- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Mažieji lentvariečiai renka metų knygą

[1]

Įsibėgėjus akcijai „Metų knygos rinkimai 2019“, naujai įsikūrusioje Lentvario miesto bibliotekoje sausio 9 dieną apsilankė rašytoja, dramaturgė, teatro kritikė Dovilė Zavedskaitė, kurios knyga vaikams „Lietus ir skafandras“ pretenduoja tapti Metų knyga.

 Ši knyga – penktojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso antrosios premijos laimėtoja. Ją išleido Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“.

Knygoje „Lietus ir skafandras“ pasakojama apie mergaitę, kuriai labai trūksta paprastų vaikiškų malonumų. Ji apvilkta skafandru, kadangi yra alergiška vandeniui. Mergaitė užkalbina lietų ir kviečia jį keliauti į dykumą. Pakeliui jiems nutinka daug nuotykių ir tik kelionės pabaigoje lokys savo sena išmintimi paaiškina, kad neverta ieškoti tos dykumos, užtenka ją pajausti, įsivaizduoti. Tai graži ir šviesi knyga apie neįprastą draugystę ir užsispyrimą, apie tėvų baimes ir rūpestį dėl mažųjų, apie mėgavimąsi gyvenimu ir drąsą patirti pasaulio įvairovę bei grožį.

Į susitikimą su knygos autore atskubėjo Lentvario pradinės mokyklos ketvirtokai ir Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos penktokai su mokytojomis. Rašytoja sugalvojo pristatyti savo knygą žaidimų pagalba, šiltai ir betarpiškai bendraudama su vaikais.

Renginio pradžioje Dovilė papasakojo vaikams apie savo neįprastą kelionę, kai jos metu kasdien lijo lietus, o grįžus namo lietus liovėsi. Viešnia paprašė ir vaikų pasidalinti savo istorijomis apie lietų, o už tai jie buvo apdovanoti knygelėmis. Vėliau rašytoja pristatė savo knygos veikėjus mįslių pagalba – surengė mįslių konkursą. Už teisingą atsakymą vaikai gavo po tašką, o nugalėtojų vėl laukė dovanos. Daugiausiai taškų mįslių konkurse surinko Nojus, kuris ir gavo rašytojos knygelę su autografu.

Įveikus mįslių konkursą, mokiniams buvo pasiūlytas kitas žaidimas: traukti iš krepšelio lapelį su pateiktu klausimu. Klausimai buvo įdomūs ir verčiantys susimąstyti, o už atsakymą kiekvieno laukė dovana – knyga. Vaikai turėjo atsakyti, kokį vieną daiktą pasiimtų į negyvenamą salą, kokį vieną supergebėjimą pasirinktų, kokiu gyvūnu ar reiškiniu norėtų pavirsti ir t. t.

Mažiesiems dalyviams atsakius į visus klausimus, jie patys turėjo daugybę nesibaigiančių klausimų rašytojai. Domėjosi, kaip rašytoja pradėjo savo kūrybinį kelią, kaip išgarsėjo, ar šeimoje buvo rašančių, ar rašys kitą knygą, ar patinka vaikiškas knygas skaityti, kokie patinka dainininkai ir dar daugybę klausimų. Iš viešnios atsakymų sužinojome, kad ji jau parašiusi antrą knygą apie berniuką, kuris dirba miestelio paštininku. Knyga netrukus turi pasirodyti, o tuo metu rašytoja jau rašo trečią knygą. Vaikams rašytoja linkėjo būti drąsiems, siekti savo tikslų, neužsidaryti savo „skafandruose“.

Baigiantis smagiam susitikimui, vaikai dėkojo už įdomų ir linksmą knygos pristatymą, prašė autografų, o autorė žadėjo vėl atvykti su savo naujomis knygomis.

 

Violeta PUPELIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Trakų viešosios bibliotekos archyvo nuotr.