Reaguodama į Rusijos nusikaltimus Ukrainoje, Lietuva išsiunčia Rusijos ambasadorių

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis

Balandžio 4 dieną Lietuvos užsienio reikalų ministerija paskelbė sprendimą pažeminti diplomatinio atstovavimo lygį su Rusija − Rusijos ambasadorius privalės išvykti iš Lietuvos. Lietuvos Vyriausybė, atsižvelgdama į bendrą nekonstruktyvų Rusijos diplomatinės tarnybos vaidmenį agresijos prieš Ukrainą atžvilgiu, taip pat uždaro generalinį konsulatą Klaipėdoje.

Apie šiuos sprendimus pranešta į Užsienio reikalų ministeriją iškviestiems Rusijos ambasados Vilniuje atstovams.

Lietuvos ambasadorius Maskvoje į Lietuvą grįš jau artimiausiu metu.

„Lietuva, išreikšdama visišką solidarumą su Rusijos beprecedentę agresiją patiriančia Ukraina ir Ukrainos žmonėmis, žemina diplomatinio atstovavimo lygį su Rusija“, − teigė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Ministras pabrėžė, kad Lietuva kuo griežčiausiai smerkia Rusijos ginkluotųjų pajėgų įvykdytus žiaurumus įvairiuose okupuotuose Ukrainos miestuose, įskaitant kraupias žudynes Bučoje ir kituose Ukrainos miestuose, kurios neabejotinai bus įtrauktos į Europos teritorijoje įvykdytų nusikaltimų sąrašą.

„Tai, ką pasaulis išvydo Bučoje, deja, bet gali būti tik pradžia. Išlaisvinant kitus miestus galime išvysti ir daugiau kraupių karo nusikaltimų pavyzdžių. Visi Rusijos ginkluotųjų pajėgų įvykdyti karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmogiškumui Ukrainoje nebus pamiršti“, − sakė ministras.

Lietuva remia visas priemones, kuriomis būtų užtikrinta Rusijos ginkluotųjų pajėgų atsakomybė už vykdomus žmogaus teisių ir tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus Ukrainoje.

urm.lt inf.

Naujienos iš interneto