Lentvario bibliotekos „Kūrybiškumo saviraiškos studijos“ grupė ugdo ir fantaziją, ir įgūdžius

Lentvario miesto bibliotekoje nuo 2020 m. veikia Trakų viešosios bibliotekos „Kūrybiškumo saviraiškos studijos“ Lentvario grupė. Studiją lanko tik mokyklinio amžiaus vaikai, – tai 1–5 kl. moksleiviai, tad ši veikla praplečia vaikų užimtumą po pamokų.

 Studijai žengiant pirmus netvirtus žingsnius 2020 m. dalyvių joje buvo 15. 2021 m. – 10 vaikų, bet vasarą skaičius padidėjo iki 18. Studijos dalyvių skaičius sumažėjo, kai buvo įvestas karantinas ir darbas vyko nuotoliniu būdu. Atlaisvėjus karantino suvaržymams nuo 2022 m. sausio būrelį lanko 26 vaikai. Deja, kai kuriems tėveliams turėjome pasakyti, kad vietų jau nebėra, ir pakviesti kreiptis kitais metais.

Vaikai gali rinktis lankyti Kūrybines dirbtuves ir „Robotiką“ (dirbama su lego konstravimu, programavimu, 3D rašikliais ir kt.). Šių užsiėmimų metu vaikai lavina kūrybinį mąstymą, mokosi susikaupti, dirbti komandoje, socializuojasi. Užsiėmimai vyksta du kartus per savaitę. Kūrybinių dirbtuvių metu vaikai išbando naujas technikas: vilnos vėlimo, siuvimo, duonos kepimo, komponavimo, dekoravimo meną ir kt.

Programavimo užsiėmimus veda informacinių technologijų mokytoja M. Aziulevičienė. Programavimą lanko mažesnė dalis vaikų, tačiau lankantys ateina tikslingai, jau žinodami, ką čia veiks, o kai kuriems tai būna staigmena. Studija šiuo metu turi įsigijusi du „LEGO WeDo 2.0“ rinkinius. Lego konstravimas – tai nesibaigiantis kūrybiškumas, be to, lavinama vaikų smulkioji motorika. Lego susidomėti labai lengva, o sukonstravus savo pirmąjį darbą, kuris dar ir važiuoja, matosi didelis džiaugsmas vaikų akyse. Dalyviai jau išbandė ir „Scratch“ programavimą, t.y. animuotų filmukų kūrimą. Kai tik geras oras ir šviečia saulė, vaikai skuba į lauką su bepilote skraidykle (dronu), kur mokosi jį valdyti, filmuoti, fotografuoti. Užsiėmimus kas kartą paįvairina bendravimo žaidimai.

Studijos Kūrybinių dirbtuvių vadovė vyr. bibliotekininkė Jurgita Makaravičienė visada ieško naujų neišbandytų priemonių ar medžiagų, stebi, kas vyksta Lietuvoje, pasaulyje, stengiasi naudoti tvarias priemones ir saugoti gamtą. Štai Žemės dieną vaikai minėjo pasiskirstę į dvi komandas ir diskutuodami apie žemės taršą, ekologinę katastrofą Ukrainoje ir būdus, kaip galėtume aplinkos taršą mažinti. Kalbant apie atliekų rūšiavimą, vaikai galėjo įvardinti, kam skirti mėlynos, geltonos ir žalios spalvos konteineriai, bet daugeliui mokinių buvo naujiena, kad nereikalingos tekstilės negalima mesti su bendromis buitinėmis atliekomis, o reikėtų ieškoti ir nešti į konteinerius, skirtus tekstilės atliekoms rūšiuoti. Svarbu paminėti, kad tekstilės atraižos, patekusios į kūrybiškas rankas, gali pratęsti savo tarnavimo laiką ir pavirsti tvariu bei naudingu daiktu buityje, pvz. pagalvėle adatoms susmaigstyti.

Būrelį lankantys vaikai dalyvauja įvairiuose konkursuose rajone ir už rajono ribų. Prasidėjus karui Ukrainoje, dalyvavo Trakų rajono savivaldybės organizuotame konkurse ,,Pilietiškumo keliu“. Vaikai pynė draugystės apyrankes iš Ukrainos vėliavos spalvų. Taip pat dalyvavo naujienų portalo www.manokraštas.lt virtualioje parodoje ,,Atverkime kalbos turtus“. Siuntė darbus KATULIS ir ,,Sveikas, pavasari!“. Vaikai savo darbus gali išvysti portalo svetainėje. Artėjant Velykoms dalyvavo fondo „Švieskime vaikus“ didžiausio margučio puošime – „Vaikų Velykėles 2022“! Konkursas – tai ir atsakomybė, ir džiaugsmas gauti dovanų.

Į užsiėmimus kviečiame ir profesionalius edukatorius, amatininkus. Lentvaryje užsiėmimuose jau dalyvavo tradicinių amatų meistrė, kepėja Miglė Dalgedaitė, Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos bei Kūrėjų meistrų asociacijos narė Liucija Pavlovska, Trakų istorijos muziejaus ekskursijų vadovė-metodininkė Dalia Dziedravičienė, kuri vedė edukacinį užsiėmimą „Statome Trakų salos pilį“. Artėja susitikimas su keramike, Lietuvos dailininkų sąjungos nare Vida Juškaite.

Kiekvienas užsiėmimas kaip maža šventė, iš kurios išsineši savo rankų darbelį. Po užsiėmimų vaikai neskuba namo ir dar užsibūna bibliotekoje: bendrauja, diskutuoja, renkasi knygas, žaidžia stalo futbolą, Nintendo Switch ir kt.

Lentvario biblioteka naujai įrengta, šviesi ir žengianti koja kojon su skaitytoju. Ateik – pas mus smagu! Susisiekti galite tel. 8 (528) 28334, Lentvario miesto biblioteka, Klevų al. 20, Lentvaris.

Dalia Bagdžiuvienė

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vedėja

Naujienos iš interneto