- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Trakai jau skelbia 2020-uosius – Lietuvos kultūros sostinės metus

Turistų pamėgti, Lietuvos vizitine kortele tapę Trakai per ateinančius metus sulauks dar daugiau svečių. Į Trakus vilios ne tik nuostabus kraštovaizdis, Lietuvos valstybės ištakas menanti Trakų pilis, bet ir čia visus metus vyksiantys kultūros renginiai – Trakai paskelbti 2020 metų Lietuvos kultūros sostine.

[1]
Trakų rajono savivaldybės merė E. Rudelienė Rokiškio savivaldybės merui R. Godeliauskui (viduryje) įteikė Trakų kultūros sostinę 2020 simbolizuojančius kultūros ratilus, greta – kultūros ministras M. Kvietkauskas

Šį titulą Trakai perėmė iš šiemet Lietuvos kultūros sostine buvusio Rokiškio.

Kultūros sostine tapusius Trakus pristato kultūros ratilų, kurie ir skleidžia, ir įtraukia į kultūros vyksmą, idėja. Vandens ratilai skelbia naujienas iš praeities, dabarties ir skelbia žinią ateičiai, o jų viduryje pulsuoja širdies kardiogramą primenantis Trakų pilies motyvas.

Lietuvos kultūros sostine Trakai bus paskelbti jau gruodžio 6 dieną. Tądien Trakai taps ne tik Lietuvos kultūros, bet ir Lietuvos Kalėdų Senelių sostine – čia Kalėdų eglės įžiebimu, šventiniu koncertu, kalėdine pasaka mažiesiems ir įspūdingu lazerių, ugnies bei fejerverkų šou prasidės ir kalėdinių renginių ciklas.

 

Išaugo Kultūros medis

 

Pasitinkant išskirtinai reikšmingą Trakams laikotarpį, gruodžio 2-ąją prie rajono savivaldybės pastato iškilo originali skulptūrinė kompozicija, kuri simbolizuoja 2020-uosius – Kultūros sostinės metus.

Jos centre – medis, svarinantis vaisius – įvairius menus simbolizuojančius skritulius. Medis įkomponuotas tarsi praskleistoje knygoje, kurios ažūrinis paviršius primena viduramžių kario šarvą.

Kompoziciją kūrė kūrybininkų grupė – Viktorija Sideraitė, Jūratė Juozėnienė ir Albinas Šimanauskas, jų idėjas įkūnijo mecenatas akcinė bendrovė „ Vilniaus baldai“ .

[2]
Kultūros medis iškilo prie Trakų rajono savivaldybės pastato

[3]

 

Džiaugsis ir vaikai, ir suaugę

Dviguba šventė Trakuose gruodžio 6-ąją prasidės Trakų paskelbimui Lietuvos kultūros sostine dedikuotais renginiais. Iškilmės prasidės 17:00 val. valstybinio pučiamųjų orkestro „Trimitas“ koncertu Trakų bazilikoje.

Po to 18:30 val. linksmybės persikels į Galvės ežero krantinę, kur priešais Trakų Salos pilį esančioje Apžvalgos aikštelėje bus transliuojamas Rokiškyje vykęs Kultūros sostinės simbolio – gintarinio Kultūros medžio – perdavimas Trakams. Lietuvos Vyriausiasis Senelis Kalėda įžiebs eglę, koncertuos smuikininkė Agnė Doveikaitė, „Solė“ šokėjai, vyks kiti pasirodymai, kuriuos vainikuos lazerių ir fejerverkų šou.

Gruodžio 7-ąją Trakų kultūros namuose duris atvers „Kalėdinis fabrikas“, kuriame sau mielą veiklą galės rasti ir suaugę, ir vaikai. Ypač daug užsiėmimų ir veiklų bus pasiūlyta mažiesiems.

 

Pasibaigus Kalėdoms šventė tęsis

Pasibaigus Kalėdų šventei šventinė nuotaika Trakuose nedings – Lietuvos kultūros sostine tapę Trakai pasiūlys daug ir įvairių kultūrinių renginių, kurie, Trakų rajono merės Editos Rudelienės žodžiais, turės ne tik pažintinę, edukacinę, bet ir išliekamąją vertę.

„Trakai yra sostinė daugeliu prasmių. Istorine prasme esame senoji LDK sostinė, žiemą tampame Lietuvos Kalėdų Senelių sostine, o vasarą – irkluotojų sostine. Siekėme ir labai džiaugiamės, kad buvome paskelbti 2020 metų Lietuvos kultūros sostine.

Mums tai ne proginis įvykis, o ilgametis, pastovus ir kokybiškai besiplėtojantis reiškinys, kurį stengsimės originaliai ir patraukliai pristatyti Lietuvai.

Trakai ir taip yra patrauklūs turistams, todėl tapę Lietuvos kultūros sostine jaučiame atsakomybę pasiūlyti žmonėms kai ką nauja ir įdomaus“, – sako Trakų rajono merė E. Rudelienė.

 

Vyks unikalūs renginiai

Trakuose kitąmet vyks daug klasikinės ir moderniosios kultūros, istorinės atminties įprasminimo, sakralinių, sporto, pramoginių renginių, edukacinių ir kūrybinių veiklų.

Kartu su jau tradiciniais renginiais Trakams tapus kultūros sostine, čia pirmą kartą bus minima Lietuvos valstybės dekada, kurios renginių ciklas į prasmingą visumą apjungs liepos 6-ąją minimą Valstybės dieną ir pergalės minėjimą liepos 15 dieną įvykusiame Žalgirio mūšyje.

Vasario 16-ąją minint Lietuvos Nepriklausomybės dieną iš Vilniaus į Trakus persikels „Signatarų eisena“.

Vasarą Trakuose vyks „Vėliavų diena“, per kurią bus pagerbtos istorinės miestų ir miestelių vėliavos, LDK vėliavos ir Žalgirio mūšyje pergalę iškovojusių pulkų vėliavos.

Istorinės atminties renginius papildys ir Gediminaičių dinastijos narių atminimui dedikuota šventė „Gediminaičių diena“, istorinėse Trakų kunigaikštijos teritorijos ribose esančių miestų ir miestelių bendruomenių šventė „Trakų kunigaikštystės diena“ bei tradiciniu tapti galintis masinis istorinės atminties žygis „LDK sostinių kelias“, apjungsiantis Kernavę, Senuosius Trakus, Trakus ir Vilnių.

Toliau puoselėjama graži tradicija – iškilmingas Lietuvos visų laikų šlovingiausio valdovo LDK valdovo Vytauto Didžiojo mirties metinių paminėjimas spalio 27 dieną.

 

Rengs tarptautinį festivalį

Lietuvos kultūros sostine tapusiuose Trakuose didelis dėmesys bus skirtas ir Lietuvos Respublikos Seimo paskelbtų 2020 metų atmintinų datų minėjimui, vyks Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui, Tautodailės metams, Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams dedikuoti renginiai.

Rudenį Trakuose šurmuliuos didelį pripažinimą jau pelnęs tarptautinis teatrų festivalis „Transmisijos“. Šis kasmet per įvairias Europos šalis keliaujantis festivalis į Lietuvos kultūros sostine paskelbtus Trakus sukvies teatro trupes iš Lietuvos, Lenkijos, Slovakijos, Čekijos, Vengrijos ir Ukrainos.

„Be aukšto lygio istorinių ir kultūrinių renginių didelį dėmesį kreipsime ir į etnokultūrą. Trakai istoriškai visada buvo daugiakultūris miestas. Tuo esame turtingi, tuo didžiuojamės ir stengsimės atskleisti kiekvienos tautos kultūrines tradicijas.

Trakuose kasmet rengiamas tautinių mažumų festivalis, kuris mums, tapus Lietuvos kultūros sostine, peraugs į „Tautų šventę“, per kurią vyks karaimų, totorių ir kitų tautinių mažumų kultūros pristatymo renginiai“, – sako E. Rudelienė.

Trakų rajono merės nuomone, tradiciniu ir daug žadančiu turėtų tapti ir metų pabaigoje

planuojamas surengti Trakų rajono menininkų forumas.

 

Atviri įvairioms idėjoms

„Trakams suteiktas Lietuvos kultūros sostinės vardas – tai ir nerimas dėl atsakomybės, ir džiaugsmas dėl galimybių skleisti žinią apie Trakus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Tikiuosi, kad per tuos metus įvykę renginiai ir sukurtos tradicijos išliks ir toliau, kad tai nebus tik proginis vienkartinis reiškinys, kad sukursime naujų tradicijų, kad mūsų krašto istorija, tie mūsų kultūros ratilai ir visų mūsų tautinių mažumų kultūrinės tradicijos dar labiau pasklis po visą Lietuvą ir pasaulį“, – sako E. Rudelienė.

Trakų rajono merė įsitikinusi, kad numatytai programai įgyvendinti Kultūros ministerijos skirtų lėšų tikrai nepakaks: „Parengiamuosius darbus atliekame iš savivaldybės biudžeto lėšų. Jų bus skirta ir pačiam renginiui. Tapti rėmėjais kviečiame ir verslininkus. Geras to pavyzdys – mūsų rajone naują gamyklą statančios AB „Vilniaus baldai“ dovana. Bendrovė pagamino ir padovanojo Kultūros sostinės simbolį – Kultūros medžio kompoziciją, kuri ką tik papuošė savivaldybės pastatą ir per įvairias šventes bus puošiama atitinkama atributika.

Pozityvius žmones kviečiame prisijungti prie mūsų savanorių komandos bei teikti pasiūlymus dėl šventinių renginių – esame atviri įvairioms idėjoms“.

 

Stengsis pabrėžti savitumą

 

„Trakai turi ilgametes kultūros tradicijas. Trakai – tai ir istorinė senoji sostinė, viduramžių valdovų rezidencija, Gediminaičių dinastijos lopšys ir tuo pačiu iki šių dienų realiai išlikusi daugiatautė bendruomenė su labai ilgomis ir gražiomis tarpusavio sugyvenimo tradicijomis. Tapę kultūros sostine Trakai oriai liudys šį tą statusą“, – sako Albinas Šimanauskas, kūręs renginio „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė“ koncepciją.

Daugiausia žinome apie Trakuose gyvenančius karaimus, bet gyveno ir totoriai, čia buvo įsikūrę dar kunigaikščio Gedimino kvietimu atvykusių žydų bendruomenės atstovai.

Tad Trakų krašto bendruomenė yra labai savita, su daugiataute savastimi, įnešusi savo indėlį į bendrosios tapatybės formavimą.

 

Kurs naujas tradicijas

Renginių ciklo koncepcijos tikslas – ne tik dėmesys senosioms tradicijoms, bet ir naujų tradicijų kūrimas bei jų sklaida.

Taip kilo mintis atgaivinti tarpukario tradiciją švęsti Valstybės dekadą, kuri prasidės Mindaugo karūnavimo dienos minėjimu ir baigsis pergalės Žalgirio mūšyje minėjimu. Per šią dekadą ketinama paminėti Trakų kunigaikštijos, kurios žemės driekėsi iki pat Biržų, įkūrimą bei pagerbti Trakus valdžiusių Gediminaičių dinastiją. Yra planų atgaivinti Vytauto Didžiojo gimtinę Senuosius Trakus inicijuojant Gediminaičių alėjos sodinimą, kur kiekvienam šios dinastijos kunigaikščiui vyrui būtų pasodintas ąžuolas, o moteriai – liepa. Šioje alėjoje būtų galima rengti pažintinius edukacinius žygius bei prisiminti Trakų kunigaikštiją, nuo kurios prasidėjo Lietuva.

O kasmet spalio 27-ąją Trakų Salos pilyje vykstantį iškiliausio LDK valdovo Vytauto mirties metinių minėjimą verta dar labiau pagarsinti valstybiniu lygiu. Tai būtų ir logiška įžanga į vėliau minimas Vėlines ir Mirusiųjų pagerbimo dieną.

„Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ atveria dar platesnes galimybes atskleisti ir Trakų krašto kraštovaizdį. Trakų krašte yra per du šimtai ežerų. O jei į vandenį pažvelgtume kaip į drobę ar sceną? Tad trakiečiai turi idėjų kurti menines instaliacijas vandens paviršiuje. Tai galėtų būti ir skulptūrinės kompozicijos, kurios turėtų išliekamąją meninę vertę ir pasibaigus šiam renginiui.

 

Puoš vartus ir duris

„Trakai pasitiks 2020-uosius su Kultūros sostinės spalvomis ir simbolika. Gruodžio 6-ąją kalėdinė eglė nušvis kultūros ratilų simboliais priešais Trakų Salos pilį esančioje Apžvalgos aikštelėje. Eglės fone esanti Trakų pilis sustiprina mūsų, kaip kultūros sostinės, statusą.

Gatvėse plazdės vėliavos, o vasarą jachtose ir laiveliuose – šventinės gairelės, vėliavėlės, ežeruose švies plūdurai.

Kuo gražiau pasitikti šventes puošiant Kultūros sostinės simboliais savo namų, įmonių, įstaigų ir organizacijų įėjimo duris bei vartus pakvietėme ir Trakų gyventojus.

Jeigu šventė ateina, vadinasi, ji įeina pro vartus, pro svetingai atveriamas duris. Tad kviečiu visus atvykti pas mus ir smagiai praleisti laiką. Mūsų durys jums bus svetingai atvertos“, – sako Lietuvos kultūros sostine tampančių Trakų merė E. Rudelienė.

 

Trakų rajono savivaldybės informacija

Sigitos Nemeikaitės nuotr.