- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Penktadienį pradedame Dievo Gailestingumo devyndienį

 

[1]
Evaldo Lasio nuotr. Šaltinis – http://www.vilnensis.lt/penktadieni-pradedame-dievo-gailestingumo-devyndieni/

Penktadienį visas pasaulis ima ruoštis šventei, kuri pirmiausia paminėta Vilniuje.

Šventė, kurią viso pasaulio katalikams švęsti nurodė popiežius Jonas Paulius II, pirmą kartą švęsta Vilniuje prieš 85-erius metus. Tai Dievo Gailestingumo sekmadienis, minimas sekmadienį po Šv. Velykų. Jau šį – Didįjį penktadienį, balandžio 10 dieną, prasideda devynių dienų budėjimas su malda, kuris atves į Dievo Gailestingumo šventę.

1935 metais Vilniuje Atvelykio sekmadienį Aušros Vartų galerijoje buvo iškabintas iki tol viešai nematytas Dievo Gailestingumo paveikslas ir švęstas Dievo Gailestingumo sekmadienis.

Nuo to laiko šio paveikslo kartotės plačiai pasklido po pasaulį, o šv. popiežius Jonas Paulius II prieš dvidešimt metų visoje Bažnyčioje antrąjį Velykų sekmadienį paskelbė Dievo gailestingumo sekmadieniu.

Jonas Paulius II tuomet, skelbdamas sesę Faustiną šventąja, sakė: „Kristus mums parodė daug gailestingumo kelių, pasilenkė prie žmogaus materialinio ir dvasinio skurdo. Kenčiančiam žmogui ištiesta jo ranka visų laikų žmonėms skelbia gailestingumo žinią.“

Garsusis Dievo Gailestingumo atvaizdas dabar gerbiamas Vilniuje, Dievo Gailestingumo šventovėje [2], kurioje visą savaitę po Velykų bus švenčiama Gailestingumo savaitė [3]. Žmonės kviečiami nuotoliniu būdu [4] jungtis į maldą šv. Mišiose, kalbėti Gailestingumo vainikėlį, adoruoti Švenčiausiąjį Sakramentą, klausyti skaitomo Faustinos dienoraščio.

Norintieji gali surašyti [5] savo artimųjų vardus, už kuriuos meldžiasi, – vardai bus sudėti prie Gailestingumo paveikslo. Šv. Mišios aukojamos kasdien 10.00, 12.00, 18.00 ir 20.00  valandomis. Lenkų kalba šv. Mišios – 16.00 val. Gailestingumo sekmadienį 17.00 val. vyks šv. Mišios anglų kalba, kurios bus transliuojamas EWTN kanalu daugeliui anglakalbių šalių.

Iš Antakalnyje esančio šv. Faustinos namelio, buvusio seserų vienuolyno, nuo penktadienio devynias dienas, 15 valandą, vadinamą Gailestingumo valanda, bus internetu transliuojamos devyndienio maldos. Visi kviečiami jungtis į maldą „Vilnius pilgrim center [6]“ feisbuko puslapyje. Atsinaujinęs šv. Faustinos namelis [7] lankytojams ir piligrimams duris atvers pasibaigus karantinui. Gailestingumo novena nuo penktadienio bus meldžiamasi ir Dievo Gailestingumo šventovėje.

II Pasaulinio karo išvakarėse Vilniuje Antakalnyje vienuolyne gyvenusi Šventoji s. Faustina, patyrė regėjimus, kuriuose Jėzus prašė melsti gailestingumo visam pasauliui. Pagal Šv. Faustinos regėjimus dail. E. Kazimirowskis nutapė Dievo Gailestingumo paveikslą, buvo užrašyta Jėzaus padiktuota malda – Dievo Gailestingumo vainikėlis, maldų devyndienis (novena) prieš Gailestingumo sekmadienį, įkurta Gailestingojo Jėzaus seserų kongregaciją, visame pasaulyje pradėta melstis Gailestingumo valandą (trečia valanda po pietų), taip pagerbiant Jėzaus mirties laiką.

Faustinos dienoraštyje įrašyti tokie Jėzus žodžiai apie devynias maldos dienas prieš Gailestingumo šventę: „Trokštu, kad per šias devynias dienas vestum sielas prie mano gailestingumo versmės, idant jos pasisemtų jėgų ir atgaivos bei visų malonių, reikalingų gyvenimo sunkumuose, o ypač mirties valandą. Kiekvieną dieną atvesi prie mano širdies vis kitą sielų būrį ir panardinsi jas mano gailestingumo jūroje. O aš visas šias sielas nuvesiu į savo Tėvo namus.“

Visą parą transliaciją iš Dievo Gailestingumo šventovės galima stebėti internetu (jutubo kanalas „Dievo Gailestingumo šventovė [8]“). Ne pamaldų metu šventovė yra atvira asmeninei maldai.


DIEVO GAILESTINGUMO DEVYNDIENIS

Devyndieniu, kuris pradedamas Didįjį penktadienį, rengiamasi Gailestingumo šventei. Devynias dienas, vienijantis su Kristaus auka ant kryžiaus už mūsų ir viso pasaulio išganymą, įsiliejant į tą meilę, kuria dangaus Tėvas myli Sūnų, o per Jį ir mus, kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis. Šią maldą ses. Faustinai Jėzus padiktavo Vilniuje 1935 m. rugsėjo 13–14 d.

„Sielas, kurios kalbės šį vainikėlį, mano gailestingumas apglėbs gyvenime, o ypač mirties valandą (Dien. 754), – sakė Jėzus Faustinai. – Jei tik kartą sukalbės šį vainikėlį, patirs malonę iš begalinio mano gailestingumo“ (Dien. 687).

Pirmoji diena

Šiandien atvesk man visą žmoniją, o ypač visus nusidėjėlius, ir panardink juos mano gailestingumo jūroje. Taip paguosi mane, giliai liūdintį dėl prarastų sielų.

Gailestingiausias Jėzau, kurio savybė yra mūsų gailėtis ir mums atleisti, žiūrėk ne į mūsų nuodėmes, bet į mūsų pasitikėjimą begaliniu Tavo gerumu ir priimk mus į savo gailestingiausios Širdies buveinę, ir neišleisk mūsų iš jos per amžius. Maldaujame Tavęs per Tavo meilę, kuri Tave sieja su Tėvu ir Šventąja Dvasia.

O Dievo gailestingumo visagalybe,
Nuodėmingo žmogaus išgelbėjime,
Tu esi gailestingumas ir gailesčio jūra,
Padedi tam, kuris Tavęs nuolankiai prašo.

Amžinasis Tėve, pažvelk gailestingom akim į visą žmoniją, kuri yra uždaryta gailestingiausioje Jėzaus Širdyje, – o ypač į vargšus nusidėjėlius – ir dėl Jo sopulingos kančios parodyk mums savo gailestingumą, kad Tavo gailestingumo visagalybę šlovintume per amžių amžius. Amen.

Toliau kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis.

Antroji diena

Šiandien atvesk man kunigų bei vienuolių sielas ir panardink jas į neišmatuojamą mano gailestingumą. Jie davė man stiprybės ištverti karčią kančią, per juos kaip latakais žmonėms liejasi mano gailestingumas.

Gailestingiausias Jėzau, iš kurio kyla visa, kas gera, pagausink mumyse malonę, idant vertai darytume gailestingumo darbus, kad tie, kurie į mus žiūri, šlovintų gailestingumo Tėvą, kuris yra danguje.

Dievo gailestingumo versmė
Yra tyrose širdyse,
Išmaudytos gailestingumo jūroje,
Šviečiančios kaip žvaigždės, šviesios kaip aušra.

Amžinasis Tėve, pažvelk gailestingom akim į savo vynuogyno išrinktųjų būrį, į kunigų sielas bei vienuolių sielas, ir gausiai apdovanok juos savo palaiminimu, o dėl jausmų savo Sūnaus Širdies, kurioje jie yra uždaryti, gausiai suteik jiems savo šviesos, idant galėtų kitus vesti išganymo keliais, kad kartu giedotų Tavo begalinio gailestingumo šlovę per amžius amžinuosius. Amen.

Toliau kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis.

Trečioji diena

Šiandien atvesk man visas pamaldžias bei ištikimas sielas ir panardink jas mano gailestingumo jūroje; šios sielos mane guodė kryžiaus kelyje, buvo paguodos lašas kartėlio jūroje.

Gailestingiausias Jėzau, kuris gausiai teiki visiems malonių iš savo gailestingumo lobyno, priimk mus į savo gailestingiausios Širdies buveinę ir neišleisk mūsų iš jos per amžius. To maldaujame Tavęs dėl nesuvokiamos Tavo meilės, kuria Tavo Širdis liepsnoja dangiškajam Tėvui.

Tavo gailestingumo stebuklai yra neperprantami,
Jų nesuvoks nei nusidėjėlis, nei teisusis,
Į visus žvelgi gailestingom akim
Ir visus patrauki į savo meilę.

Amžinasis Tėve, pažvelk gailestinga akimi į ištikimas sielas kaip į savo Sūnaus paveldą ir dėl Jo sopulingos kančios suteik jiems palaiminimo bei apgaubk juos savo nuolatine globa, kad neprarastų meilės ir šventojo tikėjimo lobio, bet kad su visu angelų ir šventųjų būriu šlovintų Tavo gailestingumą per amžius amžinuosius. Amen.

Toliau kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis.

Ketvirtoji diena

Šiandien atvesk man pagonis ir tuos, kurie manęs dar nepažįsta; ir apie juos galvojau savo karčios kančios metu, o būsimasis jų uolumas paguodė mano širdį. Panardink juos mano gailestingumo jūroje.

Gailestingiausias Jėzau, kuris esi viso pasaulio šviesa, priimk į savo gailestingiausios Širdies buveinę visus pagonis, kurie Tavęs dar nepažįsta; tegul juos apšviečia Tavo malonės spinduliai, kad ir jie kartu su mumis šlovintų Tavo gailestingumo stebuklus, ir neišleisk jų iš savo gailestingiausios Širdies buveinės.

Tegul Tavo meilės šviesa
Apšviečia sielų tamsybes.
Padaryk, kad šios sielos pažintų Tave
Ir kartu su mumis šlovintų Tavo gailestingumą.

Amžinasis Tėve, pažvelk gailestingom akim į pagonių ir tų, kas Tavęs dar nepažįsta, sielas, kurios yra uždarytos gailestingiausioje Jėzaus Širdyje. Patrauk juos į Evangelijos šviesą. Šios sielos nežino, kokia didžiulė laimė yra Tave mylėti; padaryk, kad ir jie šlovintų Tavo gailestingumo dosnumą per amžius amžinuosius. Amen.

Toliau kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis.

Penktoji diena

Šiandien atvesk man eretikų bei atskilusiųjų sielas ir panardink juos mano gailestingumo jūroje; karčios kančios metu jie draskė mano kūną ir širdį, tai yra mano Bažnyčią. Kai grįžta į vienybę su Bažnyčia, gyja mano žaizdos, ir taip palengvina mano kančią.

Gailestingiausias Jėzau, kuris esi pats gerumas, Tu neatsakysi šviesos Tavęs prašantiesiems, priimk į savo gailestingiausios Širdies buveinę eretikų bei atskilusiųjų sielas ir savo šviesa patrauk juos vienybėn su Bažnyčia, ir neišleisk jų iš savo gailestingiausios Širdies buveinės, bet padaryk, kad ir jie šlovintų Tavo gailestingumo dosnumą.

Ir dėl tų, kurie suplėšė Tavo vienybės drabužį,
Iš Tavo širdies liejasi gailestingumo srovė.
Tavo gailestingumo visagalybė, o Dieve,
Ir šias sielas gali išvest iš klaidos.

Amžinasis Tėve, pažvelk gailestingom akim į eretikų ir atskilusiųjų sielas, kurie iššvaistė Tavo gėrybes ir piktnaudžiavo Tavo malonėmis, užsispyrę laikydamiesi savo klaidų. Žvelk ne į jų klaidas, bet į savo Sūnaus meilę ir Jo karčią kančią, kurią iškentė dėl jų, nes ir jie yra uždaryti gailestingiausioje Jėzaus Širdyje. Padaryk, kad ir jie šlovintų didžiulį Tavo gailestingumą per amžius amžinuosius. Amen.

Toliau kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis.

Šeštoji diena

Šiandien atvesk man romias ir nuolankias sielas bei mažų vaikų sielas ir panardink jas į mano gailestingumą. Šios sielos panašiausios į mano širdį, jos stiprino mane skausmingoje mano agonijoje; mačiau jas kaip žemiškus angelus, kurie budės prieš mano altorių. Ant jų išlieju malonių sroves. Mano malonę priimti pajėgi tik nuolanki siela, nuolankias sielas apdovanoju savo pasitikėjimu.

Gailestingiausias Jėzau, kuris pats pasakei: mokykitės iš manęs, nes esu romus ir nuolankios širdies – priimk į gailestingiausios savo Širdies buveinę romias bei nuolankias sielas ir mažų vaikų sielas. Šios sielos žavi visą dangų ir ypač patinka dangiškajam Tėvui, jos yra puokštė prieš Dievo sostą, kurios kvapu pats Dievas džiaugiasi. Šios sielos turi nuolatinę buveinę gailestingiausioje Jėzaus Širdyje ir nepaliaujamai gieda meilės bei gailestingumo himną per amžius.

Siela tikrai nuolanki ir romi
Jau čia, žemėje, rojum alsuoja,
O nuolankios jos širdies kvapu
Žavisi pats Kūrėjas.

Amžinasis Tėve, pažvelk gailestingom akim į romias, nuolankias sielas ir į mažų vaikų sielas, kurios yra uždarytos gailestingiausios Jėzaus Širdies buveinėje. Šios sielos yra panašiausios į Tavo Sūnų, šių sielų kvapas kyla nuo žemės ir siekia Tavo sostą. Gailestingumo ir visokio gerumo Tėve, maldauju Tavęs dėl Tavo meilės bei palankumo šioms sieloms laimink visą pasaulį, idant visos sielos drauge giedotų šlovindamos Tavo gailestingumą per amžius amžinuosius. Amen.

Toliau kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis.

Septintoji diena

Šiandien atvesk man sielas, kurios ypač garbina ir šlovina mano gailestingumą, ir panardink jas į mano gailestingumą. Šios sielos labiausiai sielvartavo dėl mano kančios ir labiausiai persiėmė mano dvasia. Jos yra gyvas mano gailestingos širdies atspindys. Būsimajame gyvenime šios sielos švies ypatinga šviesa, nė viena nepateks į pragaro ugnį, kiekvieną ypač ginsiu jos mirties valandą.

Gailestingiausias Jėzau, kurio Širdis yra pati meilė, priimk į savo gailestingiausios Širdies buveinę sielas, kurios ypač garbina ir šlovina Tavo gailestingumo didybę. Šios sielos yra galingos paties Dievo stiprybe; per didžiausius vargus ir prieštaravimus eina pirmyn pasitikėdamos Tavo gailestingumu, šios sielos yra vienybėje su Jėzumi ir neša žmoniją ant savo pečių. Šios sielos nebus griežtai teisiamos, bet mirties valandą jas apglėbs Tavo gailestingumas.

Siela, kuri šlovina savo Viešpaties gailestingumą,
Yra ypatingai Jo mylima.
Ji nuolat yra prie gyvosios versmės
Ir semiasi malonių iš Dievo gailestingumo.

Amžinasis Tėve, pažvelk gailestingumo akimis į sielas, kurios garbina ir šlovina svarbiausią Tavo savybę, tai yra neišmatuojamą Tavo gailestingumą, – kurios yra uždarytos gailestingiausioje Jėzaus Širdyje. Šios sielos yra gyvos Evangelija, jų rankos pilnos gailestingumo darbų, o jų siela, kupina džiaugsmo, gieda gailestingumo giesmę Aukščiausiajam. Maldauju Tavęs, Dieve, parodyk savo gailestingumą pagal jų viltį ir pasitikėjimą Tavimi, tegul jiems išsipildo pažadas Jėzaus, kuris pasakė: „Sielos, kurios garbins šį neišmatuojamą mano gailestingumą, – aš pats jas ginsiu gyvenime, o ypač mirties valandą kaip savo garbę.“

Toliau kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis.

Aštuntoji diena

Šiandien atvesk man sielas, kurios yra skaistyklos kalėjime, ir panardink jas į mano gailestingumo bedugnę, tegul mano kraujo srovės atvėsins jų karštį. Visas šias sielas aš labai myliu, jos atsilygina mano teisingumui; tu gali suteikti joms palengvėjimą. Imk iš mano Bažnyčios lobyno visus atlaidus ir aukok už jas… O, jei tik žinotum jų kančią, nuolat už jas aukotum dvasinę išmaldą ir mokėtum jų skolas mano teisingumui.

Gailestingiausias Jėzau, kuris pats sakei, kad nori gailestingumo, štai atvedu į Tavo gailestingiausios Širdies buveinę skaistyklos sielas – sielas, kurias Tu labai myli, bet kurios privalo atlyginti Tavo teisingumui – tegul vandens ir kraujo srovės, kurios ištryško iš Tavo Širdies, užgesina skaistyklos ugnies liepsnas, kad ir ten būtų garbinamas Tavo gailestingumas.

Iš baisios skaistyklos ugnies kaitros
Kyla aimana į Tavąjį gailestingumą
Ir patiria paguodą, palengvėjimą bei atvėsį
Dėl išsiliejusios kraujo ir vandens srovės.

Amžinasis Tėve, pažvelk gailestingom akim į skaistykloje kenčiančias sielas, kurios yra uždarytos gailestingiausioje Jėzaus Širdyje. Maldauju Tavęs dėl Jėzaus, Tavo Sūnaus, sopulingos kančios ir dėl viso sielvarto, kuriuo buvo užlieta Jo švenčiausia siela, parodyk savo gailestingumą sieloms, į kurias žvelgi teisingai; nežiūrėk į jas kitaip, tik per Jėzaus, brangiausio Tavo Sūnaus, žaizdas, nes tikime, kad Tavo gerumas ir gailestingumas yra neišmatuojamas.

Toliau kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis.

Devintoji diena

Šiandien atvesk man drungnas sielas ir panardink jas į mano gailestingumo bedugnę. Šios sielos skaudžiausiai žeidžia mano širdį. Didžiausią pasibjaurėjimą Alyvų sodelyje mano sielai sukėlė drungna siela. Dėl jos pasakiau: „Tėve, atitolink nuo manęs šią taurę, jei tokia yra Tavo valia.“ – Paskutinis gelbėjimosi ratas joms yra griebtis mano gailestingumo.

Gailestingiausias Jėzau, kuris esi pats gailestingumas, į Tavo gailestingiausios Širdies buveinę atvedu drungnas sielas, tegul šioje tyros Tavo meilės ugnyje sušyla šios suledėjusios sielos, kurios panašios į lavonus ir kelia Tau pasišlykštėjimą. O Jėzau gailestingiausias, pasitelk savo visagalybę ir patrauk jas į patį savo meilės ugnies karštį, ir apdovanok jas šventa meile, nes Tu viską gali.

Ugnis ir ledas susijungt negali,
Nes arba ugnis užges, arba ledas ištirps.
Bet Tavo gailestingumas, o Dieve,
Dar didesniam skurdui gali padėt.

Amžinasis Tėve, pažvelk gailestinga akimi į atvėsusias sielas, kurios yra uždarytos gailestingiausioje Jėzaus Širdyje. Gailestingumo Tėve, maldauju Tavęs dėl Tavo Sūnaus kančios kartumo ir trijų valandų Jo agonijos ant kryžiaus, leisk, kad ir jos šlovintų Tavo gailestingumo bedugnę…

Toliau kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis.

Šaltinis – Vilniaus arkivyskupija http://www.vilnensis.lt/penktadieni-pradedame-dievo-gailestingumo-devyndieni/