Ledai, legendos ir bandymai susitikime su Neringa Vaitkute

Atlaisvinus karantiną, Lentvario miesto bibliotekoje „verda“ gyvenimas. Birželio viduryje įvyko susitikimas ir kūrybinės dirbtuvės su Lentvaryje gyvenančia ir kuriančia rašytoja – mokytoja Neringa Vaitkute. Susitikime dalyvavo bibliotekos mažieji skaitytojai ir stovyklos „BŪK: besidomintis, unikalus ir kūrybiškas 2021“ dalyviai.

Rašytoja ir jos šeima yra geri Lentvario miesto bibliotekos bičiuliai bei šaunūs skaitytojai, kurie perskaitė ne vieną dešimtį knygų. Rašytoja bibliotekoje jau yra dalyvavusi ir pristačiusi savo knygas. Neringa Vaitkutė yra gerai pažįstama vaikams ir fantastiką mėgstantiems suaugusiesiems. Pirmoji jos knyga – „Vaivorykščių arkos“. Autorė šia knyga pradėjusi fantastinių romanų seriją vaikams. Ji yra parašiusi ir išleidusi vaikams apie 10 knygų. Beveik visos rašytojos knygos buvo įvertintos, nominuotos ir apdovanotos premijomis. Knyga „Vaivorykščių arkos“ (leidykla „Nieko rimto“, 2013) – IBBY reikšmingiausias metų debiutas, „Titnago plunksna“ (leidykla „Nieko rimto“, 2014) – Metų knygos rinkimų penketukas, „Klampynių kronikos“ (pirma dalis, leidykla „Nieko rimto“, 2018) – Metų knygos rinkimų penketukas bei IBBY Prano Mašioto premija už geriausią 2018 metų knygą vaikams ir paaugliams. 2020 m. Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta 6-osios Martyno Vainilaičio premijos laureate paskelbė Neringą Vaitkutę už knygą „Klampynių kronikos 2. Neramios dienos“ (antra dalis, leidykla „Nieko rimto“, 2020). Vaikų literatūros premija buvo skirta Neringai Vaitkutei už subtilų ir išmoningą tikrovės perteikimą vaizdžia ir turtinga kalba apysakose „Neišduosiu tavęs“ ir „Klampynių kronikos“, taip pat už kūrybingai panaudojamą tautosakos žanrą.

Neringa ne tik rašo, bet ir iliustruoja knygas savo piešiniais. Jos kūryba labai mėgstama ir skaitoma vaikų bei paauglių. Tai knygos, kurios mus nukelia į fantastikos ir mistikos pasaulį, jame gyvena geros ir blogos būtybės, kovojančios ir draugaujančios tarpusavyje.

Rašytojos Neringos susipažinimas su vaikais prasidėjo saldžiai ir smagiai. Visi stovyklautojai buvo pavaišinti lietuviškais ledais. Pasmaližiavus ir atsigaivinus, rašytoja vaikams pasiūlė užsiimti kūryba. Dalyviai buvo suskirstyti komandomis ir gavo po užduotį – sukurti legendą ar pasakojimą apie Lentvarį arba mieste esantį objektą. Komandos turėjo sukurti skirtingas istorijas: fantastišką, siaubo, melodraminę ir detektyvinę. Kiekvienoje legendoje turėjo būti geriečiai ir blogiečiai, o taip pat būtinai paminėtas Lentvaris. Galima buvo pasakoti, užrašyti, piešti ir vėliau komandos turėjo pristatyti savo darbą. Stovyklautojai su dideliu užsidegimu ėmėsi darbo. Maždaug po pusvalandžio darbai buvo baigti ir vaikai turėjo juos pristatyti. Daug klegesio, juoko ir rimtų istorijų pasitaikė, viena iš jų – sudegė biblioteka ir visas miestas – tikras siaubas…

Vėliau visas veiksmas persikėlė į lauką. Ten vaikai gavo kitų užduočių. Reikėjo sukurti ir nupiešti ant servėtėlės atviruką, vėliau jį apipilti vandeniu – ant grindinio, vaikų nuostabai, išryškėjo nupiešti spalvingi paveikslėliai. Po to vyko dar vienas įdomus eksperimentas. Vaikai turėjo pagaminti iš valgomųjų dažų, sodos ir acto mišinio „Vienaragio vėmalus“. Stovyklautojus ne tik pralinksmino, bet ir nustebino besiveržiančios spalvotos putos iš stiklinaičių… Buvo daug džiaugsmo ir klegesio, visų nuotaika buvo puiki po šio neįprasto susitikimo su rašytoja Neringa Vaitkute.

Dėkojame išradingai bei kūrybingai mūsų bičiulei. Linkime gražios vasaros, gerų įspūdžių ir lauksime naujų nuotykių.

Rūta MINKEVIČIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto