- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Alzheimerio ligos mėnesiui paminėti – renginių programa „Kalbėkime apie demenciją“

[1]

Asociacija „Demencija Lietuvoje“ su partneriais – Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos sveikatos mokslų universitetu, Lietuvos sporto universitetu, Nacionaline dailės galerija ir kt. kviečia įsitraukti į renginių programą „Kalbėkime apie demenciją“, skirtą Alzheimerio ligos mėnesiui paminėti. 

Iniciatyva „Kalbėkime apie demenciją“ siekiama paskatinti įvairias visuomenės grupes daugiau sužinoti apie demenciją ir su ja susijusius sveikatos ir socialinius iššūkius, iš arčiau pažinti demenciją turinčiųjų ir jų šeimų patirtį, pagalbos ir paramos būdus, aptarti, kaip galime mažinti riziką įgyti demenciją.

Alzheimerio mėnesio renginių programoje [2] – nuotoliniu būdu rengiami susitikimai su įvairių sričių specialistais, demenciją turinčių asmenų globėjais ir diskusijos. Tarptautinę Alzheimerio dieną, kuri yra minima rugsėjo 21-ąjąvyks net keletas renginių, tarp kurių – nuotolinė konferencija „Demencija, kaip visuomenės sveikatos prioritetas: ankstyvoji diagnostika“ [3], skirta atliepti pasaulinės organizacijos „Alzheimer Disease International“ paskelbtą šių metų Alzheimerio mėnesio temą – savalaikės diagnostikos svarba.

Konferencijoje dalyvaus Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Geriatrijos klinikos prof. dr. Jūratė Macijauskienė, globėjų poziciją atstovaus Lietuvos sporto universiteto lektorė Aida Gaižauskienė ir kiti ekspertai.

Šią dieną pirmąkart Kaune ir visoje Lietuvoje vyks „Atminties ėjimas“, kuriame prisijungusieji galės susipažinti su demenciją turinčių asmenų ir jų globėjų patirtimis. Taip pat rugsėjo 21-ąją Lietuvos miestų centruose – Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Jonavoje ir Palangoje – pagrindiniai miestų objektai bus apšviesti mėlyna spalva, kuri pasaulyje siejama su Alzheimerio liga.

Dalis Alzheimerio ligos mėnesio įvykių vyksta socialiniuose tinkluose, kur visuomenė yra kviečiama stebėti Alzheimerio mėnesio komunikacinę kampaniją „Kodėl reikia kalbėti apie demenciją?“. Nacionalinė dailės galerija kviečia įsitraukti į inicijuojamą socialinę akciją „Mėlyna žinutė“, kuria siekiama paskatinti Lietuvos piliečius išreikšti palaikymą su demencija susidūrusiems žmonėms.

Tikimasi, kad pirmąkart Lietuvoje rengiamos iniciatyvos, skirtos paminėti Alzheimerio ligos mėnesiui, taps tradicija ir tokiu būdu skleis informaciją apie tai visuomenei, paskatins atsirasti daugiau gerųjų iniciatyvų.

Daugiau apie Alzheimerio ligos mėnesio renginių programą – www.demencijalietuvoje.org [4]
Sekite veiklą ir dalinkitės grotažymėmis #pazinkAlzheimeri #pazinkdemencija pažymėtomis žinutėmis socialiniuose tinkluose:
facebook.com/demencijalietuvoje [5]
linkedin.com/company/dementia-lithuania [6]
twitter.com/DementiaLt  [7]
instagram.com/dementia_lithuania/ [8]

Programa „Kalbėkime apie demenciją“ yra rengiama kaip projekto „Demencijos strategijos link: situacijos analizė ir informuotumo didinimas“ yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo EEE finansinio mechanizmo lėšomis, dalis. Programą rengia: asociacija „Demencija Lietuvoje“. Programos partneriai: VšĮ „Socialiniai meno projektai“, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Lietuvos sporto universitetas, Klaipėdos regiono Alzheimerio ligos klubas „Atmena“, Kauno Alzheimerio klubas, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, tarptautinė organizacija „Alzheimer Disease International“, Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras. Programos rėmėjai: The Tiltas Trust, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

Asociacijos „Demencija Lietuvoje“ informacija

SAM Spaudos tarnyba  [9]