- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Du kartus pasaulio Gineso rekordininkas iliuzionistas Rokas Bernatonis: „Lentvaris man labai brangus“

[1]

Lentvaris – didžiausias Trakų rajono miestas, menantis didingą grafų Tiškevičių giminę, kurios pastangomis lentvariečiai gali didžiuotis stūksančiais garsiais Tiškevičių rūmais, prancūzų architekto Andrė suprojektuotu parku, Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia ar XIX a. statyta geležinkelio stotimi. Miestas įeina į istoriją dėl jų gyventojų darbų ir pasiekimų. Dabarties ir ateities kartos gali didžiuotis, kad Lentvario miesto vardas yra įrašytas ir čia gimusio bei mokyklą pradėjusio lankyti lentvariečio iliuzionisto, dukart pasaulio Gineso rekordininko Roko BERNATONIO biografijoje.

 

[2]
Iliuzionistas Rokas Bernatonis. Vytauto Dranginio nuotr.

 

Gal būtų galima skaitytojams pristatyti trumpą Jūsų biografiją?

Gimiau Lentvaryje, mokiausi Lentvario pradinėje mokykloje, 5 kl. baigiau Motiejaus Šimelionio gimnazijoje, o nuo 6-os klasės iki 12-os mokiausi Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijoje.

Gyvenime dar be magijos man imponuoja golfas, stalo tenisas, knygos, kelionės, senoviniai automobiliai.

Esate gerai žinomas iliuzionistas Lietuvoje. Jūsų vardas vis dažniau skamba ir užsienio šalyse. Kaip Jūsų gyvenime atsirado magija?

Magija mano gyvenime atsirado visiškai atsitiktinai, kai senelio draugas man parodė vieną magijos triuką. Pamatęs tą triuką, norėjau sužinoti, kaip jis atliekamas, o kai sužinojau, pradėjau rodyti savo draugams. Po kelių dienų baigėsi draugai, kurie dar nematė triuko, tad turėjau rinktis: ar susirasti naujų draugų, ar išmokti naujų triukų. Naujų triukų išmokimas atrodė kur kas lengvesnis. Tada internetu susiradau savo pirmąjį magijos mokytoją Arvydą Stonį, tėvai leido kiekvieną šeštadienį lankyti jo būrelį ir mokytis jo magijos paslapčių. Kai man suėjo 16 metų, magijos pradėjau mokytis savarankiškai iš knygų, seminarų užsienyje, vaizdo paskaitų ir pan.

[3]
Rokas Bernatonis prieš pasirodymą su iliuzionistais Craig Martin ir Rob Rasner
[4]
Rokas Bernatonis su Amerikos talentų nugalėtoju Shin Lim, jo žmona Casey Lim ir jų šuniuku Natsu

Kas Jums pačiam yra magija?

Vaikystėje magija man buvo būdas išsiskirti iš bendraamžių, daryti kažką unikalaus. Kai pradėjau studijuoti vizualinę komunikaciją, magija man tapo pajamų šaltiniu, o dabar man tai yra gyvenimo būdas, mano socialinis ratas, darbas ir net laisvalaikis.

[5]
Didžiausioje JAV magijos konferencijoje MAGIC LIVE, Las Vegasas

2016 m. pasiekėte pasaulio Gineso rekordą – išmetėte 124 kortas per vieną minutę 3,65 metrų atstumu ir pagerinote dešimtį metų nepralenktą rekordą. Ką Jums reiškia šis pasiekimas? Gal ateityje sulauksime dar ne vieno Jūsų rekordo?

Taip, esu pasiekęs du pasaulio Gineso rekordus, kurie man atvėrė labai daug kelių į tarptautinius vandenis, pelnė pripažinimą tarp kitų pasaulio iliuzionistų. Kalbant apie ateitį, kol kas neturiu planų siekti daugiau Gineso rekordų.

[6]
Filmavimo aikštelėje Holivude


Savo pasirodymais, triukais žavite ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių (pvz., Las Vegase) publikas. Kuo skiriasi Lietuvos iliuzijos menas ir užsienio? Ko mums galbūt trūksta? Ar tėvynainiai ir užsienio šalių publika vienodai priima Jūsų pasirodymus?

Lietuvoje yra labai mažai iliuzionistų, šis menas mūsų šalyje nėra toks populiarus kaip, tarkime, JAV arba Didžiojoje Britanijoje. Tad natūralu, kad šiose šalyse iliuzijos menas yra aukštesniame lygyje, labiau išvystytas. Kadangi koncertuoju visame pasaulyje, matau, kokiame lygyje yra magijos šou, tad stengiuosi kelti lygį ir mūsų šalyje. Rengiu pasirodymus teatruose, privačiose šventėse ir darau tokius šou, kurių Lietuvoje dar nėra daręs nei vienas iliuzionistas. Publika Amerikoje yra gyvesnė, energingesnė, tačiau Lietuvoje gyvą pasirodymą žiūrovai kur kas labiau vertina ir ilgiau prisimena.

[7]
Rokas Bernatonis su iliuzionistais Chris Hanna ir Shimshi po pasirodymo Las Vegase

Dabar koronavirusas pakeitė visų mūsų gyvenimo būdą. Kokie Jūsų artimiausi planai, pasirodymai, pasibaigus pandemijai?

Žinot, kol kas labai sunku pasakyti. 2019 m. surengiau pasirodymus didžiosiose Lietuvos salėse Vilniuje, Kaune ir Palangoje, aplankiau 17 valstijų Amerikoje, pasirašiau kontraktą su kruiziniais laivais Europoje ir vieną dieną viskas sustojo. Esu optimistiškas žmogus, tačiau nemanau, kad viskas greitai grįš į savas vietas, manau, kad tikrieji iššūkiai mūsų dar tik laukia. Stengiuosi užimti save veikla, kuri man teikia daug džiaugsmo. Pandemijos metu filmuoju vaizdo įrašus savo Youtube kanalui, dirbu ties naujais pasirodymais, daug skaitau ir visą šį laiką stengiuosi praleisti tobulėjant tikėdamasis, kad žiūrovai jau labai greitai galės sugrįžti į sales, tačiau neatmetu minties, kad artimiausius metus žiūrovai magiją galės stebėti tik per ekraną.

[8]
Balsuojant Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose, Los Andželas

 

Esate kilęs iš Lentvario. Ar dažnai būnate gimtinėje, koks Jūsų santykis su gimtuoju miestu?

Lentvaryje apsilankau bent kartą per mėnesį. Man šis miestas yra labai brangus. Nors jau daug metų gyvenu Vilniuje, taip pat esu gyvenęs Amerikoje (Niujorke ir Las Vegase), tačiau Lentvaris mano širdyje užima ypatingą vietą. Čia aš užaugau, čia formavausi, šis miestas man asocijuojasi su mano augimu, tam tikros miesto vietos man primena mano gyvenimo etapus, virsmus ir t. t. Esu nostalgiškas žmogus, todėl Lentvaris man labai brangus.

[9]
Vytauto Dranginio nuotr.


Dėkojame už pokalbį.

Kalbėjosi Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ

Nuotr. iš asmeninio Roko Bernatonio archyvo