Trakų rajonas baigiantis metams

Kaskart baigiantis metams ir pasitinkant didžiąsias metų šventes sustojame, apsidairome, apžvelgiame prabėgusį laiką ir atliktus darbus. Šv. Kalėdų išvakarėse „Trakų žemė“ kalbina Trakų rajono savivaldybės merą Andrių ŠATEVIČIŲ apie besibaigiančius 2021-uosius ir ateinančius 2022-uosius.

Gal galėtumėte įvardyti svarbiausius šių metų Trakų rajono įvykius?

Šiais metais buvo daug iššūkių. Netikėčiausiu įvykiu galėčiau įvardyti neeilinius mero rinkimus. Pasikeitimai, kurie įvyko savivaldybėje, išties didžiuliai. Tačiau grįžtant prie darbų, iš tiesų sunku išskirti svarbiausius, kadangi visi įvykiai – projektai – vienodai svarbūs. Jeigu kalbėtume apie didžiausius projektus, kuriuos sėkmingai pavyko įgyvendinti – pabaigti, tai svarbiausiu įvykiu būtų tikslinga laikyti Lentvario tunelio po geležinkelio pervaža atidarymu. Ne paslaptis, kad Lentvario geležinkelio pervaža trikdydavo ir ženkliai koreguodavo vietinių gyventojų, svečių darbotvarkes ir gyvenimus. Įrengtas tunelis ne tik jau išsprendė dešimtmečius buvusią susisiekimo problemą, bet ir sunormalizavo lentvariečių gyvenimo ritmą – pagaliau miestas tapo vientisu, nebedalomu. Man, kaip lentvariečiui, taip pat ir visos mūsų savivaldybės gyventojams tai – didžiausia ir svarbiausia 2021-ųjų dovana! Na, taip, neeiliniu įvykiu taip pat būtų galima laikyti prasidėjusį Trakų autobusų stoties rekonstrukcijos projektą. Įvažiavimas į miestą – mūsų vizitinė kortelė, todėl labai džiugu, kad sovietinės, avarinės būklės stoties nebeliko, o jos vietoje atsiras naujoji.

Iki pradėdamas dirbti meru, dirbote savivaldybės administracijos direktoriumi. Kokius darbus, projektus šiemet vykdė savivaldybė, administracija, meras?

Turbūt tikslingiausia būtų paminėti projektus, kurie laukė savo eilės ir kurie po truputį pradėti įgyvendinti.

Trakų rajone per mažai poilsio erdvių, todėl kryptingai dirbame ties jų įrengimu ir pritaikymu laisvalaikiui. Pradėti ir tęsiami svarbūs poilsio zonų sutvarkymo darbai, galime pasidžiaugti vis dar tvarkomomis arba jau sutvarkytomis miesto erdvėmis, pvz., jau baigta tvarkyti laisvalaikio ir poilsio zona Karaimų g. 57A, Trakuose, arba zona prie Bevardžio ežero Lentvaryje. Pokyčiai pradėti ir dirbama ties Trakų miesto, Arakalnio (Rėkalnio) teritorija – turime didinti rekreacijos ir aktyvaus turizmo galimybes ir tapti etno(eko) savivaldybe.

Taip pat labai svarbu pabrėžti, kad savivaldybė skiria didesnį dėmesį daugiabučių namų gyventojams ir aktyviau pradėti tvarkyti namų kiemai, taip pat daug bendradarbiaujama su Lietuvos automobilių kelių direkcija ir drauge tvarkomi mūsų rajono keliai. Kelių direkcija per metus parengia apie dvidešimt prioritetiniuose sąrašuose esančių kelių projektų. Šiuo metu savivaldybė, siekdama kaip galima labiau pagerinti rajono gyventojų susisiekimą ir saugaus eismo sąlygas, yra pasirašiusi tris bendradarbiavimo ir vieną partnerystės sutartį su Lietuvos automobilių kelių direkcija dėl projektų įgyvendinimo valstybinės reikšmės keliuose.

Sutariame, kad atėjo laikas Trakų centre esančių Kultūros rūmų renovacijai, kuriose įsikūrusi ir viešoji biblioteka, ir meno galerija. Tiek vizualiai, tiek iš vidaus šis objektas turi kardinaliai keistis – modernėti, tobulėti, atitikti gyventojų ir svečių lūkesčius. Netrukus pradėsime projektavimo darbų pirkimo procedūras.

Ir tai tik maža dalis to, ką vykdė savivaldybė. Taip, jau greit pradės veikti ir moderni Lentvario pradinės mokyklos sporto salė, kuri tiek iš išorės, tiek vizualiai yra vienas įdomiausių architektūrinių sprendimų ir žavi visu praeinančius.

Svarbu paminėti nematomą pusę – kasdienį bendravimą su gyventojais ir jų problemų sprendimą. O jos būna visokios, todėl tai dar vienas labai svarbus darbas, kurį, manau, vykdėme pakankamai sklandžiai.

Visoje Lietuvoje yra kilusios didelės diskusijos dėl ligoninių ateities. Kokie Jūsų pasiūlymai dėl Trakų ligoninės?

Nenoriu užbėgti įvykiams už akių, tačiau akivaizdu, kad pokyčiai reikalingi. Svarbiausias mūsų tikslas – paslaugų kokybė, efektyvumas ir jų prieinamumas. Ties sveikatos reformos planais dirbome daug. Pateikėme LR sveikatos apsaugos ministerijai planuojamus vykdyti pokyčius ir jiems reikalingas investicijas. Kol negavome atsakymo iš ministerijos dėl plano atitikimo reformos tikslams, nedetalizuosiu. Tačiau vienas iš esminių siekių – pirminės grandies (poliklinikos) tinklo ir paslaugų stiprinimas bei antro lygio išsaugojimas.

Turime kur pasitempti, tad to ir sieksime.

2022 m. bus minimi Karaimų ir Lietuvos jaunimo metai bei Trakų 700-asis gimtadienis. Kas planuojama?

Taip, 2022-ieji – šventiniai metai. Komanda intensyviai dirba, jau turime savo naują prekės ženklą (brendą), kuris, tikiuosi, patiks daugeliui. Vilniaus dailės akademijos studentai padirbėjo puikiai. Jau ruošiamės turizmo parodai ADVENTURE 2022, kitiems renginiams. Švęsti pradedame nuo pat metų pradžios, tačiau pagrindinių renginių laikas numatomas nuo miesto šventės, t. y. nuo birželio 3 d. iki rugsėjo 8 d. – Trakų 700-ųjų gimtadienio dienos.

Kur ir kaip ketinate švęsti šv. Kalėdas bei ko palinkėtumėte artėjančių švenčių proga „Trakų žemės“ skaitytojams ir Trakų rajono gyventojams?

Tradiciškai šv. Kalėdas švęsiu su savo šeima. Ši šventė man labai brangi ir laukiama, ypač po tiek daug skubėjimo – intensyvių metų. Todėl ir noriu palinkėti visiems skaitytojams santarvės Jūsų šeimose, stiprios sveikatos ir jaukių švenčių.

Dėkojame už pokalbį. Linkime Jums ir Jūsų šeimai linksmų šv. Kalėdų.

Kalbėjosi

Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ

Evelinos Kislych-Šochienės nuotr.

Naujienos iš interneto