ALOYZO PETRIKO LITERATŪRINĖ PREMIJA – NERINGAI VAITKUTEI

Rašytoja Neringa Vaitkutė. Nuotr. iš asmeninio archyvo

Ketvirtąja dr. Aloyzo Petriko literatūrine premija bus apdovanota rašytoja Neringa Vaitkutė už knygą vaikams „Klampynių kronikos 2. Neramios dienos“ (leidykla „Nieko rimto“).

 Premijos steigėjas ir mecenatas – verslininkas dr. Aloyzas Petrikas, JAV bei Lietuvos aukštųjų medicinos technologijų korporacijos „Vitta Corporation“ prezidentas. Premija skiriama už lietuvių rašytojų sukurtus kūrinius vaikams ir jaunimui. Šia premija pratęsiama Lietuvos Raudonojo Kryžiaus premijos, įsteigtos 1933 metais, tradicija. Anuomet šios premijos iniciatorius buvo tuolaikinis Lietuvos Raudonojo Kryžiaus valdybos pirmininkas Aloyzas Petrikas (1893–1964).

Šiais metais premijai buvo pasiūlyti net dvidešimt keturi kandidatai.

Vertinimo komisijoje dalyvavo Lietuvos rašytojų sąjungos deleguoti atstovai – Gintarė Adomaitytė, Marius Burokas ir Kotryna Zilinskienė (Kotryna Zylė), Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto nariai – Asta Skujytė-Razmienė ir Jurga Trimonytė Bikelienė.

Neringa Vaitkutė Vilniaus universitete baigė Gamtos mokslų fakulteto zoologijos magistro studijas. Dirba Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijoje biologijos mokytoja.

Rašytoja išleido dešimt knygų vaikams. Pirmoji – „Vaivorykščių arkos“ IBBY Lietuvos skyriaus išrinkta reikšmingiausiu 2013 m. debiutu. Už „Klampynių kronikas“ (2018) N. Vaitkutei paskirta IBBY Lietuvos skyriaus P. Mašioto premija  ir Vaikų literatūros premija, o „Klampynių kronikos 2. Neramios dienos“ (2020) įvertinta Martyno Vainilaičio premija.

„Klampynių kronikos 2. Neramios dienos“antroji Klampynių kronikų trilogijos dalis, bet ją komisija vertino kaip atskirą kūrinį. „Neringos Vaitkutės sukurtas atokaus Mažųjų Klampynių miestelio pasaulis išsiskiria derme tarp išmoningai interpretuojamų ikikrikščioniškojo pasaulėvaizdžio klodų ir šiuolaikinės gyvensenos atgarsių: šmėklos, baubai, maumai, kipšai ir laumės tarpsta XXI a. žmonių pašonėje ir, atrodo, natūralesnio dalyko negalėtų būti. Tačiau santykių su šiomis būtybėmis ribos, dėl dvynių Agatos ir Aringo bei jų sesutės Smiltės gebėjimų įsivelti į įvairiausio plauko nuotykius, yra nuolatos tikrinamos ir perbraižomos, kartais atsargiai parodant, jog net ir šiais laikais ne visos paslaptys turi būti atskleistos, ne visos legendos – patikrintos“ /Asta Skujytė-Razmienė/.

Anot pačios autorės, knygos herojai „ne tik įsivelia į nuotykius, bet ir sprendžia rimtas problemas – kaip išsaugoti paslaptį, mylėti tą, kuris meilės nė iš tolo nevertas, sugyventi su keistomis, triukšmingomis ir ne visuomet geranoriškomis mitinėmis būtybėmis ir net ištaisyti žmonių padarytas skriaudas. Ypatingą vietą knygoje užima šeima: mama, tėtis senelė ir jų santykiai su vaikais. Meilės Klampynėse išties daug ir aš nesigailiu jos su kaupu ten įpylusi“.

Premijos iškilmės – birželio mėn. antroje pusėje Rašytojų klube (Lietuvos rašytojų sąjunga, K. Sirvydo g. 6, Vilnius). Laureatei bus įteiktas diplomas ir 3000 eurų piniginė premija.

Lietuvos rašytojų sąjungos informacija

Naujienos iš interneto