- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Metų knygos rinkimai Rykantų bibliotekoje

[1]

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. Šią akciją, įtrauktą į 2006 m. Vyriausybės patvirtintą Skaitymo skatinimo programą, rengia Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, o nuo 2010-ųjų įsijungė Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija.

Akcijos tikslas – skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti mūsų visuomenėje skaitymo prestižą. Akcijos idėja – pristatyti geriausius praėjusiais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius vaikų, paauglių ir suaugusiųjų, o nuo 2012 m. – ir poezijos knygų kategorijose.

Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos skelbiamos kiekvieną rudenį. Akcijai siūlomos knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių, išleistos nuo praėjusių metų rugsėjo 1 dienos iki einamųjų metų rugpjūčio 31 dienos. Akcijos metu skaitytojai iš ekspertų komisijos pasiūlytų knygų išrenka Metų knygas.

Rykantų biblioteka Metų knygos rinkimuose dalyvauja kasmet. Ir šiais, Žiurkės metais, biblioteka pasikvietė savo skaitytojus į garsinių skaitymų ciklą „Kartu skaityti smagiau“, kurio metu vyko keturi vaikų susitikimai su lietuvių rašytojų knygomis.

Atskubėję į biblioteką Rykantų universalaus daugiafunkcio centro darželinukai susipažino su Pauliaus Norvilos knyga „Strykt pastrykt!“. Jie klausėsi garsiai skaitomo teksto, vartė knygos puslapius, apžiūrinėjo iliustracijas. Vaikai atidžiai sekė kiškio Stepono nuotykius, susipažino su bibliotekininke pelėda, medų mėgstančiu lokiu, mada besidominčia lape, meistraujančiu vilku, mėgstančiu obuolius ežiu, šernu lobių ieškotoju, abėjingąja voveraite, naujovėmis besidominčia karve. Mažieji suprato, kad visai nelengva yra parašyti knygą. Norint įgyvendinti savo svajonę, kiškiui reikėjo įdėti nemažai pastangų, paskirti rašymui daug laiko.

LRT mediatekos svetainėje dalyviai klausėsi Dovilės Zavedskaitės knygos „Lietus ir skafandras“ įgarsinto įrašo. Tekstą skaitė Joana Čižauskaitė. Tai istorija apie mergaitę, kuri labai daug galvojo apie savo baimę (alergiją vandeniui), kol neiškeliavo su tąja baime į kelionę po pasaulį. Dėl alergijos ji turėjo nešioti apsauginį skafandrą, kad pasislėptų nuo lietaus. Skafandras simbolizavo tėvų baimes ir rūpestį dėl mažųjų. Vaikai bandė įsijausti į mergaitės vaidmenį. Jie galėjo pasimatuoti motociklo šalmą ir pasijusti tarsi dėvį skafandrą. Niekas iš vaikų nenorėtų jo nešioti kasdien. Dalyviai bibliotekoje išskėtė spalvingus skėčius, tarsi slėptųsi nuo lietaus. Tarp jų nebuvo nė vieno bijančio vandens. Diskutavome apie tai, kam lietus yra reikalingas, kada žmonės jo laukia, o kada jo nenori. Vaikai pasakojo, kaip ir kodėl jų tėvai jais rūpinasi lietingu oru.

Lentvario pradinės mokyklos 3 d klasės mokiniams buvo pateikta trumpa visų knygų, skirtų vaikams, apžvalga. Jiems labai patiko Ignės Zarambaitės knyga „Stebuklingi senelio batai“. Vaikai prisiminė savo artimuosius, kurie „išėjo“. Diskutavo apie prisirišimą prie senelių, dalijosi kartu praleistų akimirkų prisiminimais. Paaiškėjo, kad vaikai savo širdyse nešioja daug gražių prisiminimų apie juos ir jaučia jų artumą. Jie išsaugojo nemažai senelių nuotraukų ir net daiktų, kurie juos primena.

Įdomia knyga vaikai pavadino ir Tomo Dirgėlos apysaką „Benas – sapnų siuvėjas“. Pagrindinis knygos veikėjas Benas iš senelio sužinojo esąs nepaprastas berniukas – jis mokėjo susiūti nutrūkusius žmonių sapnus. Bet netikėtai jo adata buvo pavogta ir pateko į blogas rankas. Ją reikėjo susigrąžinti.

Vaikai buvo raginami perskaityti visas penkias jiems skirtas knygas ir balsuoti už labiausiai patikusią knygą interneto svetainėje www.metuknyga.lt [2].

Popietėms paįvairinti vaikams buvo pasiūlyta ir kitokia veikla. Žiurkės metus pasitinkant, kiekvieno susitikimo metu jie gamino popierines pelytes, kurios puošia bibliotekos lentynas. Šiuo metu bibliotekoje yra apie keturiasdešimt darbelių. Bibliotekos lankytojai džiaugiasi pelyčių parodėle, kartais net pajuokauja, ar tik jos nesugrauš bibliotekoje saugomų knygų.

Barbara JOCIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos Rykantų filialo vyr. bibliotekininkė