- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

GURRRGUTIS 8/9. Jaunųjų skulptorių objektų, instaliacijų, skulptūros, video projekto pristatymas

LKT Kūrybinės veiklos ir autorių teisių ir gretutinų teisių  apsaugos programa                

  [1]

kur

Trakų meno mokyklos Aukštadvario skyriuje

Dariaus ir Girėno g. 6 II a.

Aukštadvaris

kada

2019 m. lapkričio 4 d. (pirmadienis), 16:00 val.

2019 11 04–2019 11 22

projekto dalyviai
Jonas Aničas, Marius Bumbulis, Dalius Drėgva (1989-2019), Martynas Gaubas,

Matas Janušonis, Tauras Kensminas, Laurynas Skeisgiela, Rusnė Šimulynaitė, Ula Šimulynaitė

Trakų meno mokyklos Aukštadvario skyrius, „Kūrybinės idėjos“ ir tęstinio jau dešimtojo projekto „GURRRGUTIS 8/9“ kuratorė Regina Šimulynienė kviečia 2019 m. lapkričio 4 d. 16 val. į jaunųjų skulptorių objektų, instaliacijų, skulptūros projekto pristatymą. Šis projektas skirtas skatinti jaunų talentingų menininkų kūrybinę veiklą, jos rezultatų sklaidą regionuose, palaikyti jų menines iniciatyvas ieškant naujų plastinės išraiškos formų, panaudojant įvairias medžiagas, užtikrinti atlygi autoriams už dalyvavimą projekte.

Projekto autoriai laisvai rinkosi išraiškos formas, medžiagas, temą. Vienintelis reikalavimas aukštas profesinis lygis.

[2] 

TAURAS KENSMINAS (Galerijos AV17 autorius) sukurtą objektą, dedikuotą savo draugui Daliui Drėgvai. Pateikiame autoriaus optimistiškesnę kūrinio interpretacija – tai gyvos, vitališkos formos iškilimas virš griežtos, statiškos, mirusios (kapo duobės) formos. Norėtųsi tikėti, jog mirtis – tai tik laikinas etapas, iš kurio toliau kyla gyvybė ir niekas nelieka sąstingyje.

Prisimindamas, koks galingas ir kupinas gyvybės buvo bičiulis, skulptorius Dalius Drėgva, su kuriuo taip ir nesusitikom puodeliui arbatos. Paskutiniu metu tik pasisveikindavom prasilenkdami, nes abu buvom pernelyg užsiėmę svarbesniais reikalais ir vis sakydavom, „reiks reiks“, „vėliau vėliau“, šį darbą noriu skirti jam.

Su DALIAUS DRĖGVOS (1989-2019) skulptūrą ir kitais autoriaus darbais supažindins sukurtas RUSNĖS ŠIMULYNAITĖS video filmas. Pats menininkas kalbėdamas apie savo kūrybą yra sakęs:

Kūryba, man yra stiprių vidinių emocijų išraiška. Nemalonus prisiminimas asimiliuojasi su aplinka ir virsta kūriniu. Mane valdžiusios emocijos ar būsenos tiesiogiai susijusios su mano kuriamomis kompozicijomis ar objektais. Jiems naudoju daiktus iš artimos aplinkos, kuriuos transformuoju, arba pakeičiu būdinga medžiagiškumą ir taip sunaikindamas esminę daikto paskirtį, sukuriu keistą, siurrealistiškai melancholišką, nykią atmosferą. Taip perteikiu emociją, ją „įkalindamas“, kartu su buvusiomis aplinkos detalėmis, kūrinyje.

Mano kūriniai – tai nuorodos, ženklai apie emocinio disbalanso „perteklių“. Kūryba – būdas tai pašalinti.

MATAS JANUŠONIS (Galerija „Meno niša“ autorius) sukūrė darbą „Aidas“. Aidas – atsispindėjęs nuo paviršiaus garsas, girdimas vėliau už originalųjį. Autorius sukūrė objektą, kuris gali atsispindėti nuo jį supančių daiktų bei architektūros ir įgauti jų formą. Garso banga atsimušdama nuo sienų, grindų laiptų įgyja aplinkai būdingą charakteristiką – formą. Šis objektas, kartu ir įrankis galintis atkartoti siluetus, bet kartu ir amorfiška, juodo pavidalo garso banga.

Ekspozicijoje lankytojai pamatys MARTYNO GAUBO iš aliuminio nulietą širdį „Love“. Autoriaus komentaras: be komentarų.

MARIAUS BUMBULIO (VDA Telšių fakulteto absolventas) interaktyvus šviesos darbas „Slogus sapnas“ pasakoja apie šiuolaikinio žmogaus nuolatinę būseną: skuba, nerimą, blaškymąsi, apie išnykstančią ribą tarp realybės ir slogaus sapno.

JONAS ANIČAS (Galerija AV 17 autorius) pristato dvi figūras iš plieno „Dirbtinį intelektualą” ir „Stebėtoją”.

LAURYNO SKEISGIELOS („Lokomotif“ erdvės) fotografijoms kurti architektūriniai modeliai remiasi patirtimis įgautomis dirbant šiuolaikinio meno lauke. Pirminė šio „Dramblio kaulo bokšto“ paskirtis – padėti reflektuoti ir suvokti aplinką. Joje vykstančius procesus. Paradoksalu yra tai, jog kartais ši erdvė reflektuoja pati save, ištrindama konkretaus laiko ir vietos nuorodas iki dekoratyvios, plokščios abstrakcijos.

ULA ŠIMULYNAITĖ  sukūrė projekto adaptaciją. Sunkiai transportuojamiems ir erdvei imliems kūriniams atsirado galimybė laisvai keliauti po Lietuvos regionus. Medžiaga pritaikyta pristatyti projektą ir menininkų kūrybą kamerinėse erdvėse. Sukurtas video filmas apie startinę parodą vykusią 2019 m. birželio mėn.Viliuje galerijoje „Meno niša“ leis lankytojams susipažins su pilna projekto ekspozicija gyvai.

2019 m. projekto kolekcija pradėjo kelią birželio mėn. Vilniuje galerijoje „Meno niša“, eksponavosi Zarasų viešosios bibliotekos galerijos erdvėse. Po pristatymo Trakų meno mokyklos Aukštadvario skyriuje vyks į Alytaus viešosios bibliotekos ekspozicines erdves. „Gurgučio“ istorija prasidėjo 2010 m. Šiemet tai dešimtoji paroda pristatanti ateinančius į meno areną jaunus talentingus kūrėjus. Per 2010-2019 m. laikotarpį projekte dalyvavo apie trisdešimt skirtingų menininkų. Pirmaisiais metais tai buvo bronzos liedinimo simpoziumai, vėliau atsirado kitos medžiagos ir kiti išraiškos būdai. Taip pat keitėsi ir parodinės erdvės. Projektas pradėtas vykdyti Šv. Jono gatvės galerijoje, kelią šiais metais tęsia galerijoje „Meno niša“. Ilgalaikiai projekto rėmėjai buvęs Kultūros rėmimo fondas, Lietuvos Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba per įvairias programas.

***

 

projekto kuratorė
Regina Šimulynienė

organizatorius

[3]VšĮ Kūrybinės idėjos

www.kurybinesidejos.com [4]

projekto rėmėjas

  [5]                                 

Lietuvos kultūros taryba,

Kūrybinės veiklos, autorių teisių
ir gretutinių teisių apsaugos programa.