Netekome talentingos kilimų raštų kūrėjos

Stanislava Aldona Gedvilaitė (1935 12 26–2021 03 28)

Stanislavai Aldonai Gedvilaitei (1935 12 26–2021 03 28) atminti

Į praeitį nugrimzdo Lietuvą garsinęs Lentvario kilimų fabrikas, teliko tik pastatai. Retėja ir buvusių šio fabriko dailininkų gretos. Netekome 26-erius metus Lentvario kilimų raštus kūrusios dailininkės Stanislavos Gedvilaitės. Skaudu ir liūdna, sunku susitaikyti su tokia netektimi. Liūdna, kad garsios dailininkės gyvybė užgeso vienumoje be artimųjų, kurie galėjo paguosti, gal paduoti vandens ar vaistų. Taip skaudžiai užgeso kūrybinga ir taurios sielos asmenybė, Žemaitijos krašto dukra.

S. Gedvilaitės vaikystė nepaprastai sunki. Kai jai tebuvo vienuolika metų, šeima neteko tėvo, po trejų metų, sielvarto palaužta, mirė ir motina. Našlaičiais tapo ir Stanislavos sesutė bei trejų metų broliukas. Vaikus ėmėsi globoti motinos brolis Stanislovas Lapinskas.

Stanislava vaikystėje mėgo piešti, todėl vėliau įstojo į Telšių taikomosios dailės technikumą, kurį baigusi, mokytojos B. Rupšytės paskatinta, įstojo į Lietuvos valstybinį dailės institutą. Nors studijuoti dėl lėšų stokos buvo sunku, bet mergina nepalūžo ir gavusi diplomą buvo paskirta į Lentvario kilimų fabriką, kuriame dirbo net 26 metus.

Stanislava įsijungė į darnų ir kūrybingą kilimų raštų kūrėjų kolektyvą, kur plušėjo garsūs kilimų raštų kūrėjai Angelė Bilevičienė, Anicetas Jonutis, Liucija Kryževičienė, Stasė Černevičienė ir kiti. S. Gedvilaitė, kurdama kilimų raštų projektus, panaudojo daug naujovių, jos sukurti kilimų raštai pasižymėjo efektingais ryškių spalvų deriniais, tautodailės ornamentais, stilizuotomis augalinėmis formomis. S. Gedvilaitės sukurti kilimai buvo eksponuojami įvairiose parodose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

S. Gedvilaitė kūrė kilimų projektus ne tik pramoninei gamybai, bet ir buvo rankų darbo gobelenų autorė. S. Gedvilaitė kūrė ne tik kilimų raštus, bet ir tapė akvareles. Daug jų nutapytų atsiveždavo iš kelionės po Krymą, Lietuvos pajūrį, mėgo tapyti ir Lentvario apylinkių vaizdus.

Skaudu, kad netekome talentingos kūrėjos, padovanojusios mums tiek daug grožio ir gėrio.

Kęstutis PETKŪNAS

Naujienos iš interneto