Projektas „TRIO: dailė+muzika+poezija“ Lentvaryje

Lentvario miesto bibliotekoje susirinkę nemažai meno mylėtojų turėjo galimybę susipažinti ir degustuoti meną. Tai leidžia pajusti trijų meno sričių sintezę – pasinerti į dailę, muziką ir poeziją. Trakų viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Irena Jocienė pristatė projektą/ meno degustacijų ciklą „TRIO: dailė+muzika+poezija“. Tai dešimt autorių ir 40 jų darbų, demonstruojamų su muzika ir poezija. Degustacija unikali tuo, kad šis menas yra daugialypis.

Skambant džiazo muzikai, renginio dalyviai mėgavosi Lentvario literatų kūryba, grožėjosi paveikslais. Nuostabiai džiazavo ir mus džiugino Valerijus Ramoška (trimitas) ir Dainius Pulauskas (klavišiniai). Lentvario literatai Eglė Jasiukevičienė, Rūta Minkevičienė ir Justinas Šimas skaitė savo kūrybos eiles, kurios ,,skaniai“ papildė meno degustaciją.

Šis projektas – tai unikali galimybė vieno renginio metu susipažinti net su dešimties įžymių lietuvių menininkų darbais. Darbus atrinko ir pristatė Vilniaus „AP galerija“ galerininkė Vilma Jankienė. Darbai buvo eksponuojami ant molbertų po du, juos keičiant ir trumpai pakomentuojant. Buvo pristatoma po 4 menininkų darbus. Renginio svečiai prieidavo ir iš arti apžiūrėdavo potėpio dinamiką, liniją, nufotografuodavo, klausdavo ir diskutuodavo apie jiems patikusį meno kūrinį.

Buvo pristatyta Manto Meškėlos tapyba, kuri išsiskyrė ryškiomis spalvomis ir tematika – Vilnius ir jo pastatai, arka, varpinė, taip pat apleistos gatvės, šiukšlynai… Kita autorė, įvaldžiusi labai įdomią techniką – Rebeka Bruder. Naudodama įprastas priemones – aliejinius dažus, drobę, tapo apie 1 kv. cm dydžio kvadratėliais, kurie, panašiai kaip pikseliai fotografijoje, sukuria konkretų vaizdą. Jos paveikslai yra nekopijuojami ir unikalūs. Buvo pristatytos ir Andriaus Repšio fotografijos, atliktos dronu.  Susipažinome su Vitalijos Petraitytės iš pajūrio paveikslais, kurie mus nukėlė prie kopų, smėlio ir jūros. Tatjanos Diščenko grafika (atlikimas labai reikalaujantis kruopštumo) ir susidedanti iš smulkių detalių. Taip pat ir mūsų gerbiamo klasiko Leonardo Gutausko tapyba ant popieriaus ir jam šiuo metu būdinga sakralinė tematika.

 Renginio dalyviams buvo pristatyti taip pat Gintaro Palemono Janonio, kilusio iš Lentvario, darbai. Jie pasižymėjo drąsiomis spalvomis ir jų deriniais, skleidžiančiais ypatingą šilumą, jo specifinį kūrinių neužbaigimą, kad žiūrovas pats nujaustų, kas turėtų būti pavaizduota, nes jo darbuose ne viskas pasakyta… Dar vienas iš autorių – Ramūnas Čeponis, su kurio kūriniais Slenksčiai I, II, III, IV buvome supažindinti. Šiuos paveikslus galima kabinti vertikaliai arba horizontaliai, kokia nuotaika ir kam kaip patinka. Autorius naudoja platų teptuką, uždėdamas vienu mostu visą spalvos sluoksnį ant didelio paveikslo paviršiaus. Tai panašu į volelio, slenkančio per drobę, buką judėjimą. Nuo spaudimo stiprumo, dažų kiekio ir teptuko slinkimo greičio priklauso galutinis efektas. Izraelyje gyvenantis menininkas Leo Ray iš Lietuvos išvyko prieš kelis dešimtmečius, dabar gyvena ir kuria Tel Avive. Paveikslo siužetus jis randa ir realiame gyvenime, ir sapnuose, ir prisiminimuose. Yra tikrų ir išgalvotų peizažų, tarp jų – Paryžius, Vilnius. Matome šunų, katinų, lėktuvų, medžių, krūmų, žolės, vandens, besileidžiančios saulės atspindžių. Yra ir abstrakčių spalvų dėmių, kurios ne mažiau svarbios kūriniuose.

Vieno renginio metu pamatėme net 40 tapybos, grafikos, akvarelės, fotografijos lietuvių autorių meno kūrinių, klausėmės nuostabios muzikos, girdėjome Lentvario literatų skaitomas savo kūrybos eiles. Visa tai papildė vienas kitą ir sukūrė nuostabų „TRIO: dailė+muzika+poezija“.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė. Partneriai: VšĮ Trakų kultūros rūmai, Rūdiškių kultūros centras, VšĮ Lentvario kultūros rūmai.

 

Rūta MINKEVIČIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto