertas „Čia mūsų gimtinė, čia mūsų namai“, kuriame pasirodys lietuvių, žydų, karaimų, rusų, lenkų, totorių, romų, baltarusių ir kitų įvairių tautų šokių ansambliai.

Detalią renginio programą rasite čia.

Daugiau apie Trakų rajone organizuojamų renginių gausą ieškokite www.eventstrakai.lt. ir www.trakai.lt. Projektas „Nematerialaus kultūros paveldo populiarinimas Trakų rajono savivaldybėje e-rinkodaros priemonėmis“ finansuojamas ES lėšomis.

trakai-visit.lt inf.

 

Naujienos iš interneto