Nuo karo Ukrainoje pradžios į Lietuvą atvyko daugiau nei 20 tūkst. karo pabėgėlių

Vadim Ghirdă/AP nuotr.

Nuo karo Ukrainoje pradžios į Lietuvą jau atvyko ir Migracijos departamente oficialiai užsiregistravo daugiau nei 20 tūkst. karo pabėgėlių. Iš jų 8,6 tūkst. vaikų iki 18 metų. 99 proc. atvykusiųjų turi Ukrainos pilietybę.

Ši statistika jau skelbiama naujoje Lietuvos statistikos departamento parengtoje švieslentėje. Joje pateikiami Migracijos departamento duomenys apie į Lietuvą atvykusius ir Migracijos departamento skyriuose ar registracijos centruose užsiregistravusius karo pabėgėlius. Informacija atnaujinama kasdien.

Duomenys pateikiami ir apdorojami per Valstybės duomenų valdysenos informacinę sistemą, kuri yra pajėgi apdoroti operatyvius, greitai kintančius duomenis ir patogia forma pateikti juos sprendimų priėmėjams.

Šie duomenys ypač reikalingi pagalbą karo pabėgėliams koordinuojančioms ir teikiančioms institucijoms, visuomeninėms organizacijoms.

Į Lietuvą atvykstantys ukrainiečiai registruojami šešiuose registracijos centruose – Alytuje, Marijampolėje, Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Kaune, taip pat Migracijos departamento teritoriniuose skyriuose. Artimiausiu metu planuojama didinti registracijos centrų skaičių šalyje. Lietuvoje sparčiai didėjant pabėgėlių iš Ukrainos srautams, į registracijos centrus deleguota 290 valstybės tarnautojų, kurie padės migracijos specialistams atlikti migracijos procedūras.

Karo pabėgėliai. Kostyantyn Chernichkin kyivindependent.com nuotr.

Valstybinės institucijos aktyviai teikia paramą Ukrainos karo pabėgėliams:  priimti teisės aktai, palengvinantys ukrainiečių įsikūrimą, operatyviai suteikiami leidimai gyventi, mokytis, dirbti, gauti medicininę pagalbą.

Aktuali informacija apie Lietuvos paramą Ukrainai ir nuo karo besitraukiantiems asmenims http://www.ltua.lt/.

Oficialius Ukrainos paramos prašymus, gautus iš šios šalies institucijų, įstaigų ir organizacijų, – siųsti  el. paštu parama.ukrainai@lrv.lt.

© Lietuvos statistikos departamentas

Naujienos iš interneto