Trakų kultūros rūmai kviečia į savaitgalio renginius

Šokio diena

Trakų kultūros rūmai balandžio 29 d. 18:30 val. kviečia į renginį, skirtą Tarptautinei šokio dienai paminėti. Renginys vyks Trakų kultūros rūmuose. Jums šoks Vilniaus Mykolo Romerio universiteto šokių kolektyvas „Bolero“, Vilniaus Maironio progimnazijos šokių kolektyvas „Svaja“, Trakų kultūros rūmų šokių kolektyvas „Gija“, šokių kolektyvas „Džiaugsmas“ ir Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos šokių kolektyvas „Šokliukai“.

Renginys nemokamas.

Spektaklis „Legendinės moterų meilės istorijos: Japonijos karžygė Tomoe ir Eglė žalčių karalienė“

Garsi tradicinio japoniško šokio džiutamai atlikėja ir choreografė Tokidžio Hanasaki su gidajū-buši muzikos trupe balandžio 30 d. 18 val. atvyksta į Trakų kultūros rūmus, kur surengs užburiantį spektaklį. Tai unikali proga pamatyti XIX a. Kiote moterų (retas atvejis Japonijoje) sukurtą subtilų šokį ir išgirsti autentišką japoniškos muzikos skambesį. Spektaklio programoje – džiutamai šokis, akomponuojamas gidajū-buši pasakojamojo rečitatyvo, tristygio instrumento šiamiseno ir japoniškų fleitų šinobue ir nokan muzikos. Galėsite stebėti narsios XII a. japonų karžygės Tomoe bei Eglės žalčių karalienės istorijos interpretaciją.

Džiutamai mene atsiskleidžia tradicinė japoniško šokio forma „mai“ –  sukimasis ir trypimas, kurie nuo senovės laikų buvo maldos dievams išraiška. Taip pat ypatinga reikšmė suteikiama pauzėms tarp judesių. Visgi svarbiausias siekis yra sukurti erdvę, kurioje žiūrovai galėtų pajausti (ne vien pamatyti) rafinuotus pirštų judesius, pečių judėjimą ir akių žvilgsnį.

Gidajū-buši – tai lėlių teatro bunraku dalis, pasakojamasis rečitatyvas (deklamavimas), kuriam pritaria tristygis instrumentas šiamisenas. Tai dramatiška naratyvinė muzika, pilna energijos ir emocijų. Vaidinti bunraku teatre moterys ilgą laiką negalėjo, tačiau scenoje jos pasirodydavo atlikdamos šią muziką. Dažniausiai gidajū-buši kūrinius atlieka dvi moterys: pasakotoja (deklamuotoja) ir šiamiseno atlikėja.

Šinobue ir nokan – tai bambukinės fleitos, kurios yra svarbi tradicinių no ir kabuki teatrų muzikos dalis Japonijoje.

Spektaklis trijų dalių:

 Sanbaso

Tai ypatinga ritualinė daina ir šokis, atliekami Japonijoje per didžiąsias šventes, tokias kaip Naujieji metai. Šio tradicinio japoniško kūrinio variacija, kurią matysite, tai „gausaus penkių grūdų derliaus“ (jap. gokoku-hodžio) šokis, atliekamas su viltimi, kad įvairūs javai, tokie kaip ryžiai ir kviečiai, augs gausiai ir derlingai. Platesne prasme, tai malda, skirta įvairiapusei gerovei ir klestėjimui. Choreografija pasižymi įspūdingais „maldos žingsniais“, žengiamais ant žemės, kurioje dygsta ir auga grūdai.

 Tomoe

Šokis apie narsią XII a. pab. Japonijos karžygę Tomoe Godzen, perteikiantis jos gyvenimą ir žygius, santykius ir meilę. Tomoe šeima buvo glaudžiai susijusi su Kiso no Jošinaka, vėliau tapusiu karo vadu. Tomoe ir Jošinaka buvo vaikystės draugai ir, nors tais laikais buvo didžiulė atskirtis tarp vyrų ir moterų, užaugę jie abu visada kovojo kartu. Tomoe labiausiai žinoma dėl savo ištikimybės ir drąsos, kurią parodė 1184 m. Avadzu mūšio metu, kuriame Jošinaka mirė. Nors istoriškai nėra daug žinoma apie Tomoe, šiame spektaklyje pasakojama, jog po Jošinakos mirties, ji gyvena ramų gyvenimą, prisimindama savo draugą ir melsdamasi už jo sielos ramybę.

 Eglė žalčių karalienė

Tai japoniška šios žymios lietuvių liaudies pasakos interpretacija. Pasakojama, kaip keliaujantis vienuolis Seikai stabteli pailsėti po medžiu, o netikėtai pasirodžiusi moteris nupasakoja vietovės legendą – istoriją apie Eglę žalčių karalienę. Naktį vienuoliui pasirodo pati Eglės dvasia ir aprauda savo ir savo vaikų, pavirtusių medžiais, likimą. Vienuolis Seikai sukalba budistinę maldą Namu Amida Butsu ir dvasia pranyksta. Eglės rolę atlieka džiutamai šokėja, o vienuolio vaidmuo perteikiamas gidajū-buši pasakotojos balsu.

Atlikėjai:

Džiutamai: Tokidžio Hanasaki

Gidajū-buši pasakotoja: Košiko Takemoto

Gidajū-buši šiamisenas: Sansudzu Curudzava

Šinobue ir nokan: Hiakušiči Fukuhara

Renginį pristato: Tokijyo Hanasaki, Tokyo Club, Jiutamai Promotion Foundation, Japonų kultūros centras „Tsuru“ ir Trakų kultūros rūmai.

Spektaklio trukmė: 1,5 val.

Renginys nemokamas

Grupės EL FUEGO koncertas Trakuose, skirtas Motinos dienai

Trakų kultūros rūmai kviečia į charizmatiškosios, vienintelės Lietuvoje trijų vyriškų balsų grupės „EL FUEGO“ koncertą, skirtą Motinos dienai gegužės 1 d. 15 val. Trakų kultūros rūmuose.

Trys jauni dainininkai (PAULIUS BAGDANAVIČIUS, EDGARAS DAVIDOVIČIUS ir ROKAS SPALINSKAS) su didžiuliu energijos užtaisu atliks programą, kuri skambės lyg gerai išlaikyto itališko vyno taurė, kupina brandaus aromato, spalvų ir emocijų bei palies kiekvieno širdį ir nepaliks abejingų.

Padovanokite savo Mamoms ir artimiesiems gražiausią pavasario koncertą senojoje Lietuvos sostinėje – Trakuose, kurie šiemet švenčia 700 metų jubiliejų.

Bilietus platina internetinė bilietų pardavimo platforma www.kakava.lt. Perkant internetu moksleiviams, studentams ir senjorams, perkantiems daugiau nei 2 bilietus, taikoma 15% nuolaida.

Koncerto dieną bilietus taip pat bus galima įsigyti ir Trakų kultūros rūmų kasoje. Bilietų kaina koncerto dieną kasoje – 10 Eurų. Moksleiviams, studentams ir senjorams – 8 Eurai.

Trakų kultūros rūmų inf.

Naujienos iš interneto