Patarimai renkantis kompostą

Pr

Tinkama sodo bei daržo priežiūra reikalauja daugybės laiko bei žinių. Norint, kad prižiūrimi ir puoselėjami augalai, gėlės, vaismedžiai ir daržovės džiugintų derliumi, ryškiomis spalvomis ir maloniu kvapu, juos būtina tręšti aukščiausios kokybės trąšomis. Tačiau daugelis trąšų gana brangios, be to, jos gali pakenkti kai kuriems augalams (pvz., nudeginti šaknis). Tiems, kurie nori aukščiausio rezultato, tačiau baiminasi pakenkti dirvai ar augalams, geriausia rinktis kompostą – organinę trąšą, tinkančią įvairios struktūros dirvožemiui ir įvairių tipų augmenijai.

Kas tas kompostas?

Kompostas – tai natūrali, ekologiška priemonė, labai svarbi daugeliui sodo bei daržo augalų. Šią dirvožemio gerinimo priemonę galima pasidaryti patiems, tačiau kompostavimo procesas gana ilgai trunka, o ir tam reikia atitinkamų sąlygų bei vietos. Norintys greitesnio rezultato, komposto gali įsigyti specializuotose sodo bei daržo parduotuvėse.

Jose rasite kelias komposto gaminių rūšis – kompostinę bio žemę, organinį kompostą ir specialius, kapų, namų bei balkonų gėlėms skirtus žemės mišinius. Visų šių, dirvožemio pagerinimui skirtų, priemonių sudėtyje gausu augalams būtinų mineralinių medžiagų.

Kompostą ar komposto pagrindu pagamintus žemės mišinius galima naudoti tiek pavasario, tiek rudens sėjai. Patręšus dirvožemį kompostu, į tą pačią vietą sodinami augalai bus aprūpinti pakankamu mineralinių medžiagų kiekiu.

Jei vis tik dvejojate, koks kompostas geriausiai tinka Jūsų sodui bei daržui, išsiaiškinkite ką tiksliai ketinate tręšti ir skaitykite ant pakuočių pateiktas rekomendacijas. Pavyzdžiui, organinis kompostas puikiausiai tinka lauko ir šiltnamio daržovėms, gėlėms bei kitiems kambariniams augalams. Taip pat galima rasti ir kompostinės žemės, skirtos prieskoniams ir daržovėms.

Kaip trąša, kompostas dirvą veika 3-4 metus, tačiau didžiausią įtaką augalams daro pirmaisiais metais. Įterpiant kompostą į dirvą, ne tik patręšiami augalai, bet ir organine medžiaga, humusu, papildomas dirvožemis.

Naujienos iš interneto