- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Ar gali sveikas maistas būti skanus?

[1]PR

Neretai galime išgirsti nuomonę, jog norint maitintis sveikai teks pamiršti apie skanius patiekus bei pradėti valgyti ne itin patrauklius produktus. Tačiau tai yra mitas, kuris kilo iš to, jog žmonės labai dažnai tapatina sveiką mitybą su dietomis, kurios padeda atsikratyti papildomų kilogramų. Tokiais atvejais dažnai pasirenkami itin drastiški variantai ir valgoma minimaliai. Tačiau dažnu atveju su sveikata tai neturi nieko bendra. Kadangi net ir norint numesti svorio galima maitintis pakankamai gausiai bei neribojant savęs. Tik tuomet labai svarbu žiūrėti tai, kas valgoma.

O abejojantys, jog galima suderinti gerą skonį bei sveikatai naudingus produktus turėtų pasidomėti, kokie yra sveiki receptai. Kadangi jų galima rasti daugybę patiems įvairiausiems skoniams. Ir tai tikrai nėra vien tik daržovės arba tam tikros kruopos bei vandenyje virta mėsa. Kadangi skaniai valgyti bei tuo mėgautis nori praktiškai kiekvienas, ne išimtis iš sveiką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės. Kurie ir kuria tokius receptus bei noriai jais dalinasi tiek knygose, tiek ir virtualioje erdvėje. Kur jie prieinami praktiškai kiekvienam. Todėl belieka pasirinkti kelis iš jų ir išbandyti. Būtent tai leis geriausiai įsitikinti, jog pilnavertė mityba tikrai neatims valgymo malonumo. Ir netgi sveikas maistas gali būti tikrai skanus bei patikti tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems. Net ir turintiems itin išrankų skonį.

Nemėgstantiems gaminti

Ir nors Išmaniosios mitybos sveiki receptai [2] suteikia galimybę pasigaminti itin skanius patiekalus, tačiau leisti laiką virtuvėje mėgsta tikrai ne kiekvienas. Nemaža dalis šiuolaikinių žmonių mieliau renkasi jau paruoštus patiekalus, negu pirkti produktus ir juos gaminti savarankiškai. O tokia mityba taip pat gali sukelti problemų. Kadangi didžioji dalis jau paruoštų gaminių nėra itin sveiki ir subalansuoti. Aišku, norint visuomet galima rasti tinkamų variantų. Todėl net ir negalintiems arba nenorintiems skirti laiko maisto gamybai įmanoma maitintis sveikai.

Ir tai tikrai nereiškia, jog kiekvieną kartą reikės vykti į specifinį restoraną arba rinktis salotas. Tikrai ne. Kadangi yra parduodamas ir gerokai įvairesnis sveikas maistas jau paruoštas vartojimui. Tai gali būti tiek įvairūs patiekalai, tiek ir subalansuoti kokteiliai pusryčiams arba popietei. Tereikia pasidomėti, kur galima įsigyti tokių gaminių ir įsitikinti, jog jie tikrai sveiki. Kartais gerų variantų galima rasti netgi įprastuose prekybos centruose ar maisto prekių parduotuvėse.

Nebūtina savęs riboti

Net ir maitinantis sveikai bei turint aiškų mitybos planą gali atsirasti įvairiausių pagundų. Juk ne visuomet gaminant maistą naudojami sveiki receptai. Ypač jeigu užsukote pavalgyti į atsitiktinį restoraną arba nuvykote pas draugus. Tačiau tai tikrai nereiškia, jog teks badauti arba ieškoti alternatyvų. Kadangi retkarčiais nusižengti įprastoms taisyklėms gali kiekvienas ir nuo to tikrai nieko neatsitiks. Jeigu suprasite, jog tai tėra vienas atsitiktinis atvejis, kuris netaps norma.

Tik labai svarbu nepersivalgyti ir nepiktnaudžiauti tam tikrais produktais. Kadangi vienas šokolado gabaliukas yra netgi naudingas organizmui, tačiau suvalgius visą plytelę gali kilti nemažai problemų. Lygiai tas pats yra ir su bet kokiais kitais gaminiais. Taigi, šioje vietoje galima laikytis taisyklės, jog sveikas maistas yra tas, kurio nevalgoma pernelyg daug. Ir tai galioja daugumai produktų, ypač tiems, kuriuose daug riebalų bei angliavandenių. Kadangi jie kaupiasi organizme ir jų neigiamas poveikis juntamas labiausiai. Be to, neretai maisto produktuose būtent jų kiekis ir yra didžiausias.