Vienišo asmens išmoka bus mokama paskutinę kovo savaitę

Kovą apie 200 tūkstančių gavėjų sulauks vienišo asmens išmokos. Ją gaus visi Lietuvoje gyvenantys vieniši žmonės sulaukę senatvės pensijos amžiaus ir neįgalieji, negaunantys našlių pensijos. Pirmosios išmokos kartu su susidariusia nepriemoka pasieks gavėjus paskutinę kovo savaitę.

„Prasidėjus šio mėnesio pensijų mokėjimui, sulaukiame ir gyventojų klausimų dėl vienišo asmens išmokos. Kaip ir skelbėme anksčiau, pirmosios išmokos pasieks gyventojus iki kovo mėnesio pabaigos, planuojama – paskutinę kovo savaitę“ – sako „Sodros“ Klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis.

Klientai, gaunantys pensijas į namus arba pašte, šią išmoką gaus balandžio mėnesį kartu su pagrindine pensija.

Žmonės, kuriems vienišo asmens išmoka priklauso nuo šių metų pradžios, kartu su kovo mėnesio išmoka gaus ir susidariusią nepriemoką už sausio ir vasario mėnesius.

Nuo šių metų sausio teisę į vienišo asmens išmoką įgijo apie 200 tūkstančių vienišų neįgaliųjų ir pensinio amžiaus žmonių. Ji skiriama remiantis Gyventojų registre esančiais duomenimis apie asmenų šeimyninę padėtį – nereikia kreiptis į „Sodrą“, teikti prašymą raštu ar telefonu.

Tik tais atvejais, kai paaiškės, kad Gyventojų registre nėra pakankamai informacijos arba ji netiksli, „Sodra“ paprašys pateikti papildomus duomenis arba tarpininkaus, kad šie duomenys būtų įrašyti į Gyventojų registrą.

„Jei žmogus žino, kad jam priklauso vienišo asmens išmoka, tačiau negaus jos šio mėnesio pabaigoje, prašome kreiptis „Sodros“ informacijos numeriu (+370) 5 250 0883 arba, iš anksto užsiregistravus, į klientų aptarnavimo skyrių. Konsultantai patikrins kiekvieną atvejį ir, jei reikės, susisieks su kitomis institucijomis dėl trūkstamų dokumentų. Gyventojams, kurie santuoką ar ištuoką registravo Lietuvoje, nereikia patiems kreiptis į metrikacijos skyrius ar kitas įstaigas“ – paaiškina Evaldas Mikutis.

Vienišo asmens išmokos dydis 2022 metais siekia 32 eurus – tiek, kiek sudaro ir socialinio draudimo našlių pensijos dydis. Žmonėms, gaunantiems našlių pensijas, vienišo asmens išmoka nebus skiriama – jie ir toliau gaus našlių pensijas. Vienišo asmens išmoką gaus tie žmonės, kurie negauna našlių pensijos arba jų gaunama našlių pensija yra mažesnė už vienišo asmens išmoką – tokiu atveju žmogus turi kreiptis į „Sodrą“ su prašymu stabdyti mažesnės našlių pensijos mokėjimą.

Naujienos iš interneto