Svarbiausi dalykai apie persirgusiųjų COVID-19 liga reabilitaciją

Antrus metus mums gyvenant su COVID-19 infekcija ligonių kasos gauna itin daug su ja susijusių paklausimų. Vienas dažniausių – reabilitacijos galimybės persirgus šia liga. Suprantama – jai būdinga daug nepageidaujamų liekamųjų reiškinių, todėl reabilitacijos gali prireikti ir jos išlaidos gali būti apmokamos iš biudžeto.

Vilniaus teritorinė ligonių kasa primena, kad, kaip ir kitų ligų atveju, persirgusiems COVID-19 liga žmonėms yra suteikiamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis apmokamos ambulatorinės ar stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugos. Jos skiriamos ne vėliau nei praėjus 3 mėnesiams po gydymo ligoninėje, jeigu persirgusiojo sveikatos būklė atitinka nustatytus kriterijus.

Dėl juntamų COVID-19 ligos padarinių pirmiausia reikia kreiptis į šeimos gydytoją. Atsižvelgdamas į žmogaus sveikatos būklę, šeimos gydytojas prireikus skiria papildomų tyrimų, o jei nustato, kad gali būti reikalinga ir reabilitacija, išrašo siuntimą pas fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) gydytoją.

FMR gydytojas, įvertinęs COVID liga persirgusio paciento būklę, gali skirti iki 20 ar 25 vadinamojo pirmojo etapo ambulatorinės medicininės reabilitacijos priemonių: ergoterapijos, kineziterapijos, fizioterapijos ar masažo. Šių procedūrų pacientas atvyksta į pasirinktą, sau patogią medicinos įstaigą – svarbiausia, kad dėl reikiamų reabilitacijos paslaugų ji būtų sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa. Lietuvoje šias paslaugas šiuo metu teikia per 100 medicinos įstaigų.

Sunkesniais atvejais, jei dėl COVID-19 ligos ligoninėje gydytam pacientui buvo nustatytas plaučių uždegimas ir persirgus yra daug nepageidaujamų liekamųjų reiškinių, FMR gydytojas gali išrašyti siuntimą į PSDF biudžeto lėšomis apmokamą stacionarinę reabilitaciją. Ją asmuo su šiuo siuntimu gali gauti taip pat sutartį su ligonių kasa sudariusioje gydymo įstaigoje, kurią turi teisę pasirinkti.

Svarbu suprasti, kad tik sveikatos priežiūros specialistai gali nustatyti, kokia medicininė pagalba gali palengvinti ir atkurti sveikatos būklę po COVID-19 ligos, todėl šiuo klausimu pirmiausia reikia kreiptis į gydytojus. Už reabilitacijos paslaugas, kurias pacientai renkasi savo iniciatyva (ne su gydytojo siuntimu), reikia susimokėti.

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

Naujienos iš interneto