- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Patvirtintos izoliacijos taisyklės, jų nesilaikant – sankcijos

[1]

Siekiant suvaldyti naujojo koronaviruso (Covid-19) grėsmes, sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintos izoliacijos taisyklės, kuriose nustatoma pacientų, sergančių koronaviruso infekcija, žmonių, įtariamų, kad serga, ir galimai sąlytį su sergančiuoju turėjusių asmenų izoliavimo namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje tvarka. Taip pat šiomis taisyklėmis numatomi gydymo įstaigų veiksmai, išrašant ligonį ar galimai sergantį žmogų iš ligoninės ir stebint jo būklę ambulatoriškai, bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) veiksmai, nustačius sąlytį turėjusius žmones.

 

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šiuo metu itin svarbu aiškiai apibrėžti visų susijusių žmonių bei institucijų pareigas ir atsakomybes.

„Šiuo sudėtingu metu ypač svarbu sutelktumas ir aiškumas, kas ką ir kaip privalo daryti. Neturi būti jokių asmeninių interpretacijų, išimčių ar svyravimų. Tai sutaupys brangaus laiko ir maksimaliai apsaugos visuomenę ir, tikėtina, išgelbės gyvybes. Jokia savivalė nebus toleruojama – tai aiškiai apibrėžta ir šiuo įstatymu“, – sako A. Veryga.

Pasak ministro, ypač svarbu, kad pacientų, sergančių koronaviruso infekcija, žmonių, įtariamų, kad serga, ir galimai sąlytį su sergančiuoju turėjusių asmenų sąmoningumas ir atsakingas izoliavimo namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje tvarkos laikymasis.

Pacientas, žmogus, įtariamas, kad serga, ir turėjęs sąlytį privalo laikytis šių izoliavimo namuose ar kitoje vietoje taisyklių:

– nepalikti izoliavimosi vietos be sveikatos priežiūros specialisto leidimo.

– nepriimti svečių (lankytojų) namuose;

– laikytis sveikatos priežiūros specialisto nurodymų;

– maistu, vaistais ir kitomis būtinomis priemonėmis pasirūpinti nuotoliniu būdu arba paprašyti, kad tuo pasirūpintų kiti žmonės (pavyzdžiui, šeimos nariai, draugai ar kt.), kuriems nėra taikomos izoliavimo priemonės, arba savivaldybės teritorijoje socialines paslaugas teikiančios įstaigos;

– kasdien matuotis kūno temperatūrą ir stebėti savo sveikatos būklę dėl kosulio ir pasunkėjusio kvėpavimo simptomų pasireiškimo;

– pablogėjus sveikatos būklei ar atsiradus ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomams (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas), turi kreiptis telefonu 1808;

– suteikti reikalingą informaciją NVSC specialistui, atliekančiam koronaviruso infekcijos židinio epidemiologinę diagnostiką.

Žmogaus, įtariamo, kad serga, izoliavimosi namuose ar kitose patalpose taisyklės:

– žmogus turi būti izoliuotas atskirame bute arba atskirame, gerai vėdinamame kambaryje (t. y. su atidaromais langais ir sandariai uždaromomis durimis) su atskiru sanitariniu mazgu;

– izoliavimo metu toje pačioje patalpoje kartu su šiuo žmogumi negali gyventi kiti sveiki žmonės;

– būtina užtikrinti aplinkos ir asmens higienos reikalavimų laikymąsi:

Sąlytį turėjusių žmonių izoliavimo namuose ar kitose patalpose taisyklės:

– esant galimybei, žmogus turi būti izoliuotas atskirame, gerai vėdinamame, kambaryje (t. y. su atidaromais langais ir sandariai uždaromomis durimis), jei tai neįmanoma, šeimos nariai turėtų išlaikyti bent 2 metrų atstumą nuo sąlytį turėjusio žmogaus (pvz., miegoti atskiroje lovoje);

– būtina užtikrinti aplinkos ir asmens higienos reikalavimų laikymąsi:

Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

Pažymėtina, kad reikalavimų pažeidimai padaromi tiek veikimu, tiek ir neveikimu. Veikimas yra tada, kai žmogus aktyviais veiksmais pažeidžia sveikatos apsaugos ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės reikalavimus, o neveikimas – kai žmogus, nors ir turi pareigą, nevykdo teisės aktų nustatytų reikalavimų, susijusių su sveikatos apsaugos ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrole.

Reikalavimų nesilaikymas baudžiamas teisės aktų numatyta tvarka. Pažeidėjui, atsižvelgiant į reikalavimų nepaisymo pobūdį ir žalos mastą, gali grėsti sankcijos nuo baudos, arešto ar laisvės atėmimo iki trejų metų.

 

SAM Spaudos tarnyba [2]