Tarptautinė vaikų knygos diena Lentvario bibliotekoje

Vaikų literatūrą formavo suaugusiųjų knygos, pritaikant jas vaikams. Ilgą laiką net nebuvo tokio termino – vaikiška knyga. Vaikų knygų pradžia buvo pasakos, ištraukos iš Biblijos. Pirmoji Europoje iliustruota knyga vaikams pasirodė 1658 m. – J. A. Komenskio Juntamųjų daiktų pasaulis paveiksluose / Orbis sensualium pictus. Lietuvių kalba apie 1763 metus pasirodė pirmasis eilėraštis vaikams.

20 a. rašytojams pradėjus rašyti vaikams, atsirado terminas – vaikų rašytojas. Tokie rašytojai kaip A. Lindgren, E. Kestneris, M. Gripė, Dž. Rodaris ir kiti šiandien žinomi visiems. Rašytojai rašė knygas, o skaitytojai jas skaitė. Bet kaip sužinoti, kuri knyga geresnė už kitas, kaip jas vertinti? Siekiant tobulinti leidybą vaikams 1953 m. įsikūrė Tarptautinė vaikų knygos taryba, kuri skatina pasaulio, regionų ir tautų vaikų literatūrą ir leidybą. Nuo 1956 m., kas dveji metai, taryba sprendžia, kam įteikti medalį už reikšmingiausią vaikų knygą. Medalio idėja susieta su H. K. Anderseno vardu. Tarptautinė vaikų knygos diena minima balandžio 2 d. – H. K. Anderseno gimimo dieną. Medaliu pasirūpina Danijos karalienė, jis yra įteikiamas tuo metu rašančiam rašytojui, kuris medalį gali gauti tik vieną kartą. Jis dar vadinamas „Mažuoju Nobeliu“. Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę, vaikų autorių ir literatūros specialistų dėka 1992 m. buvo įkurtas Tarptautinės vaikų knygos tarybos skyrius.  Nuo 1992 m. lietuvių vaikų rašytojai  balandžio 2-ąją išrenka geriausią knygą vaikams.

Lentvario miesto bibliotekoje, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną, buvo surengta paroda, rytmetis ir Kahoot viktorina. Vaikų skyriaus vyr. bibliotekininkė parengė išsamią spaudinių parodą. Pirmoji parodos dalis skirta danų poetui ir rašytojui H. K. Andersenui. Ekspozicijoje pateiktos ne tik gerai žinomos vaikų rašytojo pasakų knygos, bet ir jų iliustracijos. Kęstučio Urbos knyga „Šeši H. K. Anderseno medaliai“ pasakoja apie juo apdovanotus žymius vaikų literatūros rašytojus. Kitą parodos dalį sudaro knygos, kurios Lietuvoje buvo išrinktos geriausiomis 1999–1992 m. bei 2000–2021 m. Parodą užbaigia 2021 metų knygos – nominantės, tarp kurių yra Lentvaryje gyvenančios ir kuriančios vaikų rašytojos Neringos Vaitkutės knyga „Pamiršti dievai“.

Į rytmetį atvyko Lentvario pradinės mokyklos trečiokai su mokytoja Vida Šmigelskiene. Rytmečio metu vaikai buvo supažindinti su šių metų Vaikų knygos dienos plakatu ir tekstu, kurį parengė Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Kanados skyrius. Trumpa ištrauka iš teksto: „Skaitymas yra laisvė. Skaitymas yra įkvėpis. Skaitymas leidžia pamatyti pasaulį naujomis akimis ir kviečia į kitus pasaulius, kurių nesinorės palikti. Skaitymas leidžia dvasiai svajoti.“ (Richard Van Camp).

Užtvirtinant žinias, vaikai dalyvavo Kahoot viktorinoje, kuri sukėlė daug emocijų ir azarto. Geriausieji buvo apdovanoti atminimo dovanėlėmis.  Vaikai  dalijosi  parodoje matytomis įdomiomis knygomis,  kurias  jau yra skaitę ir kurias norėtų perskaityti.  Po viktorinos ir parodos vaikų laukė interaktyvesnė ir judresnė pažintis su biblioteka, joje esančiais žaidimais, VR akiniais, stalo futbolu.

Paroda „Geriausios metų knygų vaikams ir paaugliams 1992–2022“ veiks iki balandžio 30 d. Kviečiame aplankyti ir susipažinti.

Dalia Bagdžiuvienė

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vedėja

Naujienos iš interneto