Pamėgink čiuožti per gyvenimą

Julius Kvedarauskas Lentvario bibliotekoje

Už lango šalta ir ,,steriliai“ balta, siaučia pūga, į Lentvario biblioteką jau vėlyvą popietę renkasi lentvariečiai ir miesto svečiai, kurie atėjo susipažinti su čia veikiančia Juliaus Kvedarausko kolekcionuojamų daiktų paroda-edukacija „Koncertas Margaritai“.

Lentvario bibliotekoje veikianti paroda unikali – ji mums visiems primena apie vieną iš žiemos pramogų – čiuožimą, ir yra skirta dailiojo čiuožimo dabarčiai ir istorijai. Šią netradicinę parodą pristatė pats J. Kvedarauskas. Susirinkusiems autorius sakė, kad „turbūt visų kolekcininkų bėda ta, kad, kai pradedi, nebegali sustoti. Sustoti padėjo noras dalintis su kitais tuo, ką įsigijau, perskaičiau. Tuomet ėmiau galvoti, kaip tą medžiagą eksponuoti. “

Visa paroda lyg ekskursija suskirstyta į tam tikras stoteles. Kiekvienoje sustojame, dalinamės prisiminimais ir apžiūrime surinktus eksponatus. Tai daugiausia knygos, nuotraukos, pašto ženklai, paveikslai ir daiktai iš laikmečio, kai Lietuvoje ši meninė sporto šaka buvo itin populiari. Nemažai dėmesio skiriama žymiausiai mūsų čiuožėjų porai Povilui Vanagui ir Margaritai Drobiazko, jų pamėgtoms, rekomenduojamoms knygoms.  Ši pora net 5 olimpiadose garsino mūsų šalį. Prie knygų galėsite pamatyti ir Juliaus Kvedarausko knygą, skirtą čiuožimo psichologijai – „Saulėtekis Alkatrase“, pateiktą  laiškų forma. Toliau mus pasitinka nedidelės atskiros ekspozicijos, skirtos visoms penkioms šalims, kuriose vyko tos olimpinės žaidynės. Svarbiausios iš jų buvo Albervilyje 1992- aisiais – tai buvo Lietuvos sugrįžimas į olimpinę šeimą. Be Albervilio dar rasime eksponatų iš Lilehamerio, Nagano, Solt Leik Sičio ir Turino.

Atskira stotelė – Rusija, kur čiuožimo tradicija yra stipri ir kuri nuo seno dominuoja įvairiuose dailiojo čiuožimo čempionatuose. Dailusis čiuožimas labai mėgstamas ir Suomijoje bei kitose Skandinavijos šalyse. Suomiams taip pat skiriama atskira stotelė. Toliau keliaujame prie dailiojo čiuožimo tėvyne laikomos kanalų šalies Olandijos. Kanalai užšaldavo suteikdami galimybę vaikams smagintis ant ledo, o suaugusiems primityviomis pačiūžomis keliauti iš vienos vietos į kitą. Prieiname ir prie vienos pirmųjų knygų apie dailųjį čiuožimą švedų kalba. Tai dailiojo čiuožimo pradininko Ulricho Salchovo 1906 m. išleistas čiuožimo pradžiamokslis. Parodoje yra ir „liūdnasis kampelis“ – instaliacija, skirta knygai, kurioje aprašoma 1961 m. įvykusi lėktuvo katastrofa – joje žuvo visas amerikiečių dailiojo čiuožimo elitas, keliavęs į pasaulio čempionatą Prahoje. Knygose aprašomi žymių čiuožėjų gyvenimai, vingiai, priežastys, kodėl jie pasirinko čiuožti ir kaip čiuožimas keitė jų gyvenimus.

Čia rasime ir vienos žinomiausių grožinės literatūros knygų M. M. Dodž „Sidabrinės pačiūžos“ leidimus įvairiomis kalbomis. Šią knygą turime ir bibliotekoje lietuvių kalba.

Parodos pristatymo metu taip pat buvo rodoma vaizdo medžiaga – šokiai ant ledo, kurie leido svečiams susipažinti ar prisiminti mūsų poros Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko bei kitų žymių šokėjų įspūdingiausius pasirodymus. Parodos lankytojai Juliui uždavė nemažai klausimų. Vienas iš jų – apie parodos sumanymą. Autorius atsakė, kad „šios parodos ištakos – užpernai pirmąsyk paskelbtame karantine, kuomet atsiradus daug laisvo laiko pradėjau žiūrėti čiuožimą, įsitraukiau, ėmiau čiuožti pats ir labai norėjosi kažką paskaityti, tačiau išskyrus vieną kitą tarybinę brošiūrą rusų kalba, mūsų bibliotekose nieko neradau. Taip į mano namus paštu ėmė keliauti knygos apie dailųjį čiuožimą iš Rusijos, Prancūzijos, Amerikos, Anglijos. Paskui ir atvirukai, pašto ženklai, telefono kortelės, žurnalai…“

Dėkojame Juliui Kvedarauskui, pasidalinusiam šia unikalia kolekcija.

Rūta Minkevičienė

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto