- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Lentvaryje didesnis dėmesys neįgaliųjų integracijai į visuomenę

[1]
Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ asociacijos vadovė Dana Migaliova

Trakų rajono savivaldybėje bendruomeninio apgyvendinimo paslaugų asmenims su proto ir (arba) psichikos negalia tinklas nėra išplėtotas pakankamai, šių bendruomeninių paslaugų pasiūla neatitinka savivaldybės gyventojų ir socialinės globos įstaigų poreikių, todėl savivaldybė inicijavo projektą „Bendruomeninių apgyvendinimo paslaugų asmenims su proto (ir) arba psichikos negalia plėtra Trakų rajone Nr. 08.1.1-CPVA-V-427-16-0004“, finansuojamą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų. Bendra projekto vertė – 394 712 tūkst. Eur.

„Neįgaliųjų integracija ar įtrauktis į visuomenę vyksta labai lėtai. Abi pusės laikosi santūraus atstumo. Visuomenė mažai pažįsta žmones, turinčius sutrikusį intelektą, yra kuriami įvairūs mitai. Minėtų žmonių tėvai ir šeimų nariai laikomi taip pat nevisiškai patikimais, jie dar ir šiandien ne visada išdrįsta pasirodyti viešai su savo „amžinais“ vaikais. Mokyklos ir darželiai irgi ne visada noriai priima ugdytis su kitais vaikais neįgaliuosius. O mums tiesiog reikia daugiau bendrauti ir stengtis ieškoti to, kas mus vienija, tai, ką mes galime padaryti kartu ir kaip galime būti reikalingi vieni kitiems. Pasaulis jau nuėjo šiuo keliu, Lietuva – ne išimtis. Turime, tiesiog privalome sugrąžinti teisę gyventi oriai ir tiems žmonėms, kurie gūdžiais sovietmečio laikais buvo slepiami ar uždaryti toli nuo namų didelėse specializuotose globos institucijose“, – apie neįgaliųjų integraciją į visuomenę pasakoja Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ asociacijos vadovė Dana Migaliova.

Projekto „Bendruomeninių apgyvendinimo paslaugų asmenims su proto (ir) arba psichikos negalia plėtra Trakų rajone“ metu numatoma pastatyti vienus grupinio gyvenimo namus įsigytame sklype Lentvaryje, Smilgų g. 2, sukurtą infrastruktūrą aprūpinti veiklai reikalingais baldais ir įranga bei tokiu būdu sukurti 10 bendruomeninio apgyvendinimo vietų grupiniuose gyvenimo namuose asmenims su proto ir (arba) psichikos negalia, kurias užims neįgalieji iš pertvarkomų Pabradės Nijolės Genytės socialinės globos namų ir Trakų rajono savivaldybės. Projekto įgyvendinimo pradžia yra 2020-ieji, įkurtuvės numatomos 2023-ųjų pabaigoje, vėliausiai 2024-ųjų pradžioje. Taigi, per trejus metus turės būti pastatytas namas ir parengtas apgyvendinimui. Taip pat reikės surasti darbuotojus, kurie padės neįgaliems žmonėms buityje ir kitose jiems reikalingose srityse.

„Šiuo metu yra pasirašyta sutartis su PPVA ir Trakų rajono savivaldybe. Projekto partneriai yra Trakų rajono savivaldybė, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“ ir Švenčionių rajono, Pabradės Nijolės Genytės socialinės globos namai. Esamu metu rengiame sutartį tarp visų partnerių, nes po pasirašymo, po 14 dienų, turime pateikti pirkimų planą agentūrai. Bus skelbiami konkursai projektavimo ir statybos darbams.

Dienos metu gyventojai galės pasirinkti veiklą Trakų dienos užimtumo centre, Lentvario socialinių paslaugų tarnybose ar užsiimti visuomenei naudinga veikla Lentvario seniūnijoje.

Lietuvoje planuojama pastatyti beveik 100 panašių namų, Lentvaryje statomas namas vienas iš jų. Tame name gyvens dešimt žmonių, kuriems reikalinga pagalba tvarkantis ir sprendžiant kasdieninius gyvenimo klausimus. Septyni gyventojai atvyks iš Nijolės Genytės socialinės globos namų, trys gyventojai bus iš Trakų rajono“, – projekto detales atskleidžia D. Migaliova.

Panašūs projektai jau vyko ir anksčiau. Pirmieji ryžosi Aknystos socialinės globos namai. Jie Anykščių rajone pirko namus ir pasiūlė neįgaliesiems persikelti iš didelių globos namų į bendruomenes. Gyventojai tikrai labai patenkinti įgyvendinamais pokyčiais. Ypač sėkmingais yra laikomi Šlavėnų grupinio gyvenimo namų ir kt. projektai. Tokie gyvenimo namai yra Panevėžio rajone, Piniavos k., Mažeikiuose, Klaipėdos mieste, Vilniuje ir kitose savivaldybėse. Tokių namų iniciatoriai yra nevyriausybinės organizacijos, tokios kaip bendrija „Viltis“, Betzatos bendruomenė ir kt. organizacijos.

Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ