Virtualus susitikimas su rašytoja kraštiete Neringa Vaitkute

Kraštietė Neringa Vaitkutė – vaikų ir paauglių literatūros rašytoja. Įsimintinas jos literatūrinis atsiskleidimas – nuotykių ir magijos kupina knyga „Vaivorykščių arkos“. Šią knygą 2013 m. Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius pripažino reikšmingiausiu debiutu. Autorė garsėja savo kuriamų pasaulių turtingumu, įtraukiančiu siužetu ir vaizdinga kalba.

Nesiliaudama toliau kurti ir tobulėti, rašytoja neliko nepastebėta ir 2018 m. – IBBY jai skyrė P. Mašioto premiją už knygą „Klampynių kronikos“. Tai novelinės struktūros pasakų rinkinys, kuriame interpretuojama lietuvių tautosaka, mitinės būtybės perkeliamos į šių dienų pasaulį ir vaizduojamos kaip natūrali nedidelio Lietuvos miestelio dalis. Visai netrukus pasirodė ir antroji šios serijos knyga „Klampynių kronikos 2. Neramios dienos“. Ši knyga buvo iš karto įvertinta ekspertų ir nominuota „Metų knygos rinkimuose 2020“ vaikų kategorijoje. Čia ir toliau meistriškai derinamos šiuolaikinių vaikų gyvenimo aktualijos, senovės lietuvių mitologija ir šiurpūs, netikėti nuotykiai. Už mitologijos temą literatūros kūriniuose pernai gruodžio mėnesį autorė apdovanota Martyno Vainilaičio premija.

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius, tęsdamas virtualius susitikimus su „Metų knygos rinkimų 2020“ vaikų kategorijos rašytojais, suorganizavo susitikimą ir su Neringa Vaitkute – nuostabia rašytoja kraštiete. Susitikimo metu rašytoja papasakojo apie save: kaip ir kur ji gyvena, ką be rašymo dar veikia, parodė, kaip atrodo jos namai. Taip pat supažindino ir su savo augintiniais, kurių turi net tris: dvi kates ir šuniuką. Vėliau pristatė savo naujausią išleistą kūrinį – „Klampynių kronikos 2. Neramios dienos“.

Šią knygą parašyti autorę įkvėpė net keli dalykai. Pirma – rašytojos vaikystėje perskaityta N. Vėliaus knyga „Laumių dovanos“. Tai sakmės apie mitines būtybes, parašytos sapnų pavidalu. Autorė skaitė šios knygos ištraukas apie laumes ir aitvarus. Kaip Neringa minėjo, tai buvo ne vienintelis dalykas, įkvėpęs ją rašyti knygas apie Mažąsias Klampynes. Antrasis įkvėpimo šaltinis – miškai. Rašytoja labai mėgsta vaikštinėti po miškus, jų paslaptingais takeliais ir rasti gana įdomių vietų, kurias visada smagu patyrinėti. Na, o paskutinis veiksnys, lėmęs knygos atsiradimą, tai – Murmų kaimelis, kuris yra Rytų Aukštaitijoje, tarp miškų ir ežerų.

Antrosios „Klampynių kronikų“ dalies iliustracijas Neringa Vaitkutė piešė pati, jos visos kurtos teptuku. Kaip rašytoja minėjo, jai tai – nepaprasta patirtis. Buvo nupieštos mitinės būtybės, tokios kaip undinės, vaikštantys ežerai, Airijoje po žaliomis kalvomis gyvenančios fėjos ir Mažųjų Klampynių vandenyse egzistuojančios paslaptingos būtybės. Autorė minėjo, kad ne visos pieštos iliustracijos pateko į knygą. Rašytoja išdavė paslaptį, kad netrukus pasirodys ir trečioji „Klampynių kronikų“ dalis bei susirinkusiems vaikams parodė keletą būsimai knygai pieštų iliustracijų. Trečioji istorija – apie pamirštus Dievus, kurie padės pagrindinei herojai Agatai rasti kelią iš savo buveinės, nes Dievai nelabai mėgsta, kad į jų reikalus kištųsi žmonės.

Virtualiame susitikime dalyvavo 4 moksleivių klasės. Trys klasės iš Trakų pradinės mokyklos ir viena iš Vilniaus Šv. Kristoforo mokyklos. Taip pat buvo daug vaikų, kurie į renginį užsiregistravo tiesiogiai. Iš viso susitikimo metu prisijungė net 78 vaikai, kurie po rašytojos pasakojimo apibėrė ją klausimais. Nespėjusi į visus juos atsakyti, autorė sukūrė dar vieną prisijungimo nuorodą, kad galėtų išsamiai pabendrauti su smalsiais moksleiviais. Viso susitikimo metu vaikai įdėmiai klausėsi rašytojos pasakojimo ir jam pasibaigus liko sužavėti šia nuostabia pažintimi bei galimybe pabendrauti su jų mėgstama rašytoja.

Nekantriai lauksime šios serijos trečiosios dalies. O N. Vaitkutės „Klampynių kronikų“ pirmąsias dvi dalis ir kitas jos parašytas knygas rasite Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje, kurias galite užsisakyti telefonu ir saugiai atsiimti bekontakčiu būdu.

Justina DAILIDĖNAITĖ,

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto