- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Funkcinė magnetinė stimuliacija – kas tai ir kam ji skirta?

[1]

PR

Funkcinė magnetinė stimuliacija yra fizioterapijos dalis, kurios metu taikomi metodai padeda gydyti traumų pasekmes ir atsistatyti po fizinio krūvio. Fizioterapiją apima sąnarių, raumenų bei sausgyslių skausmo malšinimas, raumenų stiprinimas, jų profilaktika ir gydymas [2].

Funkcinė magnetinė stimuliacija dirbtinių fizikinių veiksmų pagalba padeda stimuliuoti net ir tuos raumenis ar kraujagysles, kurių negalima pasiekti natūraliais metodais. Šis inovatyvus būdas Lietuvoje taikomas ne taip ir seniai, dažniausiai specializuotose klinikose arba specializuotame sporto klube. Toks, galima sakyti, unikalus sporto klubas Vilniuje „Alfa Steps“ yra bene vienintelis visoje Lietuvoje.

Kas yra funkcinė magnetinė stimuliacija?

Tai specialaus aparato, spinduliuojančio magnetinį laiką, pagalba atliekama neinvazinė procedūra, kurios metu dirbtiniu būdu yra stimuliuojamas tam tikrų raumenų susitraukimas. Procedūros metu magnetinis impulsas sukelia raumenų, į kuriuos nukreipta stimuliacija, susitraukimą ir atpalaidavimą. Taip pasiekiami net ir gilieji raumenys, pavyzdžiui, dubens dugno ir pan.

Tai yra viena pažangiausių ir efektyviausių terapijos priemonių, naudojamų fizioterapijos srityje. Viena iš jo dalių yra belaidis smūginis masažuoklis, kuris paprastai su susideda iš dviejų skirtingo intensyvumo priedų.

Vienas iš jų – tai mažo intensyvumo magnetinį lauką sukuriantis masažuoklis, skirtas profilaktikai ir esant nedideliems pažeidimams. Tuo tarpu gydymui reikalingas didelio intensyvumo įranga, kuri gali pasiekti net ir giliausius raumenis.

Kam skirta funkcinė magnetinė stimuliacija?

Magnetinė stimuliacija gali būti skirta kenčiantiems įvairius raumenų, sausgyslių bei sąnarių skausmus, turintiems artritą, radikulitą ar nervinio vamzdelio defektą. Šiuo būdu galima gydyti pažeistus audinius, aktyvuoti ir atpalaiduoti net giliausius raumenis, sumažinti skausmą bei įtampą.

Puikiai tinka reabilitacijai po kaulų lūžių ar sporto traumų, netgi raumenų atrofijos atveju ar prostatos skausmo mažinimui.

Šia įranga galima gydyti ne tik raumenų bei sąnarių keliamas problemas, tačiau ir kraujotakos bei medžiagų apykaitos sutrikimus. Funkcinė magnetinė stimuliacija taip pat taikoma kraujospūdžio mažinimui, lėtiniam skausmui mažinti.

Kiek laiko trunka gydymas?

Procedūra gali trukti nuo 10 iki 45 minučių, atsižvelgiant į problemos dydį. Priklausomai nuo to, skiriasi ir gydymo trukmė, paprastai rekomenduojamas ne mažiau 6 procedūrų kursas.