- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Vasaros dovanos iš avilio…

[1]

Lentvario  miesto bibliotekoje apsilankė bitininkai iš Trakų Virginijus ir Rasa Kondrotai. Bitininkas Virginijus Kondrotas sako, kad bičių avilys yra tarsi aukso puodas, kuris slepia savyje didelius  turtus.

Anot bitininko, mes per daug vartojame vaistų, daugelį ligų galima įveikti bičių produktais.  Taip elgiasi ir japonai, vokiečiai, kurie sunaudoja didelius kiekius medaus ir jų produktų. Lietuviai šių produktų naudoja daug mažiau,  kadangi trūksta žinių. Dalino patarimus, kaip neapsigauti ir išsirinkti kokybišką medų? Ar žinojote, kad medų tinkamiausia laikyti šaldytuve arba rūsyje? Kad medus bijo tiesioginių saulės spindulių?

Virginijus Kondrotas  kalbėjo apie medų, bites, terapinius produktus bei jų naudą žmonėms. Produktas, kurį mes visi gerai žinome, tai medus. Bitininkas akcentavo, jog medus yra ir maistas, ir vaistas.
Virginijus Kondrotas lentvariečiams taip pat pristatė įvairias medaus rūšis: miško, rapsų, kaštonų, grikių lipčiaus, pienių, liepų ir kt. Aviečių medus – vaistas nuo viršutinių kvėpavimo ligų.  Pienių medus gydo kvėpavimo takų ligas, padeda išsivaduoti nuo įvairių skausmų. Liepų medus gydo uždegimus, slogą, anginą, bronchitą, kovoja su daugeliu mikrobų. Grikių medus turi daug geležies ir naudojamas gydyti mažakraujystę, kraujagyslių, odos ligas, ilgai negyjančias žaizdas.  Medus su korio dangtelių vašku –  natūrali kramtomoji guma. Padeda prižiūrėti dantenas ir burnos gleivinę, tinka ir suskaudus gerklei.
Taip pat, anot bitininko, medus suteikia ilgesnį sotumo jausmą. Ryte, suvalgius šaukštelį medaus, kelias valandas iki pietų nekamuos alkio jausmas. Sužinojome, kaip galima reguliuoti skrandžio rūgštingumą. Medus su šiltu vandeniu rūgštingumą mažina (galima naudoti prieš miegą), o su šaltu – rūgštingumas didėja. Sužinojome, kodėl geriau naudoti medų ir jo produktus, bet ne vaistus ir cukrų.

[2]

Vienas iš naudingų produktų – bičių nuodai. Pasak V. Kondroto, bičių nuodai malšina skausmą, sąnarių uždegimą, grąžina jiems lankstumą. Sužinojome apie tokius produktus kaip: bičių pienelis, duonelė, žiedadulkės, bičių pikis, tranų pienelis,  vaškinis kandis (auksinis drugelis).

Renginio metu turėjome galimybę daugelį produktų pamatyti, degustuoti,  kai kuriuos – įsigyti. Išklausėme praktiškus bitininko patarimus, kada geriau ir sveikiau vieną ar kitą produktą vartoti.

V. Kondrotas taip pat pristatė savo gaminamus kremus su pikiu, eglių sakais, kiaušiniu kurie skirti rankų ir veido priežiūrai. Kremas su bičių kūneliais tinka tepti lūpas prasidedant herpiui, taip pat esant nugaros skausmams, nes sudėtyje yra bičių nuodų.

[3]

Tariame Ačiū nuo lentvariečių bitininkui Virginijui Kondrotui  ir jo žaviai padėjėjai Rasai už įdomią ir informatyvią paskaitą bei suteiktas naudingas žinias. Su dideliu nekantrumu lauksime naujų susitikimų.

Rūta MINKEVIČIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė