Prezidentas: „Rusija yra ilgalaikė grėsmė NATO sąjungininkams ir visos Europos saugumui. Turime rimtai ruoštis gynybai“

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitikime su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu aptarė Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą bei grėsmes, kylančias Baltijos šalių saugumui ir visai euroatlantinės erdvės saugumo architektūrai.

Šalies vadovas padėkojo už nuoseklią ir ilgametę JAV paramą Lietuvos valstybingumui, lyderystę įtvirtinant saugios ir laisvos Europos viziją, taip pat už JAV teikiamą karinę paramą Lietuvai.

Prezidentas susitikime pabrėžė, kad neišprovokuoti ir nepateisinami šiandieniniai Rusijos kariniai veiksmai griauna taiką Europoje ir privalo būti sustabdyti kolektyvinėmis Vakarų pastangomis.

„Privalome padėti Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis, įskaitant karinėmis. Jei norime išvengti Trečiojo pasaulinio karo, tą turime padaryti dabar. Rusija yra ilgalaikė grėsmė NATO sąjungininkams ir visos Europos saugumui. Ši grėsmė išliks nepriklausomai nuo to, kaip baigsis Rusijos karinė invazija Ukrainoje. Turime rimtai ruoštis gynybai“, – sakė Prezidentas.

Susitikime aptarta būtinybė didinti gynybinius pajėgumus Baltijos regione, tarp jų ir oro gynybą, pabrėžta JAV karinio buvimo stiprinimo Lietuvoje ir Baltijos šalyse svarba. Pasak šalies vadovo, Rusijos karinės grėsmės akivaizdoje nebeužtenka efektyvaus atgrasymo strategijos, ją turi keisti pilno pasirengimo gynybai strategija.

Prezidentas pažymėjo, kad mūsų šalis yra pasirengusi priimti JAV rotacines pajėgas nuolatinio buvimo pagrindais ir papildomus JAV karius, užtikrinant visą būtinąją priimančiosios šalies paramą.

Šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad Lietuvai itin svarbu toliau plėtoti strateginę partnerystę su JAV saugumo ir gynybos srityje ir užtikrinti spartų nacionalinių įsipareigojimų krašto gynybai vykdymą.

Prezidento komunikacijos grupė

Naujienos iš interneto