Sumuodami rezultatus brėžiame naujus planus

Laikas bėga lyg pavasario upė, o praskriejęs kovas buvo kupinas įprastų darbų, iššūkių ir naujų sumanymų. Tad kaip visada, apžvelgsime praėjusio mėnesio veiklą.

„Trakiečio kortelė“ – ir laukta, ir populiari

Viena iš gerųjų naujienų  – pradėjusi veikti „Trakiečio kortelė“. Šiuo metu ją yra įsigiję jau keli šimtai rajono gyventojų, o susidomėjimas šia kortele toliau auga.

Taigi visi Trakų rajone savo gyvenamąją vietą deklaravę gyventojai gali įsigyti ir naudotis visais  „Trakiečio kortelės“ privalumais – nemokamu transportu bei specialiomis nuolaidomis.

Ši kortelė tai – siekis skatinti žaliąjį kursą, naudotis viešuoju transportu bei mažinti atskirtį tarp gyventojų. Džiaugiamės, kad gyventojai gali nemokamai keliauti, naudodamiesi bendrovės „Trakų autobusai“ transportu ir gerokai sutaupyti.

Beje, Trakų rajone prieglobstį radusiems ukrainiečiams viešasis transportas taip pat nemokamas.  Tačiau jiems kortelės įsigyti nereikia. Kelionės bilietas – asmens dokumentas.

Seniūnijos vertina veiklą

Kovą startavo labai svarbi visos savivaldybės darbo sritis – susitikimai su rajono seniūnijų gyventojais. Juose pateikiamos rajono seniūnijų ataskaitos ir numatomos būsimos veiklos kryptys. Jau įvyko kasmetiniai susitikimai su Grendavės, Onuškio, Senųjų Trakų, Aukštadvario ir Rūdiškių seniūnijų gyventojais. Bendravimas buvo šiltas ir produktyvus.

Viena iš svarbiausių problemų, su kuriais susiduria gyventojai – tai keliai ir jų priežiūra. Gyventojai nori daugiau asfaltuotų kelių ir gatvių, pageidauja, kad jie būtų gerai apšviesti. Deja, ne visada galime išspręsti šiuos klausimus greitai, nes poreikiai ir lūkesčiai yra didesni, nei galimybės. Tačiau pasižymėjome visas išsakytas mintis, problemas ir pastabas. Ši ir kitos infrastruktūros gerinimo problemos visada yra mūsų akiratyje.

Džiaugiamės, kad seniūnijų gyventojai vis aktyviau įsijungia į bendrą veiklą, kelia iniciatyvas, o jų skaičius yra stabilus. Darome prielaidą, kad mūsų rajono seniūnijos yra patrauklios gyventi ir todėl gyventojų skaičius nerieda žemyn, o, nors nedideliais žingsniais, bet kopia į viršų.

Ukrainiečiams – reikiama pagalba  

Mūsų rajono savivaldybės patalpose Rūdiškėse ir Lentvaryje yra prisiglaudęs 51 ukrainietis. Lentvario patalpos yra visiškai užpildytos, o Rūdiškių bendrabutyje yra likusių 60 laisvų vietų. Visus domina ukrainiečių, radusių prieglobstį Lietuvoje, padėtis. Mūsų rajone taip pat. Šiuo ir dar kelių tikslų vedina Trakuose ir Lentvaryje lankėsi pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė. Prezidento patarėjų komanda savivaldybėje aptarė ne tik ukrainiečių priėmimo ir pagalbos suteikimo, vaikų integravimo į ugdymo procesą klausimus, bet ir mums svarbias sveikatos, mokyklų optimizavimo pertvarkų temas. Belieka pasidžiaugti, kad mūsų vizijos šiose srityse sulaukė pritarimo ir palaikymo.

Lentvario kultūros rūmuose su ukrainiečių šeimomis susitiko Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Seimo narė Edita Rudelienė. Šis susitikimas buvo ypač šiltas, nuoširdus. Ukrainietės iš Kijevo bei kitų miestų su vaikais radę saugų prieglobstį mūsų savivaldybėje, išsakė savo dėkingumą ir pageidavimus greičiau pradėti dirbti bei su Seimo pirmininke, rajono vadovais aptarė vaikų mokymosi, integravimosi reikalus.

Šiuo metu mūsų rajone yra apsigyvenę per 200 pabėgėlių. Apie 90 vaikų jau įsijungė į ugdymo procesą ir lanko lietuviškas, lenkiškas bei rusiškas mokyklas. Už paramą ukrainiečiams esame labai dėkingi verslo atstovams, savanoriamas.

Ištiesė pagalbos ranką ir Reinė

Nuolat bendraujame ir bendradarbiaujame su mūsų miesto partnerio Vokietijoje – Reinės atstovais, kurie išreiškė norą paremti mūsų miestus partnerius Ukrainoje – Lucko ir Ivano Frankivskio gyventojus. Už Reinės gyventojų surinktas lėšas – 15 tūkst. eurų ukrainiečiams perkame vaistus, negendančio maisto, kitų būtinų priemonių. Paramos perdavimo logistikoje atsirado ir dar viena reikšminga grandis – mūsų miestai partneriai Lenkijoje.

Tikimės, kad visa parama Lucką ir Ivano Frankivską pasieks saugiai. Toks rezultatyvus ir artimas bendradarbiavimas tarp valstybių, miestų ir žmonių  motyvuoja ir toliau veikti vieningai.

Investicijų projektai augina vertę 

Akivaizdu, kad plėtojami investicijų projektai sukuria geresnę, patrauklesnę gyvenamąją aplinką ir sukuria pridėtinę vertę. Šia linkme turime gerųjų pokyčių. Trakų gimnazijos aplinka vis gražėja, sparčiai judama antrojo – sporto salės rekonstravimo bei įrengimo – etapo link. Buvusios sporto salės bei valgyklos pastatas jau nugriautas, ruošiamasi naujos ir modernios sporto salės statyboms. Pagaliau rajone turėsime dar vieną šiuolaikišką ir daugiafunkcę sporto salę.

Džiaugiamės, kad panašus investicinis projektas – Lentvario pradinės mokyklos sporto salės statyba jau baigta ir šis objektas yra tikrai išskirtinai originalus ne tik rajone, bet visoje šalyje.

Kartu su rangovais apžiūrėjome Lentvario šeimos parko projekto darbus. Rajono gyventojai bei svečiai galės naudotis vieninteliu tokiu sveikatingumo, pojūčių taku. Parke įrengiamas sporto inventorius, tvarkoma estrada, kurioje atsiras ir vietos žiūrovams. Taip pat apžiūrėjome daugiafunkcę laisvalaikio zoną prie Bevardžio ežero.

Viešosios erdvės grįžta gyventojams

Dar vienas žingsnis žmonių gerovės link. Tai iniciatyva, kaip viešąsias erdves  grąžinti Trakų gyventojams.  Ne paslaptis, kad trakiečiams trūksta rekreacinės erdvės, orientuotos ne tiek į savaitgaliais užplūstančius miesto svečius, bet į pačių trakiečių poreikius. Todėl inicijavome ir kviesime pokalbiui apie viešųjų neurbanizuotų erdvių įveiklinimą ir pritaikymą.

Pirmoji erdvė – 4 ha dydžio Trakų miesto centre prie Birutės gatvės esanti neurbanizuota teritorija – iki šiol buvusi  futbolo klubo treniruočių aikštė.

Šią vietą supa gyvenamieji namai, o rytinėje pusėje teritorija per Birutės gatvę siejasi su Bernardinų ežero pakrante. Kadangi teritorija ribojasi su tankiausiai apgyvendintais sovietinio laikotarpio namais, į šių gyventojų poreikius visų pirma ir būtų orientuotas galimas Trakų miesto parkas.

Norėdami geriau suprasti gyventojų lūkesčius, kviečiame teikti savo siūlymus e. p. architektura@trakai.lt

Nepamirštas ,,Rail Baltica“ projektas

Šalies Susisiekimo ministerija, LTG INFRA atsižvelgė į mūsų savivaldybės išsiųstą raštą dėl ,,Rail Baltica“ projekto gyventojų siūlymų taikyti papildomus kompensacinius sprendinius gyvenvietės kokybei. Pirmasis pristatymas vyko savivaldybės vadovams, mūsų prašymu – ir Kariotiškių, Selioviškių, Kiemeliškių gyventojams. Gyventojams buvo pateikti septyni siūlymai, susiję su triukšmo valdymu ir infrastruktūros gerinimu. Išgryninti du siūlymai – senosios vėžės perkėlimo ir/arba tunelio įrengimas. Po diskusijos pradėtas poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos inicijavimas.

Andrius Šatevičius

Trakų rajono savivaldybės meras

Naujienos iš interneto