Knygas skaitykime kitaip…

   

Lentvario miesto  biblioteka tęsia 2020 metais pradėtą iniciatyvą „Biblioteka visiems“, siekdama plačiau atverti bibliotekos duris skirtingų poreikių lankytojams ir kurdama naujas paslaugas. Šį kartą pristatėme naują renginio formą vaikams „Sensoriniai skaitymai“, kuriuose dalyvavo Lentvario lopšelis – darželis „Svajonėlė“ auklėtiniai ir pedagogai V. Virganavičienė ir O. Kreičman.

    „Sensorinių skaitymų“ tikslas – naudojant įvairias vizualines ir kitokias sensorines priemones bei pasitelkiant regą, klausą, lytėjimą, uoslę ar skonį, kuo geriau ir aiškiau perteikti skaitomą tekstą vaikams.  Skaitydami „kitaip“ vaikai patiria knygų skaitymo malonumą, plečiamas mažųjų pažinimo akiratis, turtinamas žodynas, lavinami ir gerinami bendravimo įgūdžiai.

   „Sensorinių skaitymų“ edukacijų eigą sudaro šios dalys – istorijos skaitymas pasitelkiant pojūčius ir vaidybą, praktinė užduotis pagal knygos tekstą, žaidimai ir diskusija.

     Lentvario miesto bibliotekoje  „Sensoriniai skaitymai“ vyko  pagal  Evelinos Daciūtės knygą „Drambliai ėjo į svečius“. Sensorinių skaitymų“ metu vaikai buvo įtraukti į skaitomą istoriją, kartu atliko įvairias užduotis, žaidė, piešė ir  vaidino. Jie pagal knygos teksto scenarijų vaidino 10-ies dramblių šeimyną, kuri su smagiais nuotykiais keliauja į svečius pas kitus dramblius. Šeimoje svarbiausia  mama, toliau tėtis, senelė, senelis ir 6 vaikai drambliukai. Vaikai buvo papuošti galvos apdangalais ir kitais aksesuarais. Darželinukai skaitymo metu  klausėsi  dramblių skleidžiamų garsų paleidžiant garso įrašą. Toliau pagal skaitomą tekstą vaikai, eidami ratu sutiko beždžiones, papūgas ir taip pat susipažino su jų skleidžiamais balsais. Žaidė su kamuoliu, skraidino balionus ir dirbtinius drugelius, valgė bananus, buvo apipurkšti vandeniu. Ir svarbiausia – mokėsi garsiai su edukatoriumi skaičiuoti dramblius iki 10 ir atgal.

      Smagiai paskaičius, šią pasaką – pavaidinus ir paskaičiavus, darželinukai  kiekvienas galėjo išsirinkti sau patinkantį drambliuką – herojų nupieštą lape. Darželinukai su dideliu entuziazmu puolė klijuoti ir puošti jiems skaitytos knygelės „Drambliai ėjo į svečius“ herojus – dramblių šeimyną.   Vaikai juos puošė, lipdė jiems galvos apdangalus ir kaspinus jau paruoštus edukatoriaus.

Jau eilę metų Lentvario miesto biblioteka džiaugiasi bendradarbiaudama su ikimokyklinėmis įstaigomis, su mažaisiais savo bičiuliais. Turėjome kartu ne vieną įdomų ir prasmingą renginį, pristatėme ne tik naują biblioteką ir jos  erdves, bet ir naujausias veiklas, bei knygeles.

    Lentvario miesto biblioteka yra moderni, atvira, tolerantiška ir  bendruomeniška įstaiga,  suteikianti  įvairialypes  paslaugas savo lankytojams.

Rūta MINKEVIČIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto