- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

„Blykstė 2020“ su Romualdu Požerskiu

[1]

Tęsiamos edukacinio fotografijos meno projekto „Blykstė 2020“ veiklos Lentvario miesto bibliotekoje. Rugsėjo 17 d. vyko trečiasis projekto užsiėmimas.

Projekto tikslas: vykdyti vaikų ir jaunimo kultūrinę edukaciją, supažindinti su fotografijos meno pasauliu, žymiais fotomenininkais bei jų darbais, praktiškai išbandyti įvairias fotografijos kūrimo technikas betarpiškai bendraujant su profesionaliais menininkais, savo srities specialistais.

Trečiojo užsiėmimo metu žinomas fotomenininkas Romualdas Požerskis papasakojo apie skaitmeninio fotoaparato galimybes, kokie nustatymai padeda išgauti geriausius kadrus, koks apšvietimas labiausiai tinka fotografuojant portretą.

Fotomenininkas rodė daugybę nuotraukų pavyzdžių ir komentavo, kas jose yra gerai, o kas blogai. Romualdas pabrėžė, kad vyrų ir moterų portretams reikalinga skirtinga šviesa. Moterims ji turėtų būti šviesesnė ir švelnesnė. Pakomentavo, kokia apranga, pozos, fotografavimo kampas labiausiai tinka portretui. Fotografas atvežė lempas, atšvaitą ir surengė dalyviams praktinius fotografavimo mokymus.

Vėliau R. Požerskis papasakojo apie šiuo metu Užutrakio dvare vykstančią jo fotografijų parodą „Šventyklos Nevados dykumoje“ ir apie festivalį „Degantis žmogus“, kuris yra pripažintas unikaliausiu ir didžiausiu alternatyvaus meno reiškiniu pasaulyje. Festivalis vyksta kasmet Nevados dykumoje. Pirmą kartą jis įvyko 1986 metais. Iš viso dalyvavo ir medinę 2,5 m aukščio žmogaus skulptūrą kartu sudegino tik 20 žmonių. Metams bėgant skulptūros aukštis ir dalyvių skaičius augo, o 2014 metais pasiekė net 70 tūkstančių. Šventyklos (Templ) yra unikalūs meno kūriniai ir tapo festivalio „Degantis žmogus“ siela. Jas kiekvienais metais, kartu su savo padėjėjų grupe, sukuria architektas iš Kalifornijos David Best. Šventykla visada pastatoma iš panaudotų medžiagų, statybinių atliekų ir paskutinę festivalio dieną sudeginama. Ši vieta dykumoje kaupia labai stiprią energiją, čia ir ašarojama, ir medituojama, ir šypsomasi, ir pasidalijama šiltu žmogišku apsikabinimu. Festivalio dalyviai čia palieka savo širdies skaudulius, mirusių artimųjų fotografijas, žaislus ir suvenyrus.

Užutrakio dvare vykstančioje parodoje „Šventyklos Nevados dykumoje“ eksponuojamos devynių šventyklų fotografijos, užfiksuotos Romualdo Požerskio.

O renginio pabaigoje visų laukė smagus užsiėmimas lauke: R. Požerskis pademonstravo, kaip galima fotografuoti ir filmuoti dronu. Naudojant droną ir kokybišką fotografavimo bei vaizdo ir garso įrangą, galima parodyti objektą, kraštovaizdį, renginius iš patraukliausių pusių. Fotografas patarė: „Prieš pradedant fotografuoti, reikėtų ištobulinti skraidymo dronu įgūdžius. Skraidyti galima išmokti su mažu, pigesniu dronu, o vėliau investuoti į brangesnį, kai tam atsiras reikalas“.

Dėkojame menininkui už puikų užsiėmimą.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.

Kristina MEČKOVSKA,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vedėja