Pirmieji pavasario darbai: ko turėtų nepamiršti kiekvienas sodininkas?

Kovo mėnuo sodininkams simbolizuoja pirmųjų pavasario darbų pradžią. Nutirpus sniegui ir šylant orams, svarbu tinkamai pasirūpinti augalais bei paruošti dirvą naujiems sodinukams. Nuo to, ar laiku bus atlikti būtiniausi darbai, priklausys ne tik sodo išvaizda, bet ir būsimo derliaus kokybė. Tad kaip nepasiklysti prasidėjusių sodo darbų maratone? Pateikiame svarbiausių dalykų sąrašą, kuriuos atlikus ateityje galėsite džiaugtis gera augalų būkle ir gausiu derliumi.

Sėklų dezinfekavimas. Pirmasis žingsnis, norint turėti stiprius ir sveikus sodinukus – sėklų dezinfekavimas. Teigiama, kad net 80 proc. visų augalų ligų perduodamos būtent per sėklas, tad jų dezinfekavimas yra vienas efektyviausių būdų užkirsti kelią ligoms. Tam galima pasitelkti visiems puikiai žinomą kalio permanganatą. 1 gramą kalio permanganato reikėtų ištirpinti 1 litre vandens – taip gausite 0,1 proc. koncentracijos tirpalą, kuris bus tinkamas sėkloms dezinfekuoti. Šiame tirpale palaikykite sėklas maždaug 2 valandas. Tai leis pagerins jų daigumą ir sustiprins augalų imunitetą.

Vaismedžių ir vaiskrūmių genėjimas. Pavasario pradžia – tinkamiausias laikas senoms, ligotoms bei sudžiūvusioms šakoms pašalinti. Tai reikėtų atlikti pirmosiomis šiltesnėmis dienomis po žiemos, kol dar nepradėję skleistis pumpurai. Tinkamai atlikus genėjimo darbus, medžiai bus sveikesni, jų nepuls grybelinės ligos ir galėsite mėgautis didesniu derliumi. Nukarpius didžiąsias šakas, svarbu atidžiai apžiūrėti medžių žievę – jeigu ant jos pastebėjote atsiradusių užkrėstų plotų, būtina juos nuvalyti. Nepamirškite ir gyvatvorių – pašalinkite senas, gyvybės netekusias dalis. Taip suaktyvinsite augimą ir turėsite tankesnius bei gražesnius krūmus.

Apsauga nuo saulės. Kaitri pavasarinė saulė gali pridaryti nemažai žalos jautriems dekoratyviniams krūmams, medžiams ir kitiems augalams. Negaunant reikiamo kiekio drėgmės iš įšalusios dirvos ir kaitinant pirmiesiems saulės spinduliams, augalai gali nudžiūti, o jų lapai paruduoti. Tad norėdami juos apsaugoti, galite apdengti storesniu audeklu, eglių šakomis ar įsigyti specialiai tam pritaikytą dangą.

Mulčiavimas. Ankstyvas pavasaris – metas, kai reikėtų patikrinti, ar per žiemą šalčiai neiškilnojo augalų. Jeigu taip atsitiko, sukiškite juos atgal į žemę ir pamulčiuokite – padenkite dirvos paviršių organinėmis medžiagomis. Tam galite naudoti lapus, durpes, šieną, pjuvenas ar medienos gabaliukus. Tai leis palaikyti tinkamą dirvos drėgmės lygį, pagerins struktūrą ir padės kovoti su piktžolėmis.

Dirvožemio valymas. Dideliais kiekiais naudojami pesticidai ir kiti cheminiai teršalai smarkiai pažeidžia dirvožemį, tad norėdami jį išvalyti, galite pasitelkti kalio permanganato tirpalą. Jis efektyviai skaido teršalus, tad puikiai tinka siekiant neutralizuoti kenksmingas medžiagas. 200–400 gramų kalio permanganato ištirpinkite 10 litrų vandens – gausite 2–4 proc. tirpalą, kurį reikia sušvirkšti tiesiai į pažeistas dirvožemio vietas. Taip pašalinsite užterštą dirvos sluoksnį ir pagerinsite dirvožemio būklę.

Vaismedžių balinimas. Svyruojanti oro temperatūra, stiprūs šalčiai ir įvairūs kenkėjai per laiką pažeidžia medžių kamienus. Šie pažeidimai lemia smarkiai sumažėjusį derlių ir suprastėjusią vaisių kokybę. Medžių žievei pradėjus sluoksniuotis ir luptis, į susidariusius tarpus gali patekti įvairios infekcijos. Kad medžiai būtų apsaugoti nuo kenkėjų, būtina nubalinti jų kamienus. Pabrėžiama, kad tą padaryti galima tik tuomet, kai jau yra nutirpęs sniegas, o oro temperatūra būna perkopusi 5 laipsnius šilumos.

Naujienos iš interneto