Kaip padėti sau, jei užkluptų COVID-19?

COVID-19 pandemijos metu vis girdime nuolat skambančias abejones: „Kas čia per liga, kam mus gąsdinate mirtimi, jei pacientai jaučia tik lengvus peršalimo simptomus ir gydosi namuose?“.

Tikrai taip, kiekvenas mes turime skirtingą imunitetą – tad organizmo sureagavimas į virusą visiems pasireiškia skirtingai – ir simptomų pradžia (nuo 2 iki 14 dienų nuo užsikrėtimo) ir simptomų stiprumu.

Galima besimptomė forma, lengva ir vidutinio sunkumo eiga – kurios gydomos namuose, sunki ir kraštutinių būklių – gydomos ligoninėse.

Kadangi šiuo metu koronavirusas plinta labai sparčiai, pajutus net ir lengvus peršalimui būdingus simptomus, reikėtų likti namuose. Tik atlikus tyrimą iš nosies ir gerklės (nosiaryklės), mes galime sužinoti, ar susirgimo kaltininkas koronavirusas. Taigi, lengvai koronaviruso sukeltai infekcijai būdingi visiems pažįstami simptomai, pasireiškiantys nebūtinai visi kartu: karščiavimas (nuo 37,1 iki 38–39 …* temperatūros, gali būti 1 dieną iki 40, kitą jau tik 37, gali užsitęsti ilgiau); nuovargis, silpnumas, galvos skausmas, raumenų skausmai (kai kas pasakoja, kad jaučiasi, lyg stipriai  pasportavę, pastebi, kad skauda nugarą, kaulus laužo, sako „gripuoju“); gerklės perštėjimas, sausas kosulys; sloga, nosies užgulimas; uoslės, skonio jutimo praradimas (jie pasveikus atsistato); gali pasireikšti pilvo skausmais ir viduriavimu. Lengvos eigos COVID-19 yra gydoma namuose, vartojant vaistus simptomams palengvinti.

Stiprėjantis kosulys ir dusulys, krūtinės užgulimas mums jau yra perspėjimas, kad būtina atlikti išsamius tyrimus – kraujo, plaučių rentgeno nuotrauką ir kraujo įsotinimą deguonimi (tam naudojamas pulsoksimetras – prietaisas, dedamas ant rankos piršto) – kurie parodytų, ar nevyksta komplikacija – plaučių uždegimas. Tai jau būtų vidutinio sunkumo COVID-19 liga, ir jau gydytojai spręstų dėl papildomo gydymo. Ir net nustačius plaučių uždegimą, paskyrus antibiotikus, nesant kitų lėtinių ligų (tokių kaip cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, plaučių ar inkstų ligos) pablogėjimo – stabilios būklės pacientai, sergantys vidutinio sunkumo COVID-19 liga, gali būti palikti gydytis namuose, atidžiai stebint būklę, konsultuojantis telefonu su šeimos gydytoju.

Kaip sau padėti, kaip malšinti lengvos eigos COVID-19 simptomus:

  •  Vartoti daug skysčių – tinka visos arbatos – žolelių ir uogienių, vanduo.
  •  Leisti sau karščiuoti, jeigu tai nesukelia ypatingai nemalonios savijautos – tik virš 38,5 * T mūsų organizmas pasigamina ypatinguosius karius prieš virusus – interferoną, tad gausiai geriant skyčius, esant šiltoms (raudonoms) plaštakoms ir pėdoms, temperatūros galima ir „nemušti“. Žinoma, jeigu nėra kitų būklių, bloginančių bendrą savijautą. Atskirai svarbu paminėti, kad kai kuriems žmonėms vaistas nuo temperatūros ibuprofenas gali padidinti kraujospūdį – todėl net ir nesergantys kraujospūdžio liga, pasimatuokite savo kraujo spaudimą, ir tai verta aptarti su savo šeimos gydytoju. Tikrai, ibuprofenas ir paracetamolis yra saugūs vaistai, svarbu neviršyti jų paros nustatytų dozių.
  • Gerklės perštėjimui ir sausam kosuliui – geriausiai tiks čiulpiamos pastilės, jos sudrėkins gerklės gleivinę, nuramins kosulį (ypač mentolis, saldynmedis, islandinė kerpena, šalavijas); taip pat tinka skalavimas šalavijo, medetkų arbatomis, šiltų garų inhaliacijos. Labai rekomenduoju neskubėti pradėti vaistų, skirtų atsikosėjimui skatinti – ambroxolio, acetilcisteino tipo tabletės. Tokiu būdu tik užsiveda intensyvus kosulys. Sauso kosulio gydymui visiškai pakanka gausiai gerti arbatas ir čiulpti pastiles gerklės gleivinės drėkinimui.
  • Slogai gydyti – purškiami vaistai skiriami 3–5 dienom, vertingas nosies plovimas druskingu vandeniu (yra griežtos taisyklės). Toliau – rekomenduojama tartis su gydytoju.
  • Gerosios bakterijos esant viduriavimui.

Ir viskas! Lengva ligos forma perserga apie 80 proc. užsikrėtusių koronainfekcija, kitiems 20 proc. prireikia gydymo ligoninėje, kuris trunka įvairiai, nuo 2 iki 4–6 savaičių, todėl toks svarbus tikslas, kad kaip įmanoma labiau sulėtintume viruso plitimą. Todėl labai svarbu, gavus teigiamą COVID-19 atsakymą, izoliuotis namuose ir perspėti per paskutines 3 dienas iki simptomų pradžios sutiktus žmones (nes tris dienas virusas gali nesukelti jokių simptomų, tačiau užkrėsti arti esančius – jau galime), bendravus uždaroje patalpoje artimesniu nei 1–2 metrai atstumu ilgiau nei 15 min. be nosį ir burną dengiančios kaukės.

Nenustebkite, mes, šeimos gydytojai, kartais galime paskambinti Jums ir savaitgalį, nes vieni pirmųjų sužinome COVID-19 patvirtinančius savo pacientų rezultatus, kad įspėtume kontaktus ir aptartume būklės stebėjimo taktiką. Kartu su slaugytojomis būklę seksime visos ligos metu – tam naudosime telefonines konsultacijas, kad nuspręstume, kada reikia išsamesnių tyrimų. O būklei stipriai blogėjant – ypač atsiradus dusuliui – nedelsdami skambinkite 112. Veikdami kartu, įveiksime pandemiją. Saugokime vieni kitus. Venkime nebūtinų kontaktų.

 

Jurga DŪDIENĖ,

Aukštadvario pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė

Šaltinis – https://www.trakai.lt/naujienos/kaip-padeti-sau-jei-uzkluptu-covid-19/2435

Naujienos iš interneto