Nematomas, bet klastingas priešas – smalkės

Prasidėjus kūrenimo sezonui, padaugėja ir apsinuodijimo smalkėmis atvejų. Lapkričio 15 d. Trakų rajone, Rūdiškių seniūnijoje, Žėronių kaime, žmonės, atėję aplankyti giminaičio, rado jį apsinuodijusį smalkėmis. Žmogus buvo be sąmonės, bet kvėpavo. Jis per anksti uždarė krosnies sklendę ir nuėjo miegoti, o dūmai pateko į namo vidų.  Atvykę greitosios pagalbos medikai iškvietė ugniagesius, kurie, apžiūrėję namą, degimo požymių nenustatė. Ugniagesiai medikams padėjo išnešti nukentėjusįjį ir įkelti jį į greitosios pagalbos automobilį ir išvėdino patalpas.

Spalio 26 d. Alytaus rajone, Butrimonių seniūnijoje, Trakininkų kaime, moteris, nebaigus kūrentis krosniai, uždarė sklendę, todėl dūmai pradėjo eiti į gyvenamąsias patalpas. Moteris prisikvėpavo dūmų ir apsinuodijo smalkėmis. Apie nelaimę pranešė kaimynas. Greitosios pagalbos medikai moterį išvežė į ligoninę, ugniagesiai apžiūrėjo ir išvėdino patalpas.

Kad tokių nelaimių būtų išvengta, būtina žinoti, jog smalkės (anglies monoksidas) yra bespalvės, bekvapės, beskonės, degios ir labai nuodingos dujos. Jos susiformuoja tada, kai krosnyje degant dujoms trūksta deguonies. Todėl visada būtina įsitikinti, ar krosnyje yra gera trauka.

Smalkėmis dažnai apsinuodijama, kai krosnyje dega malkos ir nėra geros ventiliacijos, per anksti uždarius dūmtraukio sklendę. Gyventojai, įsirengę naują vandens ar patalpų šildymo dujinį katilą, neretai net nepagalvoja apie smalkių grėsmę.

Apsinuodijus smalkėmis pykina,  svaigsta galva, trūksta oro, padažnėja kvėpavimas, jaučiamas ūžimas ausyse, gali sutrikti koordinacija ir kt.

Smalkėmis apsinuodijusį žmogų reikia kuo skubiau išvesti į gryną orą.

Apsinuodijimo  smalkėmis galima išvengti, jei namuose bus  sumontuotas anglies monoksido detektorius. Jis yra tvirtinamas prie sienos toje patalpoje, kurioje yra šildymo prietaisai.

Išgirdę smalkių detektoriaus pavojaus signalą, niekada nemanykite, kad jis ėmė veikti per klaidą. Nedelsdami  išeikite iš pastato, net jeigu neturite  jokių apsinuodijimo smalkėmis požymių. Skambinkite skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112.

Kasmet būtina patikrinti ir išvalyti kaminą ir dūmtraukius. Negalima naudoti dujinės viryklės ar orkaitės namų šildymui. Pavojinga jungti generatorių uždaroje erdvėje, pavyzdžiui, rūsyje ar garaže. Jei naudojami šildymo prietaisai,  turi būti užtikrinta gera patalpos ventiliacija.

Prieš užvesdami automobilį atidarykite garažo duris. Niekada nepalikite veikiančio automobilio garaže, net jeigu garažo durys yra atidarytos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos informacija

Šaltinis – https://pagd.lrv.lt/lt/naujienos/nematomas-bet-klastingas-priesas-smalkes

Naujienos iš interneto