Fotoparodoje – sustabdytas akimirkos žavesys

Birželio mėnesį Lentvario gyventojus džiugins Vytauto Žemaičio, jų kaimyno iš Senųjų Trakų, fotografijos paroda „Sustok, akimirka žavinga!“, eksponuojama Lentvario bibliotekoje. Lankytojai  pamatys fotografijose sustabdytų gamtos vaizdų grožį ir ramybę.

Šią parodą surengti, anot autoriaus, paskatino trys svarios priežastys: tai dovana žmonai Genutei garbaus jubiliejaus proga ir sveikinimas 45 metų bendro gyvenimo proga, taip pat tai autoriaus 55 metų, skirtų žurnalistikai ir fotografijai, sukakties paminėjimas.

Savo kūrybinį kelią V. Žemaitis pradėjo nuo laikraščio „Lietuvos pionierius“, kuriam rašė nedidelius tekstukus. Vėliau pradėjo rašyti straipsnius tuometiniame Trakų rajono laikraštyje „Spartuolis“, kuriame spausdino ir savo nuotraukas. Dar vėliau ėmė bendrauti ir su kitais Lietuvos leidiniais: laikraščiais „Valstietis“, „Ūkininko patarėjas“, žurnalu „Jaunimo gretos“ ir kitais.

Autoriaus širdžiai artimiausia tema yra Lietuvos, ypač Trakų krašto, gamta. V. Žemaičio  nuotraukomis ne tik iliustruojami leidiniai – jos pasirenkamos ir knygų viršeliams. Nuotraukas galima pamatyti  J. Tinfavičienės knygoje „Saulė nusileido už Trakų pilies“, J. Bučo monografijoje „Trakų istorinis nacionalinis parkas“, V. Vilkišiaus knygoje „Laisvės kibirkštėlė“, Trakų krašto literatų kūrybos almanachuose.

Tačiau autoriui patinka rodyti ne tik gamtos grožį. V. Žemaičiui artimas ir portreto žanras, nes įdomu atskleisti žmogaus charakterį. Jam teko fotografuoti ir pasaulyje garsius asmenis: Nyderlandų karalienę Elžbietą II, Lenkijos Respublikos prezidentą Lechą Kačynskį, Lietuvos Respublikos prezidentus Valdą Adamkų ir Algirdą Brazauską bei kitus. Architektūros fotografija, ypač bažnyčių  – dar vienas mėgstamas žanras. Taip pat nemažai įdomių kadrų autorius užfiksavo stebėdamas istorinius įvykius – įsimintinų 1991-ųjų metų sausį jam teko budėti prie tuometinės AT ir stoti prieš sovietinius tankus. Savo fotokūrinius V. Žemaitis dažnai papildo eilėmis, kurias rašo jau daug metų. Juokaudamas autorius sako, kad poezija ir fotografija jam yra tarsi antra žmona.

Vytauto darbai nelieka nepastebėti. 2010 m. už indėlį į Trakų krašto kultūrą ir meną V. Žemaitis buvo apdovanotas garbinga Kunigaikščio Vytauto Didžiojo nominacija, II laipsnio diplomu ir medaliu. Jo  kūrybą knygelėje „Gyvenimas su fotoaparatu“ aptaria Ona Trepuilaitė-Virginavičienė ir Jonas Laurinavičius.

Ši V. Žemaičio paroda – ne pirmoji. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre buvo eksponuojama fotoparoda apie Bakaloriškių kaimą „Sudeginto kaimo aidai“, LRS vyko paroda apie gamtą „Skiriu jums tylą“.

Fotografija yra tylos menas, teigia autorius. Parodos „Sustok, akimirka žavinga!“ žiūrovą jis kviečia akimirkai sustoti, apsidairyti, pamąstyti. Įsižiūrėti ir įsiklausyti į gamtą ir į save. Šią parodą Vytautas Žemaitis  dovanoja visiems, išsiilgusiems gamtos ramybės, išminties bei grožio.

 

Aušra GIRDZIUŠIENĖ, Lentvaris

Naujienos iš interneto