Liublino trikampio premjerų susitikime aptarta parama Ukrainai, sankcijų Rusijai ir Baltarusijai stiprinimas

LRV/Laima Penek nuotr.

Kovo 14 d. Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė Varšuvoje dalyvavo Liublino trikampio formato susitikime su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu ir Ukrainos Vyriausybės vadovu Denysu Šmyhaliu, dalyvavusiu nuotoliniu būdu.

Premjerų susitikime buvo aptarta saugumo situacija Rusijai užpuolus Ukrainą, humanitarinė situacija Rusijos apšaudomuose Ukrainos miestuose, pagalbos ir paramos priemonės Ukrainai, sankcijų Rusijai ir Baltarusijai stiprinimas bei Lietuvos ir Lenkijos parama ukrainiečiams siekiant narystės Europos Sąjungoje (ES).

„Putino invazija į Ukrainą supurtė Europos saugumo sistemą ir metė iššūkį ne tik tarptautinei teisei, bet ir žmoniškumui. Rusijos kariuomenės vykdomi karo nusikaltimai ir žiaurumai drasko daugelio žmonių širdis“, – susitikime sakė Lietuvos premjerė.

Šie Rusijos nusikaltimai yra pasibaisėtini ir demokratinis pasaulis turi padaryti viską, kad Vladimiras Putinas ir jo režimas būtų nubausti už savo įvykdytus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmogiškumui, pridūrė Ministrė Pirmininkė.

Susitikime premjerai tarėsi kaip toliau stiprinti pagalbą Ukrainai, įskaitant ir karines priemones. Susitikime taip pat aptarti bendri veiksmai palengvinant karo pabėgėlių iš Ukrainos priėmimą.

Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos premjerai daug dėmesio skyrė Ukrainos ekonomikos ir infrastruktūros atstatymo pasibaigus karui aptarimui bei Ukrainos narystės ES perspektyvai.

Premjerai aptarė demokratinio pasaulio įvestas sankcijas Rusijai ir šios karinės invazijos bendrininkei Baltarusijai, o taip pat priemones, kad įvestų sankcijų nebūtų galima apeiti.

„Sankcijos turi būti dar labiau stiprinamos“, – sakė Lietuvos premjerė. Anot I. Šimonytės, sankcijų poveikis yra ilgalaikis, todėl turime pasirengti būti nuosekliais ir kantriais.

Ukrainos premjeras D. Šmyhalis išreiškė nuoširdžią padėką Lietuvai ir Lenkijai bei mūsų šalies žmonėms už tvirtą solidarumą ir didelę pagalbą, kurią Ukraina jaučia kiekvieną dieną.

Lietuvos ir Lenkijos premjerai vykusiame atskirame dvišaliame susitikime aptarė saugumo priemonių NATO rytiniame flange bei abiejų šalių bendradarbiavimo gynybos srityje stiprinimą, o taip pat aptarė veiksmų koordinavimą priimant nuo karo bėgančius Ukrainos piliečius ir užtikrinant jiems kuo palankesnes gyvenimo, švietimo ir darbo sąlygas.

lrv.lt  inf.

Naujienos iš interneto