Lietuvos ir Austrijos parlamentų nariai – už Rusijos karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje tyrimą

Balandžio 6 d. Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Austrijos Respublika grupė dalyvavo nuotoliniame susitikime su Austrijos Respublikos parlamento Ryšių su Baltijos valstybėmis grupės nariais.

Tarpparlamentinių ryšių su Austrijos Respublika grupės pirmininkas Stasys Šedbaras atkreipė susitikimo dalyvių dėmesį į sėkmingai plėtojamus Lietuvos ir Austrijos santykius, padėkojo už Austrijos pagalbą Lietuvai Baltarusijos hibridinių išpuolių metu.

S. Šedbaro teigimu, visai Europai kelia siaubą Rusijos agresija prieš Ukrainą, todėl pradėti tirti Rusijos kariuomenės karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui. Kita vertus, Rusija naudoja daug ginklų, ir ypač efektyvūs Trojos arkliai jos politikoje yra nafta bei dujos. Labai svarbu, kad Europos Sąjunga palaikytų Ukrainos narystę ES, sankcijas Rusijai ir Baltarusijai. Seimo narys Justas Džiugelis susitikime atkreipė dėmesį į Lietuvos ir Lenkijos humanitarinę pagalbą Ukrainai nuo karo bėgantiems jos žmonėms.

Grupės narys Andrius Vyšniauskas diskusijoje pastebėjo, kad Lietuva po SSSR žlugimo buvo visiškai priklausoma nuo Rusijos dujų, bet ėmėsi ryžtingų žingsnių ir šiandien gali pasidalyti patirtimi, kaip pasiekti tokią nepriklausomybę.

Austrijos Respublikos parlamento Ryšių su Baltijos valstybėmis grupės pirmininkė E. M. Holzleitner pabrėžė, kad Europos Sąjungai labai svarbu laikytis kartu dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui bei kitais klausimais. Austrijos visuomenė palaiko humanitarinę pagalbą Ukrainai, numatoma priimti daugiau karo pabėgėlių iš Ukrainos negu jų dabar yra Austrijoje.

Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Austrijos Respublika grupės nariai pasisakė už abiejų parlamentų grupių, Lietuvos ir Austrijos bendradarbiavimą, kuriam labai padėtų, jei Vilniuje vėl būtų atidaryta Austrijos Respublikos ambasada.

lrs.lt inf.

Naujienos iš interneto