Kūrybiškumo saviraiškos studija Lentvario bibliotekoje padeda atrasti kūrėjus

Nuo 2020 metų pradžios Lentvario miesto bibliotekoje veikia Kūrybiškumo saviraiškos studija. Ši neformaliojo vaikų švietimo programa inicijuota Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus. Užsiėmimai yra nemokami, būrelio veiklas finansuoja Trakų rajono savivaldybė. Programa skirta vaikams, norintiems kurti, atrasti save, išbandyti netradicinius kūrimo būdus, priemones, technikas.

Esminis neformaliojo vaikų švietimo uždavinys – ugdyti ir plėtoti vaikų iniciatyvumą ir kūrybingumą, padėti suvokti save, atskleisti asmenybės stipriąsias savybes. Savęs suvokimas leidžia geriau pažinti supančią aplinką ir joje prisitaikyti. Kitaip tariant, mokykla suteikia žinių, o neformalus ugdymas turi suteikti visa kita.

Kūrybinių užsiėmimų metu tradicinėmis (popierius, akvarelė, guašas, kreidelės, pieštukai ir kt.) ir netradicinėmis (eko atliekos, gamtinė medžiaga) priemonėmis vaikas gali per kūrybą pažinti ir atrasti save, kaip kūrėją. Šiuose užsiėmimuose pirmenybė teikiama vaiko individualumui bei laisvai saviraiškos formai. Vaikai per sukurtą darbelį išreiškia savo vidinius išgyvenimus, nuotaikas. Tokie būreliai yra geras būdas vaikams bendrauti, dalintis, padėti vienas kitam ir saugiai praleisti laiką.

Jau nuo vasario mėnesio kartą per savaitę vaikai renkasi į biblioteką. Užsiėmimų temas dažnai diktuoja tuo metu esanti kokia nors kalendorinė šventė – Užgavėnės, Velykos, valstybinės šventės ir pan. Įsimintini pirmųjų užsiėmimų darbeliai: ,,Girinuko“ kūrimas iš kankorėžių, įvairiaspalvių drugelių klijavimas iš krepinio popieriaus, Užgavėnių kaukių konstravimas iš vienkartinių lėkštelių, trispalvių vėjo malūnėlių ir skirtukų gaminimas. Bibliotekoje vyksta vaikų sukurtų darbelių parodos.

Karantino metu, deja, būrelio veiklą teko nutraukti. Užduotys buvo teikiamos ir su dalyviais bendraujama nuotoliniu būdu. Per nuotolines veiklas vaikai margino margučius, kūrė kitus velykinius darbelius, taip pat darbelius Mamos dienai, kūrė sveikinimus Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės proga. Savo darbus vaikai fotografavo ir dalijosi Kūrybiškumo saviraiškos studijos Facebookʼo paskyroje. Sušvelnėjus karantino apribojimams, nuo birželio pradžios vaikai vėl renkasi į biblioteką užsiėmimams. Pirmas susitikimas vyko prieš artėjančią Tėčio dieną, todėl vaikai kūrė sveikinimo atvirukus savo tėveliams.

Lentvario biblioteka kviečia pasinaudoti galimybe turiningai leisti laiką bibliotekoje, mokytis netradicinių meno būdų, pasigaminti išskirtinių darbelių sau ir dovanoms, tobulinti bendravimo ir bendradarbiavimo gebėjimus.

Violeta PUPELIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto