- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Kad švenčių laukimas neprailgtų: mamų patirtys ir idėjos kūrybiškam advento kalendoriui

[1]

Kalėdų laukimas, ypač vaikams, dažnai neatsiejamas nuo kas rytą pradžiuginančios dovanėlės. Tačiau advento kalendorius ne tik padeda skaičiuoti dienas iki gražiausių metų švenčių, bet turi ir gilesnę prasmę – šiuo susikaupimo ir jaukumo laikotarpiu dalintis, džiuginti ir skirti dėmesio vienas kitam. Maisto tiklaraštininkė Eglė Juzumas pateikė idėjų, kaip nudžiuginti šeimos narius originaliu advento kalendoriumi, o tekstilės pernaudojimo studijos „Denim Diaries“ įkūrėja Milda Paukštė papasakojo, kaip jį pagaminti tvariai.

Kūrybiškų tvarumo idėjų kupina M. Paukštė sako prioritetą teikianti savo rankomis kurtoms šventinėms dekoracijoms ir atributams, kuriuose atgyja jau naudoti daiktai.

Daiktai atgims naujam gyvenimui

Ji siūlo į advento kalendoriaus gamybą pažvelgti originaliai ir pasitelkti vaizduotę – pasigaminti kalėdinę kojinę iš kiekvieno namuose randamų produktų ir ją naudoti kaip advento kalendorių – kasdien pakeičiant numeriuką.

„Vienas iš variantų – iš popierinių maišelių iškirpti kojines primenančias detales, skylamušiu šonuose išmušti skylutes ir juostele dvi dalis sukabinti. Aš naudojau jau panaudotą „Barboros“ pirkinių maišelį, kurį, esant reikalui, galima išlyginti lygintuvu. Jeigu turite daugiau laiko ir kūrybiškumo, galite gaminti trimatį variantą iš daugiau detalių. Taip pat kojinę iš maišelio įmanoma padaryti ir lankstymo būdu. Kojinę dekoruokite po ranka turimomis juostelėmis, dekoro elementais, šakelėmis ar kitomis šventinėmis puošmenomis“, – sako ji.

M. Paukštė sako, kad iš tokio popierinio pirkinių maišelio taip pat galima pagaminti ir atvirutę, kalėdinį žaisliuką ar dovanų maišelį.

[2]

„Pirkdami sezoninius, trumpalaikius daiktus, mes švaistome gamtos resursus. Visada galime rasti būdų kaip dekoracijas atnaujinti arba jomis apsikeisti su kitais bendraminčiais. Įvairios atliekos ir pakuočių likučiai gali atgimti naujam gyvenimui ir tapti Kalėdų puošmenomis“, – pataria „Denim Diaries“ įkūrėja.

Siūlo sprendimą ir neturintiems laiko

Maisto tinklaraštininkė ir elektroninės parduotuvės „Barbora“ ambasadorė E. Juzumas siūlo išeitį ir skubantiems tėveliams – į advento kalendorių dėti dėliones, konstruktorius ar kitus iš didelio kiekio detalių susidedančius žaislus.

„Stengiuosi išrinkti žaislą iš kelių dalių, su kuriomis galima būtų žaisti nesujungus pilno komplekto – taip vienas žaislas dalimis gali užpildyti beveik visą advento kalendorių. Detales pakuoju į rankų darbo kalendorių – man puikiai tarnauja nedideli, vienodo dydžio craft popieriaus maišeliai, prie kiekvieno pririšu etiketes su skaičiumi“, – pasakoja maisto fotografė.

Šventinis laikotarpis pasižymi saldumynų gausa, o dažnai ir pertekliumi. Tėvams, kuriems labiau priimtina sveikesnių užkandžių ir skanėstų taktika – E. Juzumas taip pat pataria pasigaminti rankų darbo kalendorių.

[3]

Milda Paukštė

„Į tokį kalendorių galima kas dieną dėti skirtingai pagardintus  savo gamintus sviestinius sausainius. Jei norisi dar sveikiau – galite dėti džiovintų vaisių (kaskart vis kitokių, pvz. džiovintų mangų, ananasų, figų, datulių), riešutų, šaltyje džiovintų vaisių, uogų ar net daržovių, taip pat džiovintų vaisių šokolade, vaisių sulčių guminukų be pridėtinio cukraus. Visas šias prekes galite rasti fizinėje arba elektroninėje maisto prekių parduotuvėje“, – pataria tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė.

Brangiausia dovana – laikas kartu

Kalėdų laukimas – puikus laikas sustoti ir skirti daugiau laiko sau ir savo artimiesiems. Advento kalendoriaus skyrelius puikiai galima užpildyti žiemos laikotarpiu ir ilgiems, jaukiems vakarams tinkamomis veiklomis, kurios pripildys namus šventine nuotaika. Pavyzdžiui, kalėdinių meduolių ar sausainių, kūčiukų kepimas drauge su vaikais – į kalendoriaus skyrelį galima įdėti receptą ir kepinių pabarstukus.

Galima sugalvoti daugybę įvairių veiklų – kalėdinių filmų žiūrėjimas, laiško Kalėdų seneliui rašymas, eglutės puošimas, vainiko pynimas, savaitgalio pusryčiai lovoje, diena su pižama, girliandų ir kitų šventinių dekoracijų gaminimas ir daugybė kitų malonių veiklų.

[4]

„Kalėdos – ne tik apie mus pačius, bet ir apie gerumą, rūpestį šalia esantiems, tad į kalendorių galima įtraukti ir gerų darbų kitiems: surinkti nebenaudojamus žaislus, knygeles, rūbelius ir juos perduoti mažiau turintiems, nukasti sniegą daugiabučio kieme ar prie kaimyno vartų, iškepti sausainių kaimynams, nupirkti dovanų ar pagaminti atvirukus tiems, kas šventes sutinka be artimųjų, nupirkti maisto prieglaudose globojamiems gyvūnams“, – idėjomis dalinasi E. Juzumas.

Sviestiniai sausainiai Advento kalendorius”

Sausainiams reikės:

Gaminimo eiga:

  1. Sviestą ir cukrų sudėkite į dubenį ir mediniu šaukštu ištrinkite iki vientisos masės.

  1. Suberkite ir įmaišykite miltus, rankomis užminkykite vientisą, nelimpančią tešlą.

  1. Padalinkite tešlą perpus ir iš kiekvieno gabalėlio suvyniokite maždaug 5 cm storio rąstą.

  1. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite 1 val. arba kelioms dienoms į šaldytuvą. Šaldiklyje tešlą galima ir užšaldyti iki 1 mėnesio.

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C/160C su ventiliatoriaus funkcija.

  1. Tešlą supjaustykite 1 cm storio apskritimais, perkelkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 10 –12 min.

  1. Atvėsinkite kepimo skardoje.

“Tešlos galima nešaldyti ir iškart iškočioti. Miltais pabarstykite stalviršį ir kočėlą, iškočiokite 0,5 cm storio tešlos lakštą ir išspauskite norimas formeles. Iš sausainių tešlos galim pagaminti ir eglutės papuošimus: iškočioję išpjaukite ar formelėmis išspauskite norimas formas, šiaudelio galiuku padarykite skylutę virvelei perrišti ir kepkite, kaip nurodyta recepte”, – pataria maisto fotografė E. Juzumas.

Sausainius galima apvolioti aguonomis, barstyti smulkiu ruduoju cukrumi, riešutais ar aplieti šokoladu. Į tešlą galima įmaišyti saulėje džiovintų spanguolių arba du šaukšteliais kakavos ir šokolado gabaliukais – taip gausis gardūs šokoladiniai sausainiai.