Atmintis gyva, nes liudija

Lentvario bibliotekos kūrybiškumo saviraiškos studijos dalyviai virtualaus užsiėmimo metu kūrė neužmirštuoles Lietuvos didvyriams. Nuotr. iš Trakų r. savivaldybės viešosios bibliotekos Lentvario filialo fondų

Prieš 30 metų sausio dienomis Lietuvos gyventojai, vienijami bendrų idėjų ir nenusakomo laisvės troškimo, apgynė Lietuvos nepriklausomybę. Per sovietų agresiją 1991 m. sausio 13 d., karinių veiksmų metu, nužudyta 14 žmonių (keturioliktoji auka dėl šautinių žaizdų mirė 1991 m. vasario 18 d.), daugybė sužeistųjų. Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 d. paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Sausio 13-oji – visų mūsų laisvės ir vienybės simbolis. Tomis dienomis Vilniaus gatvės tapo Lietuvos širdimi, visi su nerimu stebėjo, kas iš namų, kas saugodami svarbius valstybės objektus, laukė žinių, budėjo, giedojo, meldėsi. Įvykiai ir noras būti laisviems sutelkė žmones, visi pasijuto kaip niekada vieningi – tarsi vienas kumštis. Tas bendrumas, tautinės vienybės jausmas siekiant išlaikyti nepriklausomybę – viena iš svarbiausių Sausio 13-osios pamokų. Per 30 metų tų dienų įvykiai jau tapo istorija, užaugo nauja ir laisvai mąstanti karta, kuriai labai svarbu perduoti 1991 m. sausio įvykių svarbą, atsidavimą valstybei ir jos gyventojams.

Lentvario miesto biblioteka socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje parengė virtualią kraštiečio fotomenininko Alfredo Girdziušo nuotraukų ir bibliotekos spaudinių parodą „Sausio 13-osios prisiminimai“, skirtą Laisvės gynėjų dienai atminti.

Dešimtys tūkstančių gyventojų iš visos Lietuvos 1991 m. sausio 14–16 d. atvyko į Sausio 13-osios aukų laidotuves. Alfredo Girdziušo nuotr.

A. Girdziušas gimė Ignalinos r., Paliesiaus k. Susiklosčius sudėtingoms šeimyninėms sąlygoms, gyventi ir mokytis su broliu dvyniu buvo išvežtas į Molėtų internatinę mokyklą. Vėliau mokslus tęsė Vilniaus technologijos technikume, kurį 1987 m. baigė ir įgijo fototechniko specialybę. Dirbo įvairius darbus ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje. Su didele aistra daugiausia jėgų yra skyręs fotografijai: kronikinei, dokumentinei, kraštotyrinei ir meninei. Organizuodavo personalines parodas, rašė straipsnius, noveles, eilėraščius, redagavo leidinius. Už aktyvią veiklą buvo gavęs ne vieną apdovanojimą, buvo Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Su žmona Aušra gyveno Lentvaryje, auklėjo bei vedė į gyvenimą sūnų Pijų ir dukrą Ūlą.

Alfredas Girdziušas Vilniuje, 1991 m. sausis. Nuotr. iš Alfredo Girdziušo asmeninio archyvo

Tais audringais 1989–1991 m. Alfredas fotoaparatu užfiksavo daugybę akimirkų, padarė dešimtis tūkstančių nuotraukų. Vėliau už dalyvavimą šio ypatingo laikotarpio įvykiuose, už jų fiksavimą, reportažus ir fotografijų publikavimą įvairiose parodose A. Girdziušas Lietuvos Respublikos Prezidento 1993 m. sausio 11 d. dekretu buvo apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu.

Dėl A. Girdziušo nuotraukų tarsi persikėlėme į praeitį, 30 metų atgal: po miestą zujantys tankai, kareiviai, Spaudos rūmų apsuptis, barikados prie Aukščiausiosios Tarybos, degantys laužai, plakatai ir ant virbų susmaigstyti sovietiniai dokumentai, daugybė drąsių, ryžtingų žmonių veidų.

Lentvario biblioteka dalyvavo visuotinėje pilietinėje iniciatyvoje „Atmintis gyva, nes liudija“. Kartu su visa Lietuva Sausio 13 d. 8.00 val. dešimčiai minučių languose uždegė atminimo žvakutes. Prie šios dienos atminimo prisidėjo ir Lentvario vaikai. Kūrybiškumo saviraiškos studijos dalyviai virtualaus užsiėmimo metu kūrė neužmirštuoles Lietuvos didvyriams.

Rūta MINKEVIČIENĖ,

Trakų r. savivaldybės viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto