Prezidentas patvirtino Suvalkijos (Sūduvos) herbą

Didysis Suvalkijos (Sūduvos) herbas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, atsižvelgdamas i Lietuvos heraldikos komisijos 2021 m. birželio 11 d. teikimą Nr. 3D-17, 2021 m. birželio 21 d. dekretu Nr. IK-655 „Dėl Suvalkijos (Sūduvos) didžiojo ir mažojo herbų patvirtinimo” patvirtino Suvalkijos (Sūduvos) didįjį ir mažąjį herbus bei herbo etalono grafinius piešinius.

Didžiajame Suvalkijos (Sūduvos) herbe sidabriniame lauke vaizduojamas raudonas tauras (akys ir dantys sidabriniai). Skydą iš abiejų pusių puošia sidabrinės ąžuolo šakelės su gilėmis, apačioje juosiamos sidabriniu kaspinu, kuriame raudonomis raidėmis įrašytas devizas „Vienybė težydi“. Mažajame herbe vaizduojamas sidabriniame lauke stovintis raudonas tauras (akys ir dantys sidabriniai).

Visi Suvalkijos (Sūduvos) heraldiniuose ženkluose naudojami simboliai – energingumą, didžiadvasiškumą ir taurumą reiškiantis tauras, su Jono Basanavičiaus ąžuolynu besisiejantis ąžuolo vainikas ir Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės” teksto fragmentas „Vienybė težydi”  – herbe atsirado neatsitiktinai. Šiuos simbolius pasiūlė Sūduvos krašto bendruomenės, o jiems galutinai pritarta Marijampolės regiono plėtros taryboje, kurią sudaro Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Marijampolės, Šakių ir Vilkaviškio savivaldybių atstovai.

Suvalkija (Sūduva), jungianti zanavykus ir kapsus bei Marijampolės ir Kauno regionus, tapo pirmuoju Lietuvos etnografiniu regionu, kurio heraldinę simboliką patvirtino Lietuvos Respublikos Prezidentas.

Verta priminti, kad Lietuvos Respublikos Seimas, Suvalkijos (Sūduvos) regioninės etninės kultūros globos tarybos teikimu, siekdamas pabrėžti, pagerbti ir įprasminti Sūduvos krašto reikšmę Lietuvos valstybės formavimuisi XIII–XIV a., lietuvių kalbos, kultūros bei tapatybės formavimosi ir stiprinimo procesui, knygnešystei, Lietuvos tautiniam atgimimui ir valstybingumo atkūrimui 1918 metais, 2022 metus paskelbė Sūduvos metais.

Džiugu, kad Suvalkija (Sūduva) savo metus pasitinka su Lietuvos Respublikos Prezidento patvirtintu herbu.

Suvalkijos (Sūduvos) etnografinio regiono didysis ir mažasis herbai, o taip pat reprezentacinė ir lauko vėliavos bei  antspaudas Lietuvos heraldikos komisijos buvo patvirtinti 2015 m. Šio regiono heraldinių ženklų autorius – dailininkas Rolandas Rimkūnas.

Etninės kultūros globos tarybos informacija

Naujienos iš interneto