Ar nepalikote ant viryklės verdančio puodo, ar išjungėte lygintuvą?

Ne vienas gaisras namuose įsiplieskia dėl užmaršumo. Kai išeidami iš namų pamirštame užgesinti degančią žvakę, kai be priežiūros paliekame įjungtą šildytuvą, kai  neuždarome besikūrenančios  krosnies durelių.

Iš tiesų, ne vienam kartais kyla abejonė, ar išjungėme lygintuvą, ar ant viryklės nepalikome verdančio puodo.  Beje, vien praėjusiais metais dėl pridegusio maisto ugniagesiams teko vykti daugiau kaip 460 kartų. Vienas toks įvykis nusinešė žmogaus gyvybę. Pernai, pridegus maistui,  net aštuoni gyventojai buvo traumuoti.  Ugniagesiams teko gelbėti 28 žmonių gyvybes. Šiais metais dėl pridegusio maisto ugniagesiai jau skubėjo 12 kartų.

Kaip galime sau padėti, kad dėl užmaršumo nereiktų atsidurti pavojingose situacijose?  Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento   Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus patarėja (psichologė) Donata Kabelytė teigia, kad užmaršumas yra natūrali amžėjimo dalis. Tiesa, pasak jos, yra tam tikra riba, nuo kurios didelis užmaršumas gali rodyti lengvą kognityvinį sutrikimą ar ankstyvuosius demencijos požymius.

„Kalbant apie sveiką užmaršumo lygį, galėtume visus suskirstyti į dvi grupes. Pirmajai grupei priklausytų nerimautojai, kurie, išėję iš namų ar vakare atsigulę į lovą, neprisimena, ar užpūtė žvakes, ar išjungė viryklę. Tuomet žmonės keliasi ar grįžta patikrinti, – teigia psichologė. – Antrajai grupei priklauso išsiblaškiusieji: jei neskiriame pakankamai dėmesio tam, ką darome, mūsų smegenys ima nuobodžiauti. Žodžiu,  jei į veiklą nėra įtrauktas dėmesys, tarsi šios veiklos  ir neverta prisiminti“.

Psichologė pataria  išsiugdyti įprotį, prieš einant miegoti ar paliekant namus, visada patikrinti, ar elektros prietaisai išjungti. Be to, jos teigimu, kad ir kokia  patraukli atrodytų daugdarbystė,  vienu metu geriau atlikti vieną darbą: „Jei neprisimename, kaip atlikome vieną ar kitą veiksmą, savo atminčiai  galime padėti. Kaip? Ką nors atlikdami, įvardinkime veiksmą: „Dabar, prieš eidama miegoti, užpūčiu žvakes“ , „Dabar išjungiu viryklę, tai prisiminsiu net ir išėjusi iš namų“.

Ji pataria  savo atminčiai ir dėmesiui padėti ir kitais būdais: kaskart išjungdami lygintuvą, galime suploti ar pasakyti bet kokį atsitiktinį žodį – kramtomoji guma, beždžionė ir kt.  Nes veiksmo kartais galime neprisiminti, tačiau susieję jį su iš konteksto iškrentančiu žodžiu ar netikėtu veiksmu, padidiname tikimybę atsiminti. Dar vienas patarimas – kaskart, įjungę  elektros prietaisą, įsisekime į rankovę žiogelį, kurį išsegti galėsime tik tada, kai jį išjungsime.

 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento

prie Vidaus reikalų ministerijos informacija

Šaltinis – https://pagd.lrv.lt/lt/naujienos/ar-nepalikote-ant-virykles-verdancio-puodo-ar-isjungete-lygintuva

Naujienos iš interneto