- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Pamirškite, kad laukinius paukščius lesinti naudinga

[1]

Šylant orams vis dažniau traukiame į gamtą. Pamačius besiburiuojančias gulbes ar antis, dažnai kyla noras pamėtėti duonos plutelę. Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad nevertėtų kištis į laukinės gamtos gyvenimą, o paukščiais galima pasirūpinti kitaip.

Primename, kad pomėgis lesinti paukščius vandens telkiniuose vėliau atneša žalą patiems paukščiams.

„Vien praėjusią žiemą į Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo tarnybą kreipėsi 187 žmonės ir pranešė pastebėję įšalusius paukščius. Būtent paukščių pripratimas gauti maisto vėliau jiems tampa pražūtingas.

Pasitaiko ir situacijų, kai žmonės kreipiasi pagalbos, kad patartume, ką daryti, kad tokios situacijos nesikartotų. Tuomet belieka pabrėžti – paukščių nelesinkite. Ir, kai paukščių žmonės nebemaitina, situacija iš karto išsisprendžia. Paukščiai pasitraukia į šiltesnius kraštus, neužšąlančius vandens telkinius ir problemos nebelieka“, – dalijosi Gamtos išteklių apsaugos skyriaus viršininkas Kęstutis Motiekaitis.

Pasak jo, žmonės pagelbėti gamtai bei paukščiams gali ir kitais būdais, pavyzdžiui, įrengti ir iškelti inkilus, surinkti šiukšles.

Primename, kad paukščių nederėtų lesinti šiltuoju metų laikotarpiu – vėlyvą pavasarį, vasarą ar rudenį. Šiuo laiku maisto jie susiranda patys.

„Gulbės ir antys yra žolėdžiai paukščiai. Artėjant vasarai jiems tikrai užtenka natūralaus maisto. Nors apie rizikas vandens paukščiams dažniausiai kalbame atėjus rudeniui, norisi priminti, kad gyventojai jau dabar keistų savo įpročius ir prie vandens telkinių netrauktų su duonos gabalėliais“, – teigė K. Motiekaitis.

 

Šaltinis – https://aad.lrv.lt/lt/naujienos/pamirskite-kad-laukinius-paukscius-lesinti-naudinga