Į pensijų kaupimą bus įtraukiami anksčiau atsisakę ar sustabdę įmokas gyventojai

2022 metų pradžioje, kaip ir kasmet, „Sodra“ įtrauks į antros pakopos pensijų kaupimą naujus dalyvius. Į kaupimą bus įtraukti ne tik tie gyventojai, kurie iki šiol niekada nekaupė pensijai, bet ir tie, kurie anksčiau atsisakė dalyvauti pensijų kaupime. 
Žmonėms, kurie 2019 metais neterminuotai sustabdė pensijų kaupimą, nuo kitų metų liepos 1 d. įmokų pervedimas bus atnaujinamas automatiškai, jei iki birželio 30 d. jie neatsisakys įmokų pervedimo atnaujinimo.

Ką daryti, jei būsiu įtrauktas į pensijų kaupimą?
Kiekvienų metų pradžioje į pensijų kaupimą įtraukiami tie gyventojai, kurie sausio 2 dieną buvo jaunesni nei 40 metų amžiaus, tą dieną dirbo samdomą darbą ar vykdė savarankišką veiklą Lietuvoje – turėjo galiojantį verslo liudijimą, individualios veiklos pažymą, buvo individualios įmonės savininkai ar mažosios bendrijos nariai ir t.t.
Informacija apie įtraukimą į pensijų kaupimą siunčiama į asmenines paskyras www.sodra.lt/gyventojui, o jei žmogus yra pasirinkęs ir kitus informavimo būdus – taip pat elektroniniu paštu.
Gavusieji tokį pranešimą gali apsispręsti – nieko nedaryti ir nuo liepos 1 d. tapti pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ parinktoje bendrovėje bei pradėti mokėti pensijų kaupimo įmokas, sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove, arba iki birželio 30 d. pateikti prašymą asmeninėje „Sodros“ paskyroje ir atsisakyti dalyvauti kaupime.

Ką reiškia pakartotinis įtraukimas į pensijų kaupimą?
Kaupti atsisakiusiam asmeniui kas trejus metus vėl siūloma prisijungti prie pensijų kaupimo. Kitais metais į pensijų kaupimą pakartotinai bus įtraukti tie gyventojai, kurie 2019 metais atsisakė kaupimo. Tokie žmonės, kaip ir įtrauktieji pirmą kartą, gali priimti sprendimą dėl dalyvavimo pensijų kaupime iki birželio 30 d. Neatsisakę dalyvauti pensijų kaupime, jie pradės kaupti antroje pakopoje nuo 2022 m. liepos 1 d.
Kai žmogus sulaukia 40 metų,  jis daugiau į kaupimą nebeįtraukiamas, tačiau nepriklausomai nuo amžiaus gali pats pasirinkti kaupimo bendrovę ir pradėti kaupti pensijai papildomai.

2019 metais sustabdžiau įmokų pervedimą – kas laukia 2022 metais?
Pensijų kaupimo dalyviams, kurie 2019 metais neterminuotai sustabdė pensijų kaupimo įmokų pervedimą, nuo 2022 m. liepos mėnesio įmokų pervedimas bus automatiškai atnaujinamas. Tai reiškia, kad draudėjai iš draudžiamųjų pajamų privalės išskaičiuoti dalyvio lėšomis mokamas pensijų įmokas, kurias „Sodra“ perves į jo pasirinktą pensijų fondą.
Pensijų kaupimo dalyviai, kurie nepageidauja, kad jų pensijų įmokų pervedimas būtų atnaujintas automatiškai, iki 2022 m. birželio 30 d.  turi pateikti „Sodrai“ atsisakymą raštu. Tai galima padaryti prisijungus prie asmeninės paskyros www.sodra.lt/gyventojui, paštu arba atvykus į „Sodros“ klientų aptarnavimo skyrių.
Asmenims, kurie 2019 m. sustabdė kaupimą, neatsižvelgiant į jų amžių, pakartotinio įtraukimo procedūra bus taikoma ne daugiau kaip tris kartus.
Kaupimo dalyviai, kurie 2019 metais neterminuotai sustabdė įmokų pervedimą, bet kuriuo metu gali savo iniciatyva pateikti pensijų kaupimo bendrovei prašymą atnaujinti pensijų kaupimo įmokų pervedimą.

Kas nutiks, jei niekaip nesureaguosiu į „Sodros“ atsiųstą pranešimą apie įtraukimą?
Asmenys, kurie iki šiol nekaupė pensijų fonde, nuo 2022 m. liepos 1 d. pradės kaupti „Sodros“ atsitiktiniu būdu parinktame pensijų fonde.
Dalyviams, kurie buvo sustabdę kaupimą, jis bus atnaujintas tame pensijų fonde, kuriame šiuo metu jau investuojamos turimas sukauptas pensijų turtas.

Jei apsispręsiu dalyvauti pensijų kaupime, kokio dydžio įmokas reikės mokėti?
Pensijų kaupimo įmokos dydžius galima pasirinkti: kaupti maksimaliai arba palaipsniui. Priklausomai nuo pasirinkto tarifo, kaupiančiuosius papildomai skatina ir valstybė.
Pasirinkus kaupti palaipsniui, 2022 m. šis įmokos dydis sudarys 2,7 proc. nuo kaupiančiojo pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos ir 1,2 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio (VDU), kuriuos į pensijų fondą papildomai perves valstybė. Taigi, jei žmogus uždirba 1000 eurų „ant popieriaus“, kitais metais pasirinkus kintamąjį tarifą kas mėnesį kaupimui bus pervedama 27 eurai nuo jo atlyginimo ir 17,28 eurų valstybės paskatos.
Pasirinkus 3 proc. tarifą valstybė papildomai perveda į pensijų fondus 1,5 proc. nuo VDU. Jei žmogaus atlyginimas 1000 eurų „ant popieriaus“, kiekvieną mėnesį į pensijų fondą keliaus 30 eurų nuo jo atlyginimo ir 21,59 eurų dydžio valstybės įmoka.

socmin.lrv.lt inform.

Naujienos iš interneto