Nemokamos priklausomybių konsultanto paslaugos Trakų rajono gyventojams

Priklausomybių konsultantai Lietuvoje palyginti nesena pareigybė, gyvuojanti vos keletą metų, tačiau pagal atitinkamų institucijų ir žmonių atsiliepimus yra labai reikalinga. Priklausomybių konsultantai geba atpažinti problemą, padeda pamatyti ją turinčiam žmogui ir motyvuoti jį ,,lipti iš duobės“.  

Ši paslauga Trakų rajono savivaldybėje startavo 2019 metais. SAM įsakymu nustatyta, kad ją savivaldybėse organizuoja ir kuruoja visuomenės sveikatos biurai.

Lietuvoje vis dar stigmatizuojami priklausomybių turintys žmonės, o neretai – ir jų šeimos. Klaidingai manoma, kad priklausomybė yra tik valios stoka, tačiau gydytojų yra pripažinta, kad tai – liga ir ją būtina gydyti. Tad ypač svarbu, kad kreiptis į priklausomybių konsultantus žmonės gali be gydytojo siuntimo. Konsultantai dirba tik mokslu pagrįstais metodais, laikosi anonimiškumo ir konfidencialumo principų. Priklausomybių konsultantai suteikia žmonėms motyvacijos keistis, mokslu pagrįstų žinių bei kitokią pagalbą atpažįstant ir įveikiant priklausomybę.

Priklausomybių konsultantai, atsižvelgdami į besikreipiančio žmogaus situaciją, gali pasiūlyti konkrečiai jam aktualias paslaugas – nuo patarimų ir informacijos suteikimo iki trumpųjų intervencijų, stebėsenos. Po gydymo ar reabilitacijos grįžusiems žmonėms priklausomybių konsultantai teikia ir palaikomąsias konsultacijas.

Trakų visuomenės sveikatos biure dirbantis priklausomybių konsultantas Maksimas teigia, kad į jį kreipiasi ne tik nuo alkoholio ar psichoaktyvių medžiagų vartojimo priklausomi žmonės, bet ir tie, kas turi kopriklausomybę.

  • Maksimai, kas yra kopriklausomybė?

Kiek dažnai kartų jums yra tekę girdėti ar kalbėti apie kitą žmogų: „tokia puiki moteris, o gyvena su smurtaujančiu, vartojančiu alkoholį ar psichotropines medžiagas vyru – ir kas ją ten laiko?“ Arba stebėtis, atrodo, neįmanomu vieno žmogaus aukojimusi tam, kad kitą žmogų padarytų laimingu. Galbūt toks elgesys lemiamas kilnaus altruizmo, o gal žmogų kamuojančios kopriklausomybės? Terminas kopriklausomybė naudojamas jau gerus 40 metų, tačiau jis nėra oficiali psichiatrinė diagnozė. Šiuo terminu dažniausiai apibūdinami šeimos narių santykiai tose šeimose, kur yra nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų priklausomas asmuo. Paprastai kopriklausomas žmogus tarsi atsisako savo poreikių ir aukoja juos tam, kad patenkintų kito žmogaus poreikius. Dažniausiai toks žmogus nusistato silpnas arba neaiškias ribas, dėl to jaučiasi atsakingas už kito žmogaus jausmus ar problemas. Kopriklausomas žmogus linkęs nuolat rūpintis kitais. Būtent todėl, kad jis neturi aiškiai apibrėžtų ribų, asmuo į bėdą patekusiam žmogui padės bet kokia kaina, nepaisydamas savo poreikių. Tais atvejais, kai jo pagalbos atsisakoma, jis gali pasijusti atstumtas. Netgi tada, kai jo pagalba nepadeda, neklausoma jo patarimų, kopriklausomas asmuo vis tiek stengsis toliau padėti kitam žmogui. Esant kopriklausomybei santykiai paprastai būna vienpusiai ir sudėtingi – vienas asmuo patenkina beveik visus kito asmens emocinius ir savigarbos poreikius. Kopriklausomas žmogus nuolat baiminasi būti atstumtas, paliktas – netgi tais atvejais, kai gali visiškai savarankiškai funkcionuoti.

Nerimą kelia tai, kad dažnai žmonės dėl kopriklausomybės nesikreipia pagalbos į specialistus vien dėl to, kad jie iš principo yra linkę neigti savo jausmus, poreikius – jiems svarbiausia, kaip jaučiasi kiti žmonės, kokie jų poreikiai. Tokie žmonės dažnai neigia savo kopriklausomybę, jie vietoj problemos pripažinimo gali tiesiog toliau skųsti, stengtis „taisyti“ kitą žmogų arba vienus santykius nuolat keisti kitais. Tam tikrais atvejais jie panašiai gali elgtis su profesine karjera ir nuolat iš vienos darbovietės keliauti į kitą.

  • Kas yra kopriklausomų asmenų grupė?

        Tai alkoholizmu sergančių žmonių artimųjų ir draugų bendrija. Grupėje priimu alkoholikų ir smurtautoju artimuosius, teikiu jiems pagalbą, taikau motyvavimo technikas, stiprinu motyvaciją teigiamiems pokyčiams, esant poreikiui nukreipiu į kitas grupes, tarpininkauju, siekiant susirasti globėją.

  • Kada ir kur renkasi kopriklausomų žmonių grupė?

Grupė renkasi trečiadieniais 19 val. Trakų visuomenės sveikatos biure, Vienuolyno g. 3-52, Trakai.

Trakų rajono gyventojai gali susisiekti su priklausomybių konsultantu ir užsiregistruoti konfidencialiam pokalbiui telefonu 8 655 76730. Jo paslaugos yra nemokamos, o darbo laikas patogus klientui (vakarais, po darbo valandų).

Šiuo metu priklausomybių konsultavimo paslaugos teikiamos:

  • Trakuose, Vienuolyno g. 3-52, antradieniais, trečiadieniais, ketvirtadieniais nuo 17.00 iki 20.00 val.
  • Lentvaryje, Klevų al. 24, pirmadieniais nuo 18.00 iki 20.00 val.
  • Rūdiškėse, Statybininkų g. 23, kas antras pirmadienį nuo 16.00 iki 18.00 val.
  • Aukštadvaryje, Skrebės g. 1B, kas antrą pirmadienį nuo 16.00 iki 18.00 val.

       Kreipkitės, ir mes jums padėsime žengti pirmą, svarbų žingsnį link išsivadavimo.

Trakų VSB info.

Naujienos iš interneto