Įrengta daugiafunkcė laisvalaikio zona prie Bevardžio ežero Lentvaryje

Pastatytas tiltas per Bevardžio ežerą, kuris leidžia pėstiesiems sutrupinti kelią į pietinę miesto dalį

Šių metų pabaiga didžiausio Trakų rajono miesto Lentvario gyventojams ypač džiuginanti – jie gali džiaugtis gerėjančiomis gyvenimo sąlygomis. Gruodžio mėnuo atnešė ne tik ilgai lauktos svajonės išsipildymą – tunelio po geležinkelio pervažą atidarymą, bet ir šalia esančios naujos poilsio erdvės prie Bevardžio ežero įrengimą.

Patogi Lentvario geografinė padėtis lėmė didesnį gyventojų tankumą nei kituose tokio dydžio miestuose, tačiau atlikti tyrimai parodė, kad viešoji socialinė ir inžinierinė infrastruktūra bei gyvenamoji aplinka yra vidutiniška ir nepakankama. Dėl šių priežasčių dažnai lentvariečiai savo laisvalaikį paleidžia Trakuose arba šalia esančiame Vilniuje, o svečiai iš kitų Lietuvos vietovių taip pat retai čia užsuka. Siekiant sukurti gyventojams patrauklią viešąją erdvę, skatinti papildomus lankytojų srautus, formuojant paklausą vietos verslams, didinant patrauklumą investicijoms, verslo plėtrai, naujų darbo vietų kūrimui, taip pat prisidėti prie miesto bendruomeninės bei socialinės aplinkos patrauklumo didinimo, Trakų rajono savivaldybė inicijavo projektą „Daugiafunkcės laisvalaikio zonos Lentvario mieste prie Bevardžio ežero įrengimas, kartu rekonstruojant į teritoriją vedančius privažiavimus“.

Įrengtos žaidimų aikštelės vaikams

Projektas įgyvendinamas pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 7 prioriteto „Kokybiško užimtumo ir dalyvavimo darbo rinkoje skatinimas“ priemonę 07.1.1-CPVA-R-905 „Miestų kompleksinė plėtra“. Projekto tikslas – prisidėti prie esamų Lentvario gyventojų gyvenimo kokybės ir aplinkos gerinimo bei palankių sąlygų paslaugų sektoriui skatinimo, padidinant viešųjų poilsio ir laisvalaikio erdvių prieinamumą Lentvaryje. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo, Lietuvos Respublikos valstybės ir Trakų rajono savivaldybės biudžeto lėšomis. Projekto biudžetas siekia 1.717.282,09 Eur.

Šių metų pabaigoje projektas pasiekė finišo tiesiąją ir Lentvario miesto gyventojai gali matyti puikius rezultatus. „Labai džiaugiuosi, kad mano mylimas miestas Lentvaris su kiekvienais metais tik gražėja. Malonu vaikščioti atnaujintais takais ir gatvėmis, stebėti, kaip suaugusieji aktyviai leidžia savo laisvalaikį treniruoklių, o vaikai – žaidimų aikštelėse“, – teigiamai apie įgyvendintą projektą atsiliepė gatvėje pakalbinta lentvariškė Nijolė. Jai antrino ir senjoras, buvęs ekologas Kęstutis, kuris ypač patenkintas gražiai sutvarkytu apželdinimu, o tai turi įtakos gražiam miesto kraštovaizdžio įvaizdžio formavimui. Taip pat jis pasidžiaugė, kad yra atskira zona keturkojams – šunų vedžiojimo aikštelė. Čia šeimininkai netrukdydami kitiems gali pabūti su savo geriausiais draugais.

Jaunimas ypač pamėgo šią mėgėjišką riedlenčių-dviračių trasą

Džiugu, kad ne tik lentvariečiai, bet ir iš sostinės atvykę svečiai stebisi taip puikiai sutvarkyta poilsio erdve prie Bevardžio ežero. Jos lokacija yra patogioje vietoje, netoli geležinkelio stoties. O kas mėgsta nuosavą transportą, gali atvykti savo automobiliais, nes įrengtos jų stovėjimo vietos. Ir lentvariečiai, ir miesto svečiai  čia gali pasivaikščioti pėsčiųjų takais, pavargus prisėsti ant šalia pastatytų suoliukų ir taip grožėtis nuostabiu ežero kraštovaizdžiu. Norintys sutrumpinti kelią gali rinktis per Bevardžio ežerą įrengtą tiltą pėstiesiems ir taip greičiau patekti į pietinę miesto dalį. Taip pat verta paminėta, kad čia yra saugu ir tamsiuoju paros metu, nes įrengtas apšvietimas. Kas mėgsta aktyvų laisvalaikį, gali rinktis dviračių takus. O kur dar jaunimo pamėgta mėgėjiška riedlenčių–dviračių trasa. Paaugliai dėl jos ėjo iš proto dar vykstant statybos darbams.

Apibendrinant, įgyvendinus projektą „Daugiafunkcės laisvalaikio zonos Lentvario mieste prie Bevardžio ežero įrengimas, kartu rekonstruojant į teritoriją vedančius privažiavimus“ buvo sutvarkyta Bevardžio ežero pakrantė bei privažiavimai iki jos; įrengti ar modernizuoti pėsčiųjų ir dviračių takai, įrengta gatvių danga, apšvietimas, įrengtos saugumo priemonės, mažosios architektūros elementai, aktyvaus laisvalaikio aikštelės (vaikų žaidimo ir šunų vedžiojimo aikštelės, mėgėjiška riedlenčių-dviračių trasa), automobilių parkavimo vietos, sutvarkytas apželdinimas.

Įrengtos automobilių stovėjimo vietos

Visi šie faktoriai lemia, kad tokiu būdu yra prisidedama prie miesto įvaizdžio gerinimo. Dabar gyventojai turi naują daugiafunkcę poilsio erdvę gamtoje, kur gali leisti savo laisvalaikį ir atsipalaiduoti, o tai turi teigiamos įtakos jų gyvenimo ir sveikatos kokybei. O patrauklesnė gyvenamoji aplinka sąlygoja spartesnį miesto socialinį ekonominį augimą. Tikimąsi, kad sutvarkytos viešosios erdvės ir jų prieigos Lentvarį padarys patrauklesniu miestu įsikurti, dirbti, plėtoti verslą. Gyventojų skaičiaus didėjimas sąlygoja darbo jėgos pasiūlos didėjimą, paslaugų paklausos augimą, gyventojų užimtumo didėjimą ir socialinį bei ekonominį miesto augimą.

Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ, www.traku-zeme.lt

Jolantos Zakarevičiūtės ir Irmos Stadalnykaitės nuotr.

image description

 

Naujienos iš interneto